måndag 29 februari 2016

Svansjön, en riktig upplevelse!


Som jag skrev i början på året har jag bestämt mig för att i så stor utsträckning som möjligt ge bort upplevelser istället för saker i år. Jag tjuvstartade lite redan förra året med att ge dottern biljetter till Fredrik “Benke” Rydmans uppsättning av Svansjön som gästar Göteborg.

Hur gammal är din dotter? Jag såg den versionen av Svansjön och både jag och mitt sällskap var rörande överens om att den inte var lämplig för barn. Hans version handlar om knark och prostitution. Tyckte synd om de föräldrar som tagit dit sina barn, de ångrade sig nog. Den var inte ens bra.

En av mina läsare uttryckte viss skepticism angående dess lämplighet för barn och till viss del får jag ge hen rätt, uppsättningen var inte speciellt barnanpassad med tanke på att "svanarna" är prostituerade och att knarket flödar. Dottern blir dock tolv i år och efter att jag förklarat lite så var hon helt med på noterna även om hon tyckte att Barbie Svansjön var lite mer positiv...

Jag tyckte att själv att föreställningen var fantastisk med bra musik och häftig dans. Jag tycker också att scenografin var intressant och att tolkningen med fokus på prostitution och droger funkade. Svansjöns handling kretsar ju kring striden mellan kärleken och ondskan och hur ska kärleken kunna vinna när det är droger inblandade? Och det är nog ganska ovanligt att som prostituerad bli räddad av en prins (räknas Pretty woman?). Rydmans uppsättning väljer ett märkare slut till skillnad från det lyckliga som var med i originaluppsättningen men även i mörkret finns det vissa ljuspunkter då Rothbart som hallick förlorar makten över sina svanar.
För den som vill fördjupa sig i en annan alternativ tolkning så rekommenderar jag Darren Aronofskys  Black Swan (2010).

fredag 26 februari 2016

Längtar tillbaka till snön

Untitled

Bästa alla hjärtans dag!

Förra veckan var det sportlov i Göteborg och jag tillbringade veckan med barnen i Kläppen. Nu har jag  varit tillbaka på jobbet en vecka och börjar så smått vänja mig vid att vara inomhus hela dagarna igen. Det är annars en av de bästa sakerna med sportlovet, att man är ute hela dagarna. Å andra sidan är det numera ljust - både när man går till och hem från kontoret, alltid något.

Untitled

Årets utrustning för 5 personer, klar att hämtas på Skidhuset

Årets sportlov var annars mer eller mindre en repris av tidigare års äventyr. Vi är extremt rutinberoende i vår familj, på gott och ont. Efter två år med hyrd minibuss kunde vi i år nöja oss med en Volvo V70 eftersom vi bara var 5 personer som åkte från Göteborg. Det var vi glada för eftersom vi hade en ganska jobbig hemresa med halt väglag och snöoväder fram till Grums.
I övrigt körde vi på samma koncept som tidigare år med godisstopp i Grums (Godispalatset!!!) och medhavd matsäck på både upp och nervägen. Fördelarna med egen bil jämfört med när vi åkte buss är ändå att det enklare att hämta upp de hyrda skidorna och framför allt att vi har kunnat ta med oss mer mat. Vi hyr alltid på Skidhuset som ligger några km innan sälen - bra service och betydligt lägre priser än många andra uthyrare!

Untitled

Med rimfrost i håret, -19 den morgonen
 
Det blev maximalt med skidåkning i år också eftersom barnen blir allt duktigare. Skidskola är verkligen väl investerade pengar tycker jag! Det blev även lite längdåkning för mig och jag fick äntligen tillfälle att inviga mina nyinköpta längdskidor. Tidigare år har jag åkt på hyrd eller lånad (lite för liten) utrustning men i år fyndade jag på rean och fick ett komplett set. Eftersom jag tillbringar en del tid i Norge numera så kommer jag att kunna åka skidor där.
Snowboardåkandet kom igång ordentligt (andra året i snowboardskola med eminenta Mathias) även om sonen har gått om mig (vi lärde oss åka samtidigt) och sista dagen gjorde jag några åk i svart backe!

Untitled

En häftig men oplanerad upplevelse, sittliften gick sönder och vi fick tolka efter snövessla!

Årets stora upplevelse var annars att åka hundspann. Barnen såg några personer åka redan förra året så vi lade in det i budgeten från början. Vi valde "Storkölsupplevelsen" där vi fick åka där jag brukar glida fram på längdskidor. Det var en intressant upplevelse på många sätt där jag bland annat fick höra om hur det är att bedriva och utveckla den typen av verksamhet. Barnen uppskattade nog mest att gosa med hundrarna! Jag kan varm rekommendera Sälen hund & aktivitet för den som vill prova.
En fika med Eva som jag lärt känna genom bloggen och som bor på vägen till Sälen hanns också med.

Hundspann


För att sammanfatta så är den här typen av semester aldrig billig men genom att i god tid planera och prioritera så kan man också påverka kostnaderna;

  • Vi åker ALLTID till Kläppen eftersom vi bor "gratis" i släktings stuga - som tur var gillar både jag och barnen Kläppen men det utesluter att vi åker till Lindvallen, Alperna eller något annat alternativ.
  • Jämföra priser hos skiduthyrarna (vi hyr i princip all utrustning av ekonomiska och utrymmesskäl)
  • Jämföra priser för bilhyra (om du inte har egen bil)
  • Planer och samordna handling av maten (dyrt att spontanhandla på plats)
  • Ha med matsäck istället för att äta utep å vägen dit och hem
  • Äter alla måltider hemma  (vi går på After ski en kväll och dricker varm choklad)
  • Åka tillsammans med andra och dela på kostnaderna
  • Se över behov av liftkort - ska man stanna alla dagar eller täcker det med sön till tors kort (för den som inte åker hela veckan)
Däremot har jag märkt att det inte alltid är billigare att handla goggles, hjälm eller annan utrustning hemma (om man inte fyndar riktigt på rean)  - utbudet kanske inte är så stort på plats men det var inte jättedyrt att köpa ny hjälm och goggles till dottern (hon fick en lift i huvudet förra året så den hjämlen kasserades...)


  
Trevlig helg!

onsdag 24 februari 2016

Några bokreatips!

books

Bild: no_typographic_man 

Februari och dags för bokrea igen. Själv köper jag sällan något på bokrean längre. Jag orkar inte samla på mig mer böcker utan föredrar att låna på biblioteket eller läsa e-böcker. Däremot händer det att jag köper lite böcker att ge bort i present.

Efter att ha bläddrat igenom några kataloger har jag hittat några böcker som verkar intressanta.  För den som funderar på en hemester i sommar kanske Vallonvägar eller 100 balla ställen i Skåne 2015/16 av Valle Westesson, en kul guide till Skåne som jag recenserat här vore något. Även 100 balla ställen i Stockholm finns med på rean. Den vill jag läsa.The bread exchange återfinns också bland reseböckerna, recension här.

Det finns en hel del olika trädgårdsböcker på rean, jag gillar bland annat Odla i pallkrage och Odla ätbart på liten yta. Jag har tidigare recenserat Stadsodlare (recension här). Bland kokböckerna hittar jag Mera vego - mat för hela familjen och Green kitchen stories, recenserad här.

Några andra böcker om hem och inredning som jag recenserat är Rum för kidsen (recension här) och Modernt Lantliv (recension här).





Bland ekonomiböckerna finns Mamma, pappa, pengar (recension här) och Karin gästbloggade om boken Nedkopplad för ett par år sedan.


Jag har tidigare recenserat Familjens projektledare säger upp sig och nu finns uppföljaren, Att älska varandra i längden - och på bredden, med på bokrean. Den ska jag låna på biblioteket!

Ska du handla på bokrean? Har du några bra boktips?

måndag 15 februari 2016

Gone skiing!

Untitled  

Bilden är tagen tidigare i år när jag fick förmånen att prova backarna i spanska Sierra Nevada 


Vi har åkt i väg på sportlov och i stugan finns det inget internet... Vi ses nästa vecka!


Se upp i backen - tusen hål i nacken!

söndag 14 februari 2016

Alla hjärtans dag!

Frasiga våfflor! #vadveganeräter


Bild: Helen Alfvegren

Idag är det alla hjärtans dag, en dag som för mig snarare handlar om att uppmärksamma mina nära och kära än att köpa röda rosor och dyra presenter.
Eftersom vi är på sportlov passar det extra bra att fira med våffelkalas efter en lång dag i skidbacken!

Firar du alla hjärtans dag?

fredag 12 februari 2016

Veckans miniboende

Tiny house in a windstorm


Härom dagen öppnade jag min bloggläsare Feedly för fösta gången på många månader. Jag scannade lite snabbt igenom blogginläggen, rensade ut en massa bloggar som inte länge kändes intressanta men hittade även ett och annat guldkorn. Ett av dem var ett inlägg om  det här miniboendet, ett ombyggt garage i Berkley. Paret byggde "helt enkelt" om och inredde en släktings garage till ett fungerande miniboende. Bygget fick ta tid vilket var en fördel med tanke på att strävade efter att återvinna och återanvända allt från byggmaterial till möbler.

The biggest challenge was almost certainly the flooring. We strived so hard to purchase almost nothing new (and succeeded!) for the new house and challenged ourselves to use only reclaimed building supplies.

Värt att notera är att paret valde bort en loftsäng, något som annars är vanligt i miniboenden, med tanke på sina hundar. De har också tillgång till en trädgård - och ett hemmakontor i ett fd skjul. Men var är toaletten? Här kan man se ett reportage om deras förra hem i Oakland.

Tiny - ett boende med konsekvenser
Jag hittade också en extremt intressant artikel, A Cautionary Tale on Tiny Houses där det med all tydlighet framgår att nuvarande detaljplaner och kostnader (i USA) gör det svårt att hitta bra ställen att bygga/parkera ett miniboende om det inte är tänkt att fungera som en friggebod/gäststuga eller liknande, dvs ett komplementboende. Även kände miniboendeförespråkare som Tammy från bloggen Rowdy Kittens skriver om de komplikationer som det medför att bo "tiny".

torsdag 11 februari 2016

Ekonomiska mål 2016




Mina ekonomiska mål för 2016 är ungefär samma som de som jag bloggade om tidigare år.  Många av mina kortsiktiga mål fokuserar på att finansiera mina resor.  I år fyller jag 40 och då är planen att åka tåg mellan Moskva och Beijing - min present till mig själv helt enkelt!
Sen ska jag fira sportlov med barnen i svenska fjällen. Och göra något roligt på sommaren! Liksom förra året fick jag en resa i julklapp. I år är tanken att hela familjen (alla syskon med familjer) ska åka till London.

Sedan 2013 har jag använt mig av budgetprogrammet YNAB (You need a budget), något som har hjälpt mig att finansiera det som jag prioriterar högst - resor och andra upplevelser med familjen. Varje årsskifte har jag gjort en nystart.

Ekonomiska mål 2016

  1. Sportlov i svenska fjällen
  2. Londonresa med "stora" familjen
  3. Finansiera två veckors billig sommarsemester med barnen (hemester)
  4. Finansiera Moskva-Beijing
  5. 40-årsfirande i någon form
  6. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad.
  7. Fortsätta amortera på CSN, sikta på 6-8% under året  
  8.  
Sportlovet och Transibiriska är i princip finansierat eftersom jag har sparat några hundralappar i månaden inför min 40-årsresa + att jag har ett kontinuerligt semestersparande med stående överföringar året runt.
Redan nu har jag börjat fundera på hur jag ska fira min 40-årsdag med familj och vänner. Det blir ingen storslagen fest men genom att börja fundera och planera redan nu kan jag sätta en budget och kanske dra nytta av extrapriser och specialerbjudanden. Eller i vart fall bara sprida ut kostnaderna. Till skillnad mot min arbetskamrat har jag nämligen inte i god tid startat ett "jag fyller 40 sparande" - kanske något att ta fasta på tills jag fyller 50...? .

"Mellanmål" 1-5 år
  1. Japan 2017
  2. Betala av CSN till 2020
  3. Bli av med mitt bolån och bli helt skuldfri
Jag prioriterar att resa med mina barn (både kortare och längre resor) och inför 2017 har vi satt det ambitiösa målet att resa två veckor med tåg i Japan. Jag har inte börjat titta på budget och liknande än (fokuserar på Transsibiriska nu) men vi har redan kommit överens om att vi inte ha någon dyr sommarsemester. Det blir hemester (vi bor ju vid havet!) och besök hos familj och vänner.

Jag fortsätter att amortera av mitt studielån i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 55% och jag siktar på att bli av med det om 4 år. Det är ett ganska ambitiöst men ändå rimligt mål om man som jag vill bli av med studielånet (även om det är ett av de mer förmånliga lånen). Fördelen med min amorteringsplan är att jag när som helst kan gå tillbaka till CSNs långsammare amorteringsplan om något oförutsett skulle inträffa. Jag har inte bundit upp mig. jag har helt enkelt lagt in månatliga överföringar i min internetbank på ett belopp som överstiger CSNs belopp. Efter några månader kommer jag ha betalat mer än mitt årsbelopp och alla extra inbetalningar kommer att räknas som en extra inbetalning på mitt lån.
Efter att mitt studielån är betalt kanske jag växlar upp och satsar på att amortera av mitt bolån eller så fortsätter jag med mina vanliga fasta belopp där en allt större del kommer att gå direkt till lånet snarare än räntor.

Mål på längre sikt
För närvarande har jag inga mål på längre sikt förutom de resor som vi funderar på. Dottern har alltid drömt om att åka till Hawaii (där vi ska lära oss surfa) och jag vill besöka Australien någon gång.
Jag borde kanske engagera mig i att spara mer på längre sikt (förutom mitt pensionssparande) och jag startade ett sådant sparande förra året men resor lockar mer och just nu är jag inte så sugen på att pensionera mig extremt tidigt. Jag trivs med mitt jobb och på min arbetsplats. Dessutom har jag min föreläsningsverksamhet (har egen firma med arbetsgivarens tillåtelse) som ger lite omväxling. Jag tycker inte att mitt jobb dominerar mitt liv utan att jag har en bra balans även om jag har en tendens att låta studier och fritidsaktiviteter ta för mycket plats och energi i perioder.

Men hur...
Förra året snålade jag extremt mycket för att finansiera framför allt resan till Afrika men även övriga resor, särskilt Paris som inte alls fanns med i planeringen men som kom som en trevlig om än en smula kostsam överraskning.  I år hägrar resan till Ryssland, Mongoliet och Kina. Jag har inte rört de "Kina resa pengar" som jag sparat till sedan 2013 (500 kr i månaden) så det finns lite att ta av. Min ihopsparade summa täcker precis själva tågresan, hotell, transfer, flyg etc (ca 13 000).

Egentligen ville jag inte hålla för hårt i plånboken i år men så bestämde barnen och jag oss för att åka till Japan nästa år så nu blir det att fortsätta snåla. Ingen livsstilsinflation helt enkelt. Och som MrMoneymustach gärna påpekar - vi har det för #&%!! bra med centralvärme, rinnande (rent) kallt och varmt vatten ur kranarna och en mängd annan lyx (som betald föräldraledighet, gratis entré på statliga museer... osv ) som vi gärna tar för givet.

onsdag 10 februari 2016

Bokningsdag: Mitt år som nomad




Som så många andra har jag lekt med tanken att sälja hus och hem och luffa runt i världen. Min reslust är oändlig och jag har tidigare recenserat böcker som Rolf Potts Vagabonding. Idag recenserar jag "Mitt år som nomad" där Emil Sergel skriver om hur han sålde allt, skaffade sig en surfbuss (Alfie) och gav sig ut på ett 12 månader livsexperiment som modern nomad.

Under de fyra ensammaste dagarna i mitt liv börjar jag fantisera om ett liv utan prylar, möbler och måsten. Om ett liv där jag lever enklare, jobbar mindre och lever mer. Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag måste testa.

Emils år som nomad tar sin början när han ligger nydumpad och utslagen av magsjuka på ett berg i Sydamerika. Efter att ha sålt bostadsrätt och alla onödiga prylar ger han sig i väg i Alfie för att under ett år uppleva allt från ensamma morgnar vid en fjällsjö i Norge till surfliv på Bali. Han simmar med hajar i Kapstaden och paddlar kajak i Bohuslän.

Om möjligheterna är oändliga, varför väljer då nästan alla att leva samma slags liv? Med bostadsrätt, fast jobb, banklån och fem veckors semester.
Emil påpekar om och om igen att det handlar om att leva ett liv utan onödiga prylar och onödiga kostnader. Kan man bara komma över den första tröskeln kan man skapa sig ett liv som hel eller deltidsnomad (även om man har barn) Boken är full med roliga och en hel del praktiska tips om hur man får ihop en tillvara som nomad med tanke på ekonomi och planering. Han intervjuar ett par som reser, bor och jobbar från en surfbuss.

Jag kan erkänna mig att jag muttrar för mig själv "att det är lätt för honom - har ju inga barn, och ett jobb som låter honom resa världen runt" men faktum är att många av hans bästa äventyr sker i Bohuslän och I Norge och är egentligen helt överkomliga även för mig.
Och författaren sticker heller inte under stol med att det stundtals är tråkigt och ensamt. Att man numera får ganska dåligt betalt för att skriva resereportage och surfbussar drar mycket bensin men att det vägs upp av alla de fantastiska tillfällena. Och att få leva ett liv som är rikt på upplevelser snarare än pengar - och nära naturen.


Om författaren
Emil Sergel är frilansjournalist och filmare med hela världen som arbetsplats, ofta med fokus på äventyr och friluftsliv. Han är uppväxt i den lilla byn Hackås i Jämtland, men har alltid sökt kontrasterna i livet och känner sig lika hemma bland hipsters i Brooklyn som hos hundspannsförare i Jukkasjärvi

Boken hittar du i en av alla bokhandlar eller så kan du göra som jag och låna den på biblioteket. Jag läste den som e-bok.

måndag 8 februari 2016

Matplaneringsmåndag

Lunchlådor

Matplanering är viktig del i min strategi för att leva ekonomiskt och miljömässigt uthålligt. Idag sitter jag och går igenom veckomenyn för vår kommande sportlovsvecka.För att göra det enkelt för oss brukar vi hålla oss till samma veckomeny år efter år, den hittar du här. Jag behöver dock planera in lite mer mellanmålsmat, något som ger energi i backen så att man orkar med de där sista åken. Dessutom ska jag försöka att minska mängden överblivet och köpa mindre paket ris och socker det här året.

Liksom tidigare år lägger jag en del tid att att planera inköpen för att dra nytta av specialerbjudanden Förra veckan var det t. extrapris på rotsaker och ekologisk hårdost. Eftersom jag inte äger någon bil kan jag heller inte handla mer mat än vad jag kan bra.

Även i år kommer vi att vara 4 vuxna och 2 barn som delar på kostnaderna och vi använder oss av den smarta appen Splitwise. På så sätt får vi enkelt en överblick över vad vi har lagt ut på vedsäckar, bensin, hyrbil, mat, vin etc. Efter veckan ser vi enkelt hur mycket vi är skyldiga varandra.

fredag 5 februari 2016

Oslo med barn och begränsad budget en vinterhelg

Oslo

Ända sedan jag återupptäckte Oslo i juni har jag varit sugen på att ta med mig barnen dit. Jag började med en kortare weekendtrip i mitten på december. Förra besöket i Oslo bodde jag på hotell och jag har även provat ett av vandrarhemmen (som inte var någon höjdare) men den här gången bodde vi hemma hos en kompis - väldigt praktiskt eftersom vi kunde äta hemma och dessutom göra matsäck att ta med oss!


Resa
Det går både buss (Swebus samt Nettbus) och tåg mellan Oslo och Göteborg. Bussarna tar ca 3,5h medan tåget tyvärr tar betydligt längre tid, drygt 5h. Vi valde att ta Swebus på grund att det blev billigast, Swebus har helt enkelt bäst barnrabatt. Själva resan en fredag eftermiddag gick väldigt smidigt även om vi kom inte iväg när vi skulle på grund av en trafikolycka på E6. En av resans höjdpunkter är den sista biten in mot Oslo när man har en fantastisk utsikt över staden och byggnaderna "Barcode".

Ta sig runt
Innerstan är förhållandevis kompakt och det går lätt att ta sig runt till fots. Annars kan man skaffa sig ett "pay as you go" Ruter kort och ta buss, tunnelbana eller Trikk (spårvagn)

Göra
Det finns hur mycket som helst att göra! Eftersom vi kom dit sent fredag kväll hann vi inte göra så mycket mer än att ta oss till min kompis, äta middag och göra oss hemmastadda.

Christmas market at Norsk Folkemuseum

Karamelläpplen! Bild:Anne-Renée Mauuarin


På lördagen besökte vi Norsk folkemuseum, ett sorts Skansen och deras gammeldags julmarknad. Där åt vi karamelläpplen och tittade på de olika byggnaderna. En av lägenheterna är inredd som en 70-tals lägenhet och det var kul att visa barnen hur det såg ut när jag själv var lite. Precis ett sådant där sängöverkast hade mamma... och en sådan där lampa...
Just julmarknaden är väldigt poppis så ett tips är att köpa biljett i förväg (online) så att man slipper stå i kö i kylan. Är man familj kan man köpa familjeentré för 250 NOK Familjeentrén gäller även far/morföräldrar med barn! Även studenter och pensionärer går in billigare.
Det går bra att ha med sig matsäck och man inte vill besöka något av caféerna på området.

Untitled

På vägen hem tog vi en sväng förbi några andra julmarknader men det var mest krims krams. Vi passade även på att kolla in en sk. "Tie fighter" som tillfälligt stod framför Oslo S med anledning av den nya Star Wars filmens premiär. Kanske inte en traditionell turistgrej men en av höjdpunkterna enligt barnen. De gillade även att åka buss och spårvagn eftersom de kunde kolla in stan.

På söndagen promenerade vi omkring på stan och besökte vänner. Dottern fick uppleva en kulturkrock då hon inte alls ansåg att norsk lunch bestående av te/kaffe och smörgåsar var en riktig lunch. Möjligtvis kunde det räknas som fika enligt henne.

Äta
Även om norska kronan nu är värd ungefär lika mycket som den svenska blir det ändå dyrt att äta ute. Eftersom vi bodde hemma hos en kompis kunde vi äta rejäl frukost hemma och packa med oss matsäck till lunch. Även middag åts hemma. Barnen fick prova den norska klassikern pizza Grandiosa! Värt att komma ihåg är att norska matbutiker fortfarande har söndagsstängt. Ska du köpa öl i en livsmedelsbutik måste detta också ske inom vissa tidsperioder, innan 20 på vardagar och 18 på helger.... Många av de sk. "etniska butikerna" på  t. ex Grønland (området bakom bussterminalen) har dock ofta söndagsöppet.

När vi satt på bussen hem var vi alla överens om att vi ville åka tillbaka - fast helst när det var lite varmare så att man slapp långkalsoner. Barnen vill gärna åka båt på fjorden och jag vill ta med barnen till Vigelandsparken, Vikingamuseet och Kon-tiki museet.


Mer
Our Guide to Things to Do in Oslo with Kids
Yes, You Can Have an Affordable Weekend in Oslo
Life in Norway - Oslo

torsdag 4 februari 2016

De ekonomiska målen för 2015 - uppföljning

Rome

Under 2015 besökte jag Vatikanstaten och det här var den enda bilden jag tog....

I juni gjorde jag en uppföljning i halvlek och kunde konstatera att jag låg bra i fas för att uppnå årets mål. Som man ser av mina mål nedan så ligger fokus framförallt på resor... Förra året blev lite hysteriskt med en kombination av jobbrelaterade och privata resor till Danmark, Norge, Frankrike, Tanzania, Italien och USA. De längre privata resorna var planerade och finansierade sedan ett par år tillbaka medan de mer oplanerade resorna och även de i tjänsten (eftersom jag lade på en dag eller två "privat" i anslutning - när jag ändå var där) frestade på ekonomin en smula.

Kortsiktiga mål 2015


  1. Finansiera sportlov 2015 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
  2. Fortsätta spara löpande till Afrikaresan - slutbetalning i början juni
  3. Parisresa
  4. Småspara till höstens NYC resa med mamma (men har det mesta sparat sedan tidigare på låst konto )
  5. Göra extra amorteringar på mitt bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad. Avsätter samma summa som tidigare men ökar den inte som jag egentligen hade planerat att göra.  
  6. Amortera av 6% på mitt studielån 
Gällande bolånet så nådde jag inte hela vägen fram till 3% utan amorterade "bara" 2,7%. Å andra sidan översteg jag amorteringsmålet för mitt studielån med 2 % så det jämnar ut sig tänker jag. Anledningen att jag amorterade mer än planerat är att jag bestämde att en viss typ av extrainkomst skulle läggas på studielånet.


"Mellanmål" 1,5-5 år

  1. 40-års resan Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016
  2. Betala av CSN innan 2020

Sparandet har löpt på regelbundet under några år (500 kr i månaden) och nu är resan bokad och klar! I mars åker jag till Moskva för att därifrån fortsätta med Transsibiriska järnvägen till Beijing (mer om detta vid ett senare tillfälle). Vad gäller CSN fortsätter jag att amortera av i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 55% och jag siktar på att bli av med det om 4 år. 


Mål på längre sikt
Jag har egentligen bara ett större ekonomiskt mål på längre sikt och det är att betala av mitt bolån om ca 5-7 år. Här är det skynda långsamt som gäller. Jag har för tillfället en belåningsgrad på 23% och om jag minskar min belåning med 2,7% per år blir jag av med lånet om drygt 8 år....

Många som bloggar om ekonomi sparar ju på längre sikt med målet att bli fri från lönearbete eller för att "äga sin tid". Jag har än så länge inte några sådana mål. Däremot så "pensionssparar" jag, numera i form av fonder kopplade till ett sk. ISK. Jag får även tjänstepensionsavsättningar från mitt jobb.
Jag gjorde ett försök att börja månadsspara 10% av min inkomst (indexfonder hos Avanza) + till mina resor men det blev för tufft förra året. Jag har dock för avsikt att ta upp sparandet igen även om jag kanske inte når upp till 10% - eller ens 5%. Jag kommer även att låta de pengar som jag redan har stå kvar.
På grund av att jag omfattas av stränga insiderregler i mitt jobb - all handel med aktier och andra värdepapper måste kontrolleras mot speciella listor, så har jag för enkelhetens skull valt att spara i indexfonder.

Hur har jag nått mina mål
YNAB, mitt budgetprogram är ett av mina viktigaste verktyg, både genom att jag håller koll på mina utgifter men också för att jag enkelt kan se alla framsteg.
Rent allmänt strävar jag efter att leva en bra bit under mina tillgångar genom att ha billiga vanor över lag. Jag har fortfarande ingen bil och snålar med hyrbil/bilpool. Jag dricker förhållandevis lite alkohol och har långa sammanhängande vita perioder varje år.  Jag äter billig men bra och nyttig mat (veckomenyplanering och vego är tricket - INTE att leva på nudlar). Dessutom har jag med mig matlåda (rester) i princip alla dagar. Jag äter visserligen lunch ute ibland (som ett sätt att umgås med kollegor och vänner 1-2 gånger i månaden) men snålar istället in på kläder, smink, tidningar, inredning, doftljus, blommor etc (eller vad folk nu lägger pengar på).
Naturligtvis gör en bra inkomst, låga räntor på CSN och en lågt belånad lägenhet (inklusive låga räntor på boånet) sitt också - det ska jag inte sticka under stol med.
Även om det stundtals kan vara trist att alltid snåla försöker jag trösta mig med att jag har det 1000 gånger bättre än många andra på  vår jord - och jag snålar jag för att jag vill lägga pengar på upplevelser och köpa mig en viss frihet -  inte för att jag måste.

onsdag 3 februari 2016

Nyfrälst podcastlyssnare

Untitled

Jag vet att jag är sen på bollen men nu har även jag också upptäckt det här med podcasts. Efter en tuff höst där jag insåg att jag höll på att bli utbränd av heltidsstudier + heltidsjobb, föreningsengagemang och en uppslitande separation tappade jag lusten både att läsa bloggar men också att skriva själv. Det var inte förrän jag upptäckte bloggrelaterade podcasts som jag fick lite ny bloggenergi. Jag har aldrig varit någon ljudboksperson - jag tappar koncentrationen efter ett tag  - men lagom långa podcasts funkar! Rösten måste vara rätt också!

Det började egentligen med Optimal Living daily, en podcast där Justin Malik läser upp andras blogginlägg som handlar om privatekonomi, personlig utveckling och  minimalism m.m. Poddarna är lagom långa, ca 8-15 min vilket passar mig perfekt. Inläggen kommer från kända bloggare som Leo Babauta, the Minimalist och Mr Moneymustach med flera. Vissa av inläggen hade jag läst tidigare men blev som nya igen när jag lyssnade på dem. Jag hittade även några som jag hade missat tidigare.
Några av mina favoritavsnitt:

052: A Simpler Family Life: Starting Life Anew With Our 6 Kids by Leo Babauta with The Minimalists (Children & Minimalism)

030: Financial Freedom: 5 Difficult Steps to Get Out of Debt, Create a Simple Budget, Plan for the Future, and Regain Control of Your Finances

027: Simple Finances: How and Why to Build Up a Cushion in the Bank by Leo Babauta of ZenHabits.net (How to Save Money)
- vilket i princip är samma tankegångar som ligger bakom YNAB


Jag lyssnar också på the Minimalists podcast. Deras poddar är längre och passar t. ex bra om man är ute och går eller liknande.

En tredje podcast som jag gillar är Svenska dagbladets "understreckare" och eftersom mina barn är extremt spelintresserade gillar jag att hålla mig ajour genom den utmärkta podden Mamma, pappa, spel som drivs av en gammal kompis. Den var dessutom nominerad till årets podcast 2015 av Eurogamer, kul!


Jag lyssnar på podcast i iPhonens podcastapp.Jag gillar att man kan söka bland avsnitt, t.ex om man lyssna på intervjuer med personer som Mr Moneymustasch även om man inte vill prenumerera på en specifik podcast. Jag har fått tips om appen Overcast men tycker inte att den är lika bra.

Har du några bra podcast tips?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin