måndag 19 maj 2014

Matmåndag: Streetfood i Köpenhamn

Untitled

Helgen tillbringades i Köpenhamn och bland annat gjorde jag ett besök på Copenhagen Street Food Market som ligger på Papirøen, granne med Christianshavn. Papirøen heter egentligen Christiansholm och var i många år ett lager för tidningspapper för Pressens Fællesindkøb, därav namnet Pappersön.

”Agte, ærlig og æstetisk”

Med utgångsspunkt i orden äkta, ärligt och estetiskt vill föreningen bakom Copehagen Street Food bidra till att København som internationell stad även lyfter fram den opolerade och mer tillbakalutade gatumaten. Det ska finnas plats till mångfald eftersom det föder nya idéer, vare sig det är nya rätter, ny design eller konstnärliga initiativ. Inspirationen till marknaden är hämtad från Borough Market i London men också amerikanska städer där mindre snabbmatsställen och rullande matvagnar är en del av gatubilden.


Fish and chips

Marknaden öppnade för en månad sedan och än så länge finns det ett litet men smakligt urval Food trucks, Bar och Cocktail Trucks samt Coffee Trucks. Själv provade jag Fish and Chips som var väldigt goda. Det gröna på bilden är någon sorts syrlig ärtpesto. Övriga i sällskapet åt Coq & vin med pommes som var friterade i ankfett respektive laxsandwich.

Untitled

När man väl har köpt sin mat kan man sitta inomhus eller utanför i någon av alla solstolar. Jag rekommenderar utomhus där man har fin utsikt över Skuespillerhuset och alla båtar och kajaker på vattnet.

 Planerar du ett besök kan det vara bra att tänka på att det inte är alla som tar kort. Och kolla gärna in vad som händer på marknadens Facebooksida.
Granne med marknaden ligger numera Experimentarium som precis flyttat dit från Hellerup. Det är ett riktigt bra science center som vänder sig till alla åldrar.

P.S Nu finns jag även på instagram. Det blir lite mer personligt än Köpstoppsbloggen men om du vill följa vad jag läser m.m kan du följa mig på @ankixgram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin