onsdag 21 maj 2014

Bokonsdag: Rum för kidsen, hemmafix och återbruk på barnens villkor


Rum för kidesn


Det här är en riktigt bra inredningsbok för barn som skiljer sig från andra genom att dels ha ett genomgående barnperspektiv men också för att fokus ligger på återbruk och gör det själv projekt.

Här finns även tips på smarta lösningar för syskon som delar rum men också hur man med enkla medel skapar en barnhörna i vuxenrummet. Jag gillar att det finns exempel på hur man som jag delar sovrum med barn.  Dessutom innehåller boken avsnitt om färglära, förvaring och belysning.

#Inred efter ditt barns behovI boken lyfter Isabelle fram att olika åldrar har olika behov och här bjuder hon frikostigt på mer och även mindre lyckade inredningsprojekt från sina egna barns uppväxt. Till exempel jättegoskaninen/spälsängen som var så bra i teorin...

...en bok där vi hoppas att vi står väldigt mycket på barnens sida, där deras önskemål att faktiskt få ha en del av hemmet att bestämma över och göra till sitt, faktiskt räknas.
#Din nivå är inte barnets
Tanken är att boken ska fungera som en hjälp för föräldrar att hjälpa sina barn att fixa sina rum. Att man ska fokusera mindre på perfektion (och ev värdeökningen) och mer på att inredning ska handla om lust och kreativitet. Gör om gör rätt i alla ära men om något är bra ur barnens perspektiv så kan det väl få se lite sisådär ut. Vad är det som säger att det är de vuxna som alltid har rätt? Barn gillar sällan "ljus och fräscht" eller undanplockat och organiserat...

#Återvinn eller försvinn
Isabelle predikar raka motsatsen till slit och släng, istället är det möjligtvis "slit och sälj sen på Blocket" och  "spara och återanvänd" som är ledorden. Det här är något jag kan identifiera mig med. Mina barn blir 10 & 11 år och det är otaliga sängar och andra inredningsprylar som har passerat revy i deras rum. Det allra mesta har köpts och senare sålts på Blocket. Bästa köpet är nog våningssängen som kan tas isär som köptes begagnat under köpstoppsåret (den famösa pizzeriaincidenten). Den har använts som våningssäng när vi bodde i stan för att därefter användas som enkelsängar och numera är den återigen monterad och står i sonens sovrum.
De flesta av gör det själv projekten i boken ligger också på en rimlig, nivå det kostar inte multum och kan fixas tillsammans med barnet under en dag - även om man är född med tummen mitt i handen. Det gäller bara att sätta igång!
Ovan är utdrag ur Rum för kidsen av Isabelle McAllister, hämtat från Bonnierforlagen.se där du kan provläsa de första sidorna av boken.

Om författaren
Isabelle McAllister är känd från tv-program som Fixa rummet, Sommartorpet och Äntligen hemma. Hon är framför allt bra på att skapa inredning för och tillsammans med barn och hon har en förmåga att kommunicera och förstå saker ur barnets perspektiv. Tillsammans med bokens fotograf Jenny Brandt driver hon den populära bloggen Dosfamily som har fått stort genomslag både i Sverige och internationellt.Isabelle har även tagit initiativ till Isabellestipendiet – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor – som idag är ett etablerat stipendium med finansiering från olika aktörer i näringslivet.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin