Bild: CollegeDegrees360
Glädjande nog fick jag mycket respons på mitt inlägg om att min budget inte är din budget. Dagens budget kommer från en student. Det är två vuxna som bor i södra delarna av Sverige, i en mellanstor stad (dock ligger generellt hyror och matpriser i nivå med storstäderna).
Inkomsterna som student är både lite osäkra och lite varierande, ex. får man bara en liten utbetalning i maj och inget alls under sommarmånaderna. I min exempelbudget har jag räknat med att jag och min sambo, som enda personer i hushållet, får in 9000 kr var i månaden. Ibland är denna summa mindre och ibland större, och då låter vi buffertsparandet gå in för att jämna upp. Under somrarna försöker vi att jobba och då blir inkomsterna större, men dessa pengar läggs oftast på en kortare semester och/eller in i buffertsparandet.
Månadsbudgeten jag redovisar är ändå representativ för oss under större delarna av året: två studerande utan barn eller husdjur och med gemensam ekonomi.På grund av att vi är studenter och inte har så väldigt mycket pengar in varje månad, och osäkra inkomster, har vi fått göra en hel del val och prioriteringar för att minska våra utgifter.
Som studenter har vi förmånen att bo lite billigare, dock har vi valt bort ett centralt läge och en stor fin lägenhet. Vi har alltså valt att bo lite sämre och mindre för att ha råd till annat.
Sambon klipper vi hemma med hårtrimmer för det blir billigast, och jag klipper mig 3-4 gånger per år hos frisörelever.
Vi har valt det mest prisvärda elabonnemanget vi kunde hitta och likadant med våra telefoner, hemförsäkring och personförsäkringar (jämfört på elskling.se och Compricer). Det ska noteras också att tack vare vi är studenter har vi studentrabatt både på hemförsäkring och fack/a-kassa, men å andrasidan måste vi betala mycket och ofta dyr kurslitteratur, nationsavgifter och kåravgifter. Medicin och läkarvård lägger vi också en hel del pengar på då jag har en kronisk sjukdom vilken dels kräver många läkarbesök men även dyra mediciner. Ibland är det betydligt mer än 700 kr som läggs på läkarvård/medicin, men detta är en snittsumma per månad över ett år.
Vi lagar också all mat hemma, köper på extrapris och försöker att äta mer soppor.
Bröd bakar vi själva och vi gör egen müsli. Vi tar med matlådor till skolan och försöker att inte äta ute så ofta. Gör vi det, hamnar restaurangbesöket under kategorin nöje i vår värld. Vi handlar också väldigt sällan kläder eller fikar ute.
Vi äger heller ingen bil utan försöker åka kollektivt, cykla eller gå om möjligt. Ibland går det inte och då får vi försöka låna eller hyra en bil. Hyra en bil låter väldigt lyxigt, men det blir faktiskt mycket billigare än att äga en för vår del! Detta beror såklart på hur ofta man behöver en bil.
I budgeten kan ni också se att vi har ett målsparande.Vi ska gifta oss nästa år (ett litet budgetbröllop blir det) och för detta sparar vi 2000 kr/mån. Hela bröllopet med ring och kläder får alltså inte gå på mer än 36 000 kr. (Senare i maj kommer det ett gästinlägg om budgetbröllop från samma författare! / Anki)
Det finns säkert mycket som vi skulle kunna göra mer i vår budget; kanske äta helt vegetariskt, mer nudlar eller lägga mindre pengar på nöjen. Samtidigt så måste man kunna leva tycker jag, i den mån det går det vill säga. Behöver någon av oss ett par skor eller en jacka- ja då kan det inte bli något biobesök eller liknande den månaden. Jag känner mig ändå tacksam över att vi kan spara lite de flesta månader, men vi har också jobbat mycket med att sänka våra utgifter för att det ska gå.
Att börja med YNAB istället för bokföring i Excel har sänkt våra utgifter med mer än 2000 kr i månaden, så från mig är det ett tips (i alla fall testa programmet gratis först)!
Budget
Inkomst: 18 000
El: 250
Hår: 30
Fack och a-kassa: 150
WWF-Vän: 30
Hyra och internet: 5200
Telefon: 400
TV: 180
Personförsäkringar: 160
Hemförsäkring: 150
Frisktandvård: 90
Mat och hygien: 3500 (ekologiskt så mycket som möjligt)
Nöjen, kläder och övrigt: 1600
Medicin och läkarvård: 700
Kollektivtrafik: 500
Skola: 1060
Presenter: 300
Målsparande, bröllop: 2000
Buffertsparande: 1700
Ann-Christins kommentar: Jag tycker att det här paret har en vettig budget med rimliga uppdelningar för där de befinner sig i livet. Som man kan läsa ovan har de arbetat aktivt med att sänka sina kostnader samtidigt som de inte försakar nöjen. Den här budgeten är också ett bra exempel på hur allas förutsättningar är olika (förhållandevis mycket pengar går till medicin och läkarvård). Jag gillar även att de har en post för målsparande och en för buffertsparande. Utmaningen framöver som jag ser det blir att inte dras med i livsstilsinflationen när de slutar studera och börjar arbeta. Om de kan applicera samma principer när de får större inkomster kommer de att stå väl rustade.
ingen av våra fyra barn har tagit studielån men det har varit tufft, boendet dyrt. Man får använda bibliotek mycket och inte lätt för böckerna upptagna. Man får hela tiden ha framförhållning.
SvaraRaderaFyrabarnsmor: Så skönt för dem att de sluppit ta studielån! Tyvärr har jag och min sambo inte haft den möjligheten (ingen möjlighet att arbeta extra då studierna tar upp all vaken tid i princip).
SvaraRaderaBibliotek finns som du själv också sa, men det är svårt att få tag i böckerna då många vill ha dem. En del lånar vi genom vänner som redan läst kurserna, eller på bibliotek, vilket klart blir billigare, men en del böcker har vi köpt för att man behövt dem i flera kurser eller för att de är bra att ha i efterhand. Det är en prioritering vi gjort, men jag är redan verkligt glad över att jag köpt en del av min kurslitteratur!
Det handlar som sagt om ens egna prioriteringar och möjligheter, jag redovisar bara hur vi tänkt kring vår budget.
Hej, kul med lite nya versioner. Jag tycker det är mycket bra att leva som student och ändå kunna spara (även om det är lånade pengar som ni sparar). Så här duktig var inte jag som student!
SvaraRaderaHåller i övrigt med Ann-Christin att det viktigaste för er kommer vara att undvika livsstils inflation, om ni nu har för avsikt att bli ekonomiskt oberoende i framtiden. Om ni fortsätter med denna utgifts nivå när ni båda börjar jobba bör ni kunna vara 'pensionärer' efter mindre än 10 år om ni vill. Grattis till er att ni kommit igång så tidigt med detta tänkande!
Frivid42: Tack så mycket!!
SvaraRaderaJo, det känns väl sådär att spara lånade pengar, men vi har ju tyvärr inget val på att ta CSN just nu eller inte. Sen tror jag också att det är bra med en buffert om något skulle hända eller man inte får jobb direkt efter examen. Hjälp från föräldrar kan vi inte få om något skulle gå "snett". CSN-lånet ska vi sedan försöka att betala av så snart som möjligt.
Ja, det är en mycket bra kommentar och jag håller med! Vår tanke är ju att försöka hålla ungefär samma utgiftsnivå även senare, dock kommer väl det bli lite högre utgifter när vi skaffar barn och för boende, men grundtanken om att hålla igen utgifterna finns ju där. Att bli ekonomiskt oberoende innan 40 är vårt mål!
Grattis för att ni klarar er så bra på studielån. Jag tycker att det är bra att ni prioriterar studierna eftersom ni då har bästa chansen att bli färdiga på den tid som kurserna tar och inte förlänger studietiden. Om er buffert växer och ni känner er säkrare med ekonomin skulle ni kanske kunna ta studielån bara för en termin i stället för hela året. Jag tycker också att ni inte behöver vara blyga med att säga vad ni önskar er för bröllopspresenter. Hoppas att ni får fint väder på den stora dagen!
SvaraRaderaSparsamma Sanna: Tack så mycket! Ja, absolut. Vi får se om vi kan göra så lite längre fram (förhoppningsvis redan till hösten?)! Ex. att en av oss tar fullt studiemedel på hösten och den andra på våren. Det hade nog varit bra!
SvaraRaderaTack för tipset ang. bröllopspresenter!
Hej! Jag har börjat blogga om prylar, inspirerad av dig.
SvaraRadera