lördag 3 maj 2014

Lördagsläsning

augusti 045

Jag är inte bara köpstoppare, jag är även bibliotekarie... så idag blir det ett inlägg om olika aspekter av böcker och läsning.

Vi är för upptagna för att läsa
En ny dansk undersökning har kartläggt icke-läsare och jag fastnade framförallt för följande grupper:

 • "Den upptagna familjen” Ca 700 000 danskar är så upptagna av vårda sina ägodelar (hem och trädgård, bil, båt, lokal) eller av aktiviteter (som sport och motion för att inte tala om barnens aktiviteter) att de inte hinner läsa. De är ändå positiva till boken och associerar läsning med lugn och ro och tid för sig själva (något de tydligen inte har)
 • De motiverade” En halv miljon danskar, framför allt högutbildade kvinnor från stadsmiljö, är så upptagna av karriär och tusen andra saker att de inte heller hinner läsa böcker. De ändå positivt inställda till böcker och läsning och kopplar ihop det med att bli klokare och få sin fantasi stimulerad sin och att ha tid att vila och tid för sig själva (något de tydligen inte har).
Peter Alsbjer har skrivit mer om undersökningen här och en sammanfattning av själva undersökningen hittar du här. Själv ägnar jag framförallt mina bussresor till och från jobbet (ca 1h per dag) till att läsa tidskrifter och skönlitteratur. På kvällarna läser jag främst facklitteratur, dels kurslitteratur men också de böcker jag recenserar på Köpstoppsbloggen.Men jag önskar att jag hann och orkade läsa ännu mer

Gratis e-bok!
Leo Babauta firar sin 41-årsdag med att ge bort en gratis e-bok. "Letting go"heter den och du hittar den här. Boken han gav bort förra året på sin 40-årsdag finns också tillgänglig. Du hittar "The little book of contentment" här.

Ha en härlig helg!

5 kommentarer:

 1. Mm, man blir helt mörkrädd när vi människor i så stor utsträckning ägs av måsten o saker... Tack för att du skriver. Kram

  SvaraRadera
 2. Jag läser trots allt en del böcker men jag känner mig väldigt träffade av de där kategorierna, särskilt den första. Vi har så himla massa annat för oss i familjen att det inte blir så mycket tid för att läsa.
  Sedan finns det en hake till. Jag läser tidningarna Filter, Hunger och Turist. Alla dessa tre är mycket läsvärda och tar en hel del tid att läsa vilket gör att jag inte läser lika många böcker.

  SvaraRadera
 3. Jag såg idag filmen Solens rike. Boken läste jag när den kom ut, det är över 20 år sedan. Jag kommer fortfarande ihåg detaljerna i boken och hur huvudpersonen blev en överlevare. Läskigt men fascinerande.

  SvaraRadera
 4. Lärare hinner inte heller läsa böcker...

  SvaraRadera
 5. Hej! Har precis hittat din blogg och sträckläser. Superinspirerande! Jag är ensamstående, jobbar halvtid och har tid att läsa :) förut arbetade jag heltid och pluggade halvtid och då var en bok det sista jag ville läsa. Ekonomin är i botten, men livskvaliten i toppen! /Fia

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin