tisdag 27 maj 2014

Gästinbudget för ett budgetbröllop

Cheers

Norsk budget transport, bild av Tomoyoshi

Tidigare i maj gästbloggade en student om en studerandebudget för två och idag återkommer hon med en budget för deras (budget)bröllop

I ett tidigare inlägg där jag gästbloggade skrev jag om att vi är två studenter som planerar att gifta oss nästa år. För detta ändamål så målsparar vi 2000 kr i månaden och har redan gjort det i ett halvår, vilket innebär att vår totala budget för hela bröllopet blir 36 000 kr. I bröllopsmått räknat så verkar detta vara ganska lite.

På bröllopsmässan vi var i februari verkar många bröllop gå på långt över 100 000 kr! 

Vi har valt att inte låna pengar till vårt bröllop och eftersom vi inte har möjlighet att spara mer än 2000 kr/mån, har vi bestämt oss för att kompromissa och prioritera bland utgifterna istället. Vi tänkte därför ha ett litet bröllop med 12 gäster, bland vilka enbart den absolut närmsta familjen och vännerna är inkluderade.

Så här ser vår budget ut:
Kläder
Brudgum
Svart smoking 2000
Skor 1000
Vit skjorta 700
Cuffs 350
Brud
Vit brudklänning 1500
Hårprydnad 250
Underklänning och -kläder 1200
Strumpbyxor 80
Totalt: 7080 kt

Vigseldagen
Fotograf 10 000
Ring 8000
Blombukett och blomnål 1000 + 200
Vigseln 1000
Mat, dricka och logi
550 per kuvert 7700
Totalt: 27 900 kr

Inför och efter
Trycksaker* 1000
Totalt 1000 kr

För vårt bröllop har vi valt att lägga mer pengar på brudgummens klädsel än brudens klädsel och anledningen till detta är att han antagligen kommer att kunna använda sin smoking (också därför vi valt smoking istället för frack) vid betydligt fler tillfällen än jag skulle kunna använda min bröllopsklänning. Klänningen tänkte vi beställa från internet där man kan få den uppsydd. I dagsläget har vi ännu inte bestämt varifrån, men priset kommer landa på ca 1500 kr, vilket jag tycker känns ganska rimligt. Skor till mig har jag sedan innan (studentskorna passar fortfarande trots att det var några år sedan och man ska ju ha något ”gammalt” ;) ), och jag tänkte själv fixa makeup samt håret med locktång och en hårprydnad - alltså ganska enkelt.

På vårt bröllop har vi även valt att lägga mer pengar på ring och fotograf. Anledningen är att vi resonerar att en fest bara varar i en dag, medan ringen kommer jag att ha på mig varje dag resten av livet (förhoppningsvis) och bilderna blir ett vackert minne och något att visa våra framtida barn och vänner. Därför tycker vi det är värt att lägga lite mer pengar på detta. En bra fest tror vi nämligen handlar mer om vilka personer man bjudit snarare än summan man lägger på själva bröllopet. Vi har också kunnat förhandla ner priset på fotograf lite för att vi väljer att gifta oss en vanlig veckodag och inte en helg.

För att få ner kostnaderna för brudbuketten och blomnålen kommer vi att välja blommor i vanliga färger, som är lätta att få tag på och i säsong, samt ingen överdådigt stor bukett utan en mindre och ganska enkel rund. Själva vigseln kommer att bli borgerlig och det kostar därför lite (priset verkar vara beroende på vilken kommun man väljer att gifta sig i), men det möjliggör för oss att kunna utforma vigseln precis så som vi vill ha den. Dessutom kommer vi att ha den på samma ställe där vi sedan ska äta så transport mellan vigseln och restaurangen är därför inte nödvändig vilket också kapar kostnaderna. Gästerna får själva stå för transport till och från bröllopet tänkte vi, och vi själva åker i mina föräldrars veteranbil där de kör och står för den bensinkostnaden varför den inte är med i budgeten.

Mat, dricka och logi för ett bröllop kan verkligen bli precis hur dyrt som helst när man jämför och det är även denna kostnad som vi upplevt vara svårast att få ner i pris. Vi vill inte behöva laga mat på eller till vår stora dag, och inte heller att andra familjemedlemmar eller vänner ska behöva ställa upp. Det finns även de som tar ut en kuvertavgift från gästerna, oftast då istället för present, men vi vill kunna bjuda våra gäster på middagen så den står vi för. Däremot vill vi av olika skäl inte ha för mycket alkohol inblandat på vårt bröllop, så därför kommer det bara att i kuvertavgiften vara räknat med ett glas vin och ett glas (lite billigare) champagne. Vill gästerna ha mer alkohol får de stå för detta själva just eftersom vårt önskemål är ett bröllop utan så mycket alkohol. Maten kommer att serveras på en restaurang, varför det inte blir en direkt kostnad för logi, efter en meny som vi kommit fram till tillsammans med restaurangen. Det blir lite billigare val av mat och enbart förrätt, huvudrätt och sedan bröllopstårta. Vi har alltså valt att dra in på desserten eftersom det ändå blir tårta. Häri finns faktiskt mer pengar än man kan tro att spara! Till tårtan blir det kaffe/thé. Mat och dricka kan verkligen bli hur dyrt som helst, skrev jag tidigare. Det är därför viktigt upptäckte vi att jämföra mycket bland olika ställen, läsa recensioner och kanske inte välja det stället som är mest populärt, men kanske inte heller alltför långt bort från där man själv eller gästerna bort (om man nu inte vill bo på hotell). Att gifta sig på en vardag istället för en helg (och istället skicka ut inbjudningarna i god tid så att gästerna kan ta ledigt) kan också dra ner på kostnaderna för restaurangen. Inredningen i restaurangen låter vi de ta hand om, med vita dukar på borden, porslin osv. Brudbuketten får stå mitt på bordet och därmed fungera även som bordsdekoration.

Så, detta är hur vi tänkt kring budgeten för vårt bröllop! Dela gärna med er om era egna erfarenheter kring bröllop! Hur mycket kostade det? Blev något billigare/dyrare än vad ni tänkt? Något som ni tänkt i efterhand varit bra att ni lade pengar på eller något ni lade pengar på men som ni upplever varit onödigt? Jag vill gärna höra! :-)

Tack för det här gästinlägget! Verkligt intressant att höra hur ni verkligen tänkt igenom vad som är viktigt för er! Själv ångrar jag inget från min bröllopsdag men är också glad att jag fick hjälp med hår (mamma) & make up (make-up artist till kompispris) för det höll verkligen hela dagen och halva natten.


Vill du dela med dig av din budget kan du maila mig på antianki@gmail.com

18 kommentarer:

 1. När vi hade vårt bröllop ville vi prioritera en trerättersmiddag med servering och generöst med dryck centralt i sta'n där vi bor. Och så ville vi slippa städa efteråt. Det gjorde att vi var hänvisade till de olika festvåningar som fanns att tillgå. Av en slump blev det att vi bokade på ett nyöppnat hotell och restaurang med höga ambitioner. Där fick vi ett kuvertpris på 500 kr för en trerätters med bara ekologiska och lokalproducerade råvaror + att vi fick betala ett dryckespaket utifrån antal flaskor som gick åt. Och det allt ingick i detta. Totalt lade vi 56 000 kr där för våra 55 gäster, vilket är en stor summa men inte dyrt för det vi fick för pengarna (fattar fortfarande inte hur vi kunde få så bra pris - allt ingick verkligen i det där priset).

  Vi gjorde mycket så att vi bestämde vad som var viktigt för oss och prioriterade det och valde bort mycket annat. Valde t.ex. bort blommor helt (jag hade en broderad handväska istället som betydde mycket för mig och vi gjorde våra egna dekorationer och program) och en kompis fick fotografera, val som vi inte ångrar, medan att ha en stor fest för våra nära och kära var väldigt viktigt för oss.

  Den enda kostnaden jag kan tycka vad onödig så här i efterhand var min brudklänning som kostade flera tusen och nu bara ligger där. Samtidigt drar jag en större storlek, min man ville ha frack och jag var lite sent ute vilket gjorde att jag inte hade så många alternativ att välja på.


  Så här såg vår budget ut:
  Kläder
  Brudgum
  Hyra av frack 1500
  Skor 1000

  Brud
  Vit brudklänning 5600
  Ändring av klänning 1000
  Hårprydnad 40
  Underklänning och -kläder 400
  Strumpbyxor 80
  Vitt paraply 300

  Totalt: 9920 kr

  Vigseldagen
  Fotograf 300 (för extra batteri)
  Ring 5000
  Vigseln 7500 (hyra av lokal)
  Bubbel till välkomstskål 500
  Tilltugg 500
  Hoppackningsfix och hjälp av inhyrd student 1500
  Mat och dricka 56000
  Bröllopssvit 4000
  Totalt: 75300 kr

  Inför och efter
  Inbjudningar och tackkort 2500
  Material till program och dekorationer 2000
  Totalt 4500 kr

  Jag är medveten om att det är mycket pengar (och tänker att då sparade vi ändå in på många "måste"-poster), men vi hade lite andra förutsättningar. Vi är båda höginkomsttagare och hade råd med detta utan att skuldsätta oss. Vi var noga med att bara lägga pengar på det vi verkligen tyckte var värt det men samtidigt hade vi mer pengar än tid och valde att leja ut mycket som vi inte ville lägga tid på som att göra inbjudningskort eller städning efteråt.

  Efter att ha gått på ett antal bröllop måste jag ändå säga att alla har varit helt underbara och ett uttryck för det parets personligheter alldeles oavsett hur mycket pengar man lägger och det är nog det man ska ha med sig. Att det viktigaste för de som kommer är att dela dagen med en och inte detaljer som kan verka jätteviktiga när man är mitt uppe i planeringen.

  SvaraRadera
 2. Vad kul att läsa om budgeten för ert bröllop. När jag och min man skulle gifta oss kollade vi på lokaler i närheten där vi bor, men då vi bor i en Stockholm så visade det sig att det skulle bli himla dyrt så av den anledningen bestämde vi oss att ha bröllopsfesten på vårt lantställe (där vi kunde hyra bygdegården för 1000 kr) och istället lägga den delen som vi skulle betalt lokalhyra för med i stan på boende för de långväga gästerna.

  Tyvärr har jag inte sparat budgeten, men hela kalaset kostade runt 50 000 och vi bjöd 55 gäster.

  Den största utgiftsposten var mat/dricka (ändå catering och eget vin) och boendet. För att hålla nere resten av utgifterna så försökte vi göra så mycket som möjligt själva. Min bror (som studerat foto) var fotograf, jag gjorde själv buketten med blommor från lantställets trädgård, min svägerska gjorde hår och smink och vi gjorde själva inbjudningskorten. Min plan var att även baka tårtorna själv men jag blev inte nöjd så vi köpte till slut. Gällande kläder så köpte jag begagnat och maken hade redan en kostym som funkade och köpte bara en ny slips. Jag valde också en förhållandevis billig ring (ca 2000 kr) framför allt för att jag ville ha en utan stenar men det var ju en fördel ekonomiskt.

  Jag tror att vi skulle haft det svårt att komma billigare undan utan att laga allt mat själva eller minska på antalet gäster, så det ekonomiska är jag ändå nöjd med. Det enda jag kan komma på är att om vi struntat i att betala gästernas boende, men det kändes fel att de skulle behöva betala för att kunna komma på vår fest.

  SvaraRadera
 3. Har flera vänner som hittat fantastiska ringar begagnade till väldigt bra pris på pantbanker. Kostar oftast bara några hundra att polera upp hos en guldsmed så att de ser helt nya ut. Roligt om man gillar återbruk eller retro.

  SvaraRadera
 4. Kul att se er budget! Vi hade en liknande budget förutom att vi hade 100 gäster vilket gjorde att mat och dryck drog iväg en hel del. vi hade även en hel del gäster som hade rest långt och flera av dem stannade länge och vi hade flera fester både dagarna innan och dagarna efter. Delar av dessa kostnader gick ochså inom bröllopsbudgeten. Totalt gick vårt bröllop på 100 tkr vilket är massor av pengar men vi är fortfarande mycket nöjda med denna prioritering.

  SvaraRadera
 5. Hej alla! Tack så mycket för era kommentarer, egna bröllopsbudgetar och tankar! Verkligen kul att läsa hur ni gjort och tänkt! Gifta sig är ju första gången för mig (först i mitt kompisgäng också så inte många att bolla ekonomitankarna med), så bra med nya idéer :)

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Jag läser ofta och gärna din blogg med stort intresse även om jag är en samlare av allehanda bråte och klänningar.
  Nåväl nu handlar det om vigslar och bröllopsbudgetar och som präst i Svenska kyrkan har jag mer än en gång fått höra "vi skulle så gärna vilja gifta oss men vi har inte råd, det får vänta, vi har inte pengarna".
  Men att viga sig i Svenska kyrkan är gratis, bara en är medlem. Det kostar ingenting, präst, vaktmästare, tända ljus, en kantor som spelar, blommor på altaret ingår.
  Jag skulle nog kunna skriva spaltmeter omkring detta med bröllop och den rent gigantiska industrin runt omkring, fullständigt galet.
  Exempel: Brudbuketter kan kosta snudd på hur mycket som helst men
  en av de vackraste brudbuketter jag sett var nyplockade ormbunksblad bundet med ett gammalt spetsband som fick hänga ner. En annan var några tulpaner, blåbärsris och några knotiga grenar. Det går att få ner kostnaden här till egentligen ingenting och det blir så bra.
  Bjud in alla ni vill till själva vigseln, det är ju ändå det som är det stora, då när två som älskar varandra, vill dela sitt liv tillsammans, säger sitt ja till varandra.
  Bjud på soppa, hembakat bröd, enkelt men gott vin i karaffer,
  en kakbuffé eller rabarberpajer, den här tiden.
  Nej, nu stoppar jag här men det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.
  Allt gott från Eva Solid

  SvaraRadera
 7. Vilka bra kommentarer från er alla! Både praktiska tips och idéer men också Evas kommentar ovan som tar upp det som det faktiskt handlar om - två som älskar varandra, vill dela sitt liv tillsammans, säger sitt ja till varandra...

  SvaraRadera
 8. Jag hade gärna sett lite mer alternativa bröllop i vänkretsen, men det har varit väldigt mycket enligt mallen. Å andra sidan har det ju varit trevliga tillställningar det med. En sak som jag tänker mycket på är vad man begär av sina gäster. Många som vill hålla det lite "budget" lägger ut många uppgifter på gäster, släkt och vänner som därmed får dra ett ganska rejält lass. Även om man inte gör det så förväntas gästerna lägga en hel del tid och pengar. Det ska vara möhippa/svensexa, kläder, presenter, resa och boende. Ett år lade vi hela vår semester på att flänga runt på olika bröllop i varierande landsändar. Nog för att det är fantastiskt roligt att ens vänner är lyckliga men det finns en rimlighetens gräns. Jag reagerar lite på att ni valt en vardag. Det finns säkert goda skäl till det, men återigen, då begär man att andra ska lägga sina semesterdagar bara för att man själv ska spara pengar?

  SvaraRadera
 9. Fin kommentar Eva och en bra tankeställare, speciellt vad gäller blombuketten! Tack! Själva känner vi visserligen att vi inte vill ha så många på själva vigseln, men det är absolut en bra infallsvinkel och förslag.

  Anonym- jag förstår vad du menar. Samtidigt så tänker jag att det är upp till var och en att välja som gäst om man vill komma eller inte och med hur mycket man vill göra för brudparet. Jag kan inte svara för någon annan, men ett bröllop där någon annan ska hålla på och fixa en massa för att jag ska spara pengar vill inte jag ha utan de ska bara komma och fira med oss. Presenter och möhippa är jag inte heller så intresserad av utan bara att de dyker upp på vår stora dag, och säkert flera med mig.
  Självklart kan vi inte begära att andra ska ta ledigt för att komma på vårt bröllop, lika lite som att alla bekanta kan begära att få en inbjudan. Men det måste ju ändå få vara upp till brudparet att välja datum för deras stora dag! Vi kommer att gifta oss en fredag eftermiddag och alla tilltänkta gäster bor i närheten. Vill de komma så blir vi jätteglada, vill de inte för att de inte kan eller har annat för sig är det absolut trist men också ok. Att vi väljer en vardag har heller inte enbart med pengarna att göra, utan det var ett generellt budgettips för bröllop då vi upptäckt att det är stora skillnader i pris. Vi väljer den fredagen för den har ett datum som betyder mycket för oss, vår årsdag.
  Det är tråkigt att du upplever det som en börda med andras bröllop ibland, men isåfall kanske du kan prioritera bland tillställningarna eller ditt engagemang på de olika bröllopen?

  SvaraRadera
 10. Eva: jag glömde ju att tillägga att jag definitivt håller med dig. Bröllop är ju egentligen till för att fira kärleken mellan två människor, inte en tävling i konsumtion. Jag tycker att du skrev din kommentar väldigt bra! Jag hade gärna läst mer i ett (gäst?) Inlägg :-)

  SvaraRadera
 11. Sonen lånade brorsans kostym och bruden hittade fantastiskt vacker passande klänning second hand till hennes mors gamla vackra brudkrona!

  P.S.
  själv gifte jag mej helt hemligt i rådhus för 31 år sedan i min mammaklänning :)

  SvaraRadera
 12. P.P.S.
  Vi satsade mer pengar när vi hyrde en fyr på vår 30-års bröllopsdag tillsammans med våra barn och barnbarn!

  SvaraRadera
 13. Tack så mycket för kommentaren om min kommentar. Visst skulle det kunna vara roligt att göra ett gästinlägg angående bröllop.
  Vi får höra vad Ann-Christin tycker om saken.
  Som sagt, det ligger mig varmt om hjärtat.
  Allt gott från Eva Solid

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag tycker ni gör helt rätt som satsar på ring och bilder. Vi firade precis 10-årig bröllopsdag och vi satt och pratade om bröllopet men kunde inte komma ihåg vad vi åt, det var gott men vi mindes inte vad det var. Vi hade inte heller någon efterrätt utan en jättefin tårta som min mamma bakat, gjord som en trappa med en altargång på mitten och brudparet längst fram. Ringen som vi la 6000kr på och som jag designade själv hos en guldsmed är jag fortfarande jättenöjd med. Ett tips är att be era gäster skicka bilder från festen, man upplever festen igen när man kan titta på vilka som pratade med vilka o.s.v.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Hej Anna!

  Tack så mycket för att du delade med av dina tankar och erfarenheter (eran tårta lät också superfin)! Bra tips med att be om bilder från gästerna!
  Våra förlovningsringar designade vi faktiskt själva med, så tänkte göra detsamma med vigselringen. Är också supernöjd och för oss känns det som rätt prioritering!:)
  Tack så mycket!!

  SvaraRadera
 16. Vi hade redan de fyra barnen när vi gifte oss. De var 2,4,7 och 9 år så vi gjorde det litet. Köpte en blå klänning som jag roat mig i sen också. Mannen köpte slips till kavajen. Vi åkte till badhuset med de som ville innan. Alla fick komma och titta på oss i kyrkan och sen åt vi en middag med närmaste familjen i hembygdsgården. "Efterfest" hemma och sen hade vi bäddat åt oss i källaren. Vi ville inte lämna de långväga släktingarna så vi åkte iväg en annan helg. Firade med kompisarna ännu en annan helg och då grillade vi tillsammans, medtag det ni vill grilla och helst en grill. Jättekul. Man kan säga att vi hade ett bröllopsår, funkade jättebra att sprida ut det, blev mindre stressigt och jag tror inte vi var över 15.000 allt som allt. Fortfarande gifta är vi också och jag skulle kunna tänka mig att förnya löftena och skulle göra det enkelt också.

  SvaraRadera
 17. Hej Eva! jag hittar ingen e-postadress till dig men ser gärna ett gästblogginlägg från dig! maila mig på antianki@gmail.com
  Väldigt intressanta och läsvärda kommentarer från er andra, roligt att få ta del av era olila bröllopsfiranden.

  SvaraRadera
 18. Intressant, men har man bara 14 gäster blir ju den delen inte så dyr... Vi ville ha lite vänner och bekanta också på vår stora dag.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin