tisdag 27 maj 2014

Gästinbudget för ett budgetbröllop

Cheers

Norsk budget transport, bild av Tomoyoshi

Tidigare i maj gästbloggade en student om en studerandebudget för två och idag återkommer hon med en budget för deras (budget)bröllop

I ett tidigare inlägg där jag gästbloggade skrev jag om att vi är två studenter som planerar att gifta oss nästa år. För detta ändamål så målsparar vi 2000 kr i månaden och har redan gjort det i ett halvår, vilket innebär att vår totala budget för hela bröllopet blir 36 000 kr. I bröllopsmått räknat så verkar detta vara ganska lite.

På bröllopsmässan vi var i februari verkar många bröllop gå på långt över 100 000 kr! 

Vi har valt att inte låna pengar till vårt bröllop och eftersom vi inte har möjlighet att spara mer än 2000 kr/mån, har vi bestämt oss för att kompromissa och prioritera bland utgifterna istället. Vi tänkte därför ha ett litet bröllop med 12 gäster, bland vilka enbart den absolut närmsta familjen och vännerna är inkluderade.

Så här ser vår budget ut:
Kläder
Brudgum
Svart smoking 2000
Skor 1000
Vit skjorta 700
Cuffs 350
Brud
Vit brudklänning 1500
Hårprydnad 250
Underklänning och -kläder 1200
Strumpbyxor 80
Totalt: 7080 kt

Vigseldagen
Fotograf 10 000
Ring 8000
Blombukett och blomnål 1000 + 200
Vigseln 1000
Mat, dricka och logi
550 per kuvert 7700
Totalt: 27 900 kr

Inför och efter
Trycksaker* 1000
Totalt 1000 kr

För vårt bröllop har vi valt att lägga mer pengar på brudgummens klädsel än brudens klädsel och anledningen till detta är att han antagligen kommer att kunna använda sin smoking (också därför vi valt smoking istället för frack) vid betydligt fler tillfällen än jag skulle kunna använda min bröllopsklänning. Klänningen tänkte vi beställa från internet där man kan få den uppsydd. I dagsläget har vi ännu inte bestämt varifrån, men priset kommer landa på ca 1500 kr, vilket jag tycker känns ganska rimligt. Skor till mig har jag sedan innan (studentskorna passar fortfarande trots att det var några år sedan och man ska ju ha något ”gammalt” ;) ), och jag tänkte själv fixa makeup samt håret med locktång och en hårprydnad - alltså ganska enkelt.

På vårt bröllop har vi även valt att lägga mer pengar på ring och fotograf. Anledningen är att vi resonerar att en fest bara varar i en dag, medan ringen kommer jag att ha på mig varje dag resten av livet (förhoppningsvis) och bilderna blir ett vackert minne och något att visa våra framtida barn och vänner. Därför tycker vi det är värt att lägga lite mer pengar på detta. En bra fest tror vi nämligen handlar mer om vilka personer man bjudit snarare än summan man lägger på själva bröllopet. Vi har också kunnat förhandla ner priset på fotograf lite för att vi väljer att gifta oss en vanlig veckodag och inte en helg.

För att få ner kostnaderna för brudbuketten och blomnålen kommer vi att välja blommor i vanliga färger, som är lätta att få tag på och i säsong, samt ingen överdådigt stor bukett utan en mindre och ganska enkel rund. Själva vigseln kommer att bli borgerlig och det kostar därför lite (priset verkar vara beroende på vilken kommun man väljer att gifta sig i), men det möjliggör för oss att kunna utforma vigseln precis så som vi vill ha den. Dessutom kommer vi att ha den på samma ställe där vi sedan ska äta så transport mellan vigseln och restaurangen är därför inte nödvändig vilket också kapar kostnaderna. Gästerna får själva stå för transport till och från bröllopet tänkte vi, och vi själva åker i mina föräldrars veteranbil där de kör och står för den bensinkostnaden varför den inte är med i budgeten.

Mat, dricka och logi för ett bröllop kan verkligen bli precis hur dyrt som helst när man jämför och det är även denna kostnad som vi upplevt vara svårast att få ner i pris. Vi vill inte behöva laga mat på eller till vår stora dag, och inte heller att andra familjemedlemmar eller vänner ska behöva ställa upp. Det finns även de som tar ut en kuvertavgift från gästerna, oftast då istället för present, men vi vill kunna bjuda våra gäster på middagen så den står vi för. Däremot vill vi av olika skäl inte ha för mycket alkohol inblandat på vårt bröllop, så därför kommer det bara att i kuvertavgiften vara räknat med ett glas vin och ett glas (lite billigare) champagne. Vill gästerna ha mer alkohol får de stå för detta själva just eftersom vårt önskemål är ett bröllop utan så mycket alkohol. Maten kommer att serveras på en restaurang, varför det inte blir en direkt kostnad för logi, efter en meny som vi kommit fram till tillsammans med restaurangen. Det blir lite billigare val av mat och enbart förrätt, huvudrätt och sedan bröllopstårta. Vi har alltså valt att dra in på desserten eftersom det ändå blir tårta. Häri finns faktiskt mer pengar än man kan tro att spara! Till tårtan blir det kaffe/thé. Mat och dricka kan verkligen bli hur dyrt som helst, skrev jag tidigare. Det är därför viktigt upptäckte vi att jämföra mycket bland olika ställen, läsa recensioner och kanske inte välja det stället som är mest populärt, men kanske inte heller alltför långt bort från där man själv eller gästerna bort (om man nu inte vill bo på hotell). Att gifta sig på en vardag istället för en helg (och istället skicka ut inbjudningarna i god tid så att gästerna kan ta ledigt) kan också dra ner på kostnaderna för restaurangen. Inredningen i restaurangen låter vi de ta hand om, med vita dukar på borden, porslin osv. Brudbuketten får stå mitt på bordet och därmed fungera även som bordsdekoration.

Så, detta är hur vi tänkt kring budgeten för vårt bröllop! Dela gärna med er om era egna erfarenheter kring bröllop! Hur mycket kostade det? Blev något billigare/dyrare än vad ni tänkt? Något som ni tänkt i efterhand varit bra att ni lade pengar på eller något ni lade pengar på men som ni upplever varit onödigt? Jag vill gärna höra! :-)

Tack för det här gästinlägget! Verkligt intressant att höra hur ni verkligen tänkt igenom vad som är viktigt för er! Själv ångrar jag inget från min bröllopsdag men är också glad att jag fick hjälp med hår (mamma) & make up (make-up artist till kompispris) för det höll verkligen hela dagen och halva natten.


Vill du dela med dig av din budget kan du maila mig på antianki@gmail.com

måndag 26 maj 2014

Idag är jag tacksam...

Untitled

  • för att min bror som pluggar på Santa Barbara City College och hans flickvän inte var bland dem som miste livet i helgens våldsdåd
  • att jag bara har en tenta kvar innan jag kan ta sommarlov
  • att solen skiner !

torsdag 22 maj 2014

Gästbudget: singel som satsar på en enkel budget


Stock market quotes in newspaper

Bild: Andreas Poike


Dagens gästbudget kommer från D som hatar gnällpottor och därför gärna bidrar med sin budet!
Man, 31 år och singel. Bor i hyresrätt och pendlar kommunalt till jobbet. Arbetar inom "supply chain management området" och är högskoleutbildad. Allt som finns kvar i slutet av månaden går direkt in i långsiktigt sparande med fokus på utdelningsaktier i USA, Europa samt norden.
Min budget är väldigt enkel eftersom mitt liv är enkelt och så skall det vara tycker jag.
Övrigt posten är till stor del nöjen och fritid innehåller kostnader för mina hobbys som kretsar kring motion, träning och resor.



Intressant att få ta del av din budget! Jag skulle gärna veta mer om du har något speciellt mål med ditt sparande i aktier?

Vill du dela med dig av budget kan du maila på antianki@gmail.com

onsdag 21 maj 2014

Bokonsdag: Rum för kidsen, hemmafix och återbruk på barnens villkor


Rum för kidesn


Det här är en riktigt bra inredningsbok för barn som skiljer sig från andra genom att dels ha ett genomgående barnperspektiv men också för att fokus ligger på återbruk och gör det själv projekt.

Här finns även tips på smarta lösningar för syskon som delar rum men också hur man med enkla medel skapar en barnhörna i vuxenrummet. Jag gillar att det finns exempel på hur man som jag delar sovrum med barn.  Dessutom innehåller boken avsnitt om färglära, förvaring och belysning.

#Inred efter ditt barns behovI boken lyfter Isabelle fram att olika åldrar har olika behov och här bjuder hon frikostigt på mer och även mindre lyckade inredningsprojekt från sina egna barns uppväxt. Till exempel jättegoskaninen/spälsängen som var så bra i teorin...

...en bok där vi hoppas att vi står väldigt mycket på barnens sida, där deras önskemål att faktiskt få ha en del av hemmet att bestämma över och göra till sitt, faktiskt räknas.
#Din nivå är inte barnets
Tanken är att boken ska fungera som en hjälp för föräldrar att hjälpa sina barn att fixa sina rum. Att man ska fokusera mindre på perfektion (och ev värdeökningen) och mer på att inredning ska handla om lust och kreativitet. Gör om gör rätt i alla ära men om något är bra ur barnens perspektiv så kan det väl få se lite sisådär ut. Vad är det som säger att det är de vuxna som alltid har rätt? Barn gillar sällan "ljus och fräscht" eller undanplockat och organiserat...

#Återvinn eller försvinn
Isabelle predikar raka motsatsen till slit och släng, istället är det möjligtvis "slit och sälj sen på Blocket" och  "spara och återanvänd" som är ledorden. Det här är något jag kan identifiera mig med. Mina barn blir 10 & 11 år och det är otaliga sängar och andra inredningsprylar som har passerat revy i deras rum. Det allra mesta har köpts och senare sålts på Blocket. Bästa köpet är nog våningssängen som kan tas isär som köptes begagnat under köpstoppsåret (den famösa pizzeriaincidenten). Den har använts som våningssäng när vi bodde i stan för att därefter användas som enkelsängar och numera är den återigen monterad och står i sonens sovrum.
De flesta av gör det själv projekten i boken ligger också på en rimlig, nivå det kostar inte multum och kan fixas tillsammans med barnet under en dag - även om man är född med tummen mitt i handen. Det gäller bara att sätta igång!




Ovan är utdrag ur Rum för kidsen av Isabelle McAllister, hämtat från Bonnierforlagen.se där du kan provläsa de första sidorna av boken.

Om författaren
Isabelle McAllister är känd från tv-program som Fixa rummet, Sommartorpet och Äntligen hemma. Hon är framför allt bra på att skapa inredning för och tillsammans med barn och hon har en förmåga att kommunicera och förstå saker ur barnets perspektiv. Tillsammans med bokens fotograf Jenny Brandt driver hon den populära bloggen Dosfamily som har fått stort genomslag både i Sverige och internationellt.Isabelle har även tagit initiativ till Isabellestipendiet – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor – som idag är ett etablerat stipendium med finansiering från olika aktörer i näringslivet.

tisdag 20 maj 2014

Gästbudget: J vars familj prioriterar boende och god mat!


Olives with fennel and orange, Pure Food and Wine

Bild: Garrett Ziegler


Dagens budget kommer från J och gäller en familj med två vuxna (varav en föräldraledig) och två små barn.

Tack för uppmuntran att skicka in vår budget. Som jag skrev i min kommentar så är den under arbete och jag tar gärna emot råd och tips (fast kanske mer om själva upplägget av budget än siffrorna). Vi är en familj på fyra: två vuxna och två barn på ett och tre år. Just nu är jag föräldraledig och vi har då en sammanlagd nettoinkomst på 34500 vilket inte ger så mycket sparmån just nu (vi sparar ca 5000 kr/mån) men planen är att spara mer när vi bägge jobbar.

Mina främsta funderingar är hur jag ska lägga upp posten för barnen. Idag inkluderar den kläder, småprylar (t ex böcker, leksaker etc) och blöjor. Det känns fel att lägga allt allt som rör barnen i en post som vi för oss vuxna har uppdelat, t ex personförsäkring, förskoleavgift etc så de ligger separat nu, men jag funderar på som sagt vad som är bäst. En annan fråga är hur ni andra gör med sånt som heminredning. Vi har nyligen flyttat till större och har då gjort en del inköp (framför allt för att barnen fick ett rum och att vi fick balkong). Var i bugdeten stoppar ni andra sånt? Har också sett att flera har "övrigt"-posten och blivit lite nyfiken på vad ni andra räknar in där.

Om jag ska skriva något kort om våra utgifter så är de rörliga ganska preliminära och jag håller nu att följa upp varje månad för att bättre kunna se vad vi faktiskt lägger på de olika posterna och vad som känns rimligt. Vi har nog generellt ganska mycket högre kostnader än de flesta som läser din blogg och jag är lite delad till det. Å ena sidan har jag en önskad om att hålla nere utgifterna, å andra sidan lägger jag gärna pengar på trevliga upplevelser (vilket nog syns i vår nöjespost som ev är lite väl tilltagen mot vad vi faktiskt gör), på kvalitet och på varor som är schysst producerade, så det är verkligen en balans.

Ett ”problem” jag ser i vår budget är att vi under föräldraledigheter och studietiden som föregick dessa satsat på att hålla nere utgifterna och detta syns i vår budget nu när vi t ex varit tvungna att uppdatera våra garderober med både vinterskor, jackor etc. Kan tänka mig också att våra boendekostnader sticker ut en del. Vi bor just nu i en nyproducerad hyresrätt hyfsat centralt i Stockholm och det kostar... Vi gillar också god mat och vin vilket kanske också syns.
Vårt mål är alltså inte att få så låga utgifter som möjligt, utan att hitta en bra balans där vi lägger pengar på rätt saker och förhoppningsvis kan spara en hel del.


Fasta kostnader:
Boende (inkl el + hemförs) 11200
Lån (CSN och del i lantställe) 2400
Telefon 350
Bredband 250
Tv-avgift 200
Dagstidning 150
Personförsäkringar 600
Fack+A-kassa 700
Förskoleavgift 840

Rörliga kostnader:
Mat 6000
Alkohol 500
Transport 950
Kläder (oss vuxna) 500
Nöjen 750
Hygien 300
Barnen (se komm ovan) 1000
Presenter 250
Läkemedel/vård/optiker 250

Totalt utgifter: 27040

Roligt att få ta del av er budget J! Jag tycker inte nödvändigtvis att man ska satsa på så låga kostnader som möjligt utan på att hitta en balans. Alla familjer är olika och ni sparar ändå en hel del för att vara föräldralediga. Jag skulle vilja påstå att ni ändå har ganska låga omkostnader. Matkostnaderna är höga men ni verkar till viss del se det som ett nöje och jag vet också att ni satsar på bra mat, framför allt ekologisk vilket gör att den får kosta. Jag känner också igen det där med att allting helt plötsligt slits ut och går sönder efter att man snålat ett par år...

Vill du dela med dig av din budget kan du maila mig på antianki@gmail.com

måndag 19 maj 2014

Matmåndag: Streetfood i Köpenhamn

Untitled

Helgen tillbringades i Köpenhamn och bland annat gjorde jag ett besök på Copenhagen Street Food Market som ligger på Papirøen, granne med Christianshavn. Papirøen heter egentligen Christiansholm och var i många år ett lager för tidningspapper för Pressens Fællesindkøb, därav namnet Pappersön.

”Agte, ærlig og æstetisk”

Med utgångsspunkt i orden äkta, ärligt och estetiskt vill föreningen bakom Copehagen Street Food bidra till att København som internationell stad även lyfter fram den opolerade och mer tillbakalutade gatumaten. Det ska finnas plats till mångfald eftersom det föder nya idéer, vare sig det är nya rätter, ny design eller konstnärliga initiativ. Inspirationen till marknaden är hämtad från Borough Market i London men också amerikanska städer där mindre snabbmatsställen och rullande matvagnar är en del av gatubilden.


Fish and chips

Marknaden öppnade för en månad sedan och än så länge finns det ett litet men smakligt urval Food trucks, Bar och Cocktail Trucks samt Coffee Trucks. Själv provade jag Fish and Chips som var väldigt goda. Det gröna på bilden är någon sorts syrlig ärtpesto. Övriga i sällskapet åt Coq & vin med pommes som var friterade i ankfett respektive laxsandwich.

Untitled

När man väl har köpt sin mat kan man sitta inomhus eller utanför i någon av alla solstolar. Jag rekommenderar utomhus där man har fin utsikt över Skuespillerhuset och alla båtar och kajaker på vattnet.

 Planerar du ett besök kan det vara bra att tänka på att det inte är alla som tar kort. Och kolla gärna in vad som händer på marknadens Facebooksida.
Granne med marknaden ligger numera Experimentarium som precis flyttat dit från Hellerup. Det är ett riktigt bra science center som vänder sig till alla åldrar.

P.S Nu finns jag även på instagram. Det blir lite mer personligt än Köpstoppsbloggen men om du vill följa vad jag läser m.m kan du följa mig på @ankixgram.

fredag 16 maj 2014

Längtar efter helg



Efter en hektisk vecka med konferenser, kvällsaktiviteter och många tågresor tar jag nu helg. Nästa vecka kommer det nya gästbudgetar! I övrigt går jag nu in i sluttampen vad gäller mina studier så nu väntar en hektisk period med ett flertal inlämningsuppgifter och tentor vilket med all sannolikhet kommer att gå ut över bloggandet.

Vill du ha något att läsa i helgen kan jag tipsa om Fri vid 42:s sparsamma dag eller Bella som skriver om 10 förändringar i sitt liv.

Ha en trevlig helg!

tisdag 13 maj 2014

Gästbudget: Familj med delad ekonomi

Everest/Chomolungma and Nuptse

Bild:Andrew Purdam


Här kommer ett inlägg och en budget från signaturen MittEgetEverest som har tagit sig ur Lyxfällan.

Hej!
Jag är en 40-årig kvinna som lever med man och två guldklumpar (6 och 8 år) i en villaförort till Malmö. Jag och min man har valt att ha delad ekonomi, eftersom han är "shopoholic". Vi har haft ett par turbulenta år med massor av pengar och massor av shoping och absolut ingen koll på något. Hjulen har  snurrat fortare och fortare och med mer stress kommer fler ogenomtänkta beslut och genvägar, som oftast blir dyrköpta läxor. Förra våren var jag djupt deprimerad till följd av allt det här och det gick så långt att jag började gömma räkningar och påminnelsebrev för att jag orkade inte diskutera pengar med min man.
Det slutade med ett brev från kronofogden för en liten skitskuld på 180:-. Botten var absolut nådd!
 Min väg ut ur depressionen kom via löpningen. Jag har nött skosulor i mil efter mil och mitt sällskap har ofta varit olika podcasters. Under sensommaren började jag lyssna på Blondinbella och Pingis Hadenius, som jag inte direkt har haft någon relation till tidigare (är absolut ingen fashionista). Senare Sparpodden. Började kolla gamla Lyxfällanprogram. Lånade böcker på biblioteket. Hittade Bloggar.
Jag känner mig stärkt av att ha varit nere för räkning men rest mig igen.
Min man är fortfarande "shopoholic". Han tjänar som tur är mycket pengar och handlar aldrig på kredit, men kan spontanshoppa allt från racercyklar till elekroniska sparkcyklar till ungarna... Tidigare gav jag gärna honom skulden för att hans beteende spillde över på mig och det vara därför jag aldrig hade några pengar. Idag har jag lärt mig att ta ansvar för min egen ekonomi och slutat att skylla ifrån mig. Numera för vi över lika mycket på ett gemensamt konto till alla räkningar och har gjort fördelningen att jag betalar för all mat och vardagssaker och han betalar för semester och lyx. Gnällkoftan är kastad!!

Budget
Så här fördelar jag mina inkomster på 20.500:-


Gemensamt konto 7.500:-
(huslån, billån, värme, sopor, försäkringar, studielån, telefoner, bredband mm.)
Mat 3.000:-
(jag betalar all mat, maken betalar all semester)
Transport 1.500:-
Jobbet 700:-
(gemensam kassa för måltider, lotto och tv-avgift - skulle i princip kunna undvaras, men skulle förmodligen bli utfryst...)
Övrigt 2500:-
(kläder, presenter, övrigt till huset och trädgården, spotify, HBO)
Pensionsspar 300:-
Sparande övrigt 5.000:-

Tack alla ni Bloggare som inspirerar mig i vardagen! Följer många av er...

Mvh MittEgetEverest

Spontant tycker jag att det är bra att familjen har hittat ett sätt som fungerar för dem när det gäller att dela upp ekonomin. Något som är vanligt är att kvinnor betalar för maten medan männen köper kapitalvarorna och står på bilen vilket blir problematiskt vid separationer. Här har man valt att stå för två olika sorters löpande kostnader och delar på övrigt.

måndag 12 maj 2014

Förändringar i en turbulent värld

Untitled

90-talister är inte intresserade av en sommarstuga i skogen...

Häromdagen var jag på ett intressant miniseminarium. Titeln på seminariet var "Förändringar i en turbulent mediavärld" men det handlade mer om konsumtionsmönster än media. Föreläsare var Per Selin, Senior Analyst på Bisnode, som ska vara en av branschens mest erfarna analytiker.
Fokus låg egenligen på företags marknadskommunikation, att många företag generellt är dåliga på att identifiera när kunderna har behov av en tjänst eller en vara.

Enligt Selin kommer de närmaste åren troligen att vara turbulenta, mycket kommer att förändras och växlingarna kommer att vara snabba. Vi kommer att se förändrade konsumtionsmönster, mycket på grund av de stora kullarna 90-talister som nu "skaffar barn och bygger bo" vilket är detsamma som att skaffa svart bälte i konsumtion. Det kommer att innebära stigande priser på villor och ett uppsving för byggmarknader.
90-talister är globala på ett annat sätt än sin föräldrageneration. De är inte intresserade av att skaffa ett torp i skogen när de lika snabbt och enkelt kan hyra ett hus i Kroatien.
90-talister är även digitala, de har aldrig levt i en värld utan internet.

Vi tror bara att vi är rationella
Särskilt intressant var det att höra om hur dagens konsumenter (dvs. vi)  fattar köpbeslut. Enligt Selin är få köpbeslut rationella, istället handlar vi snabbt och intuitivt. Det beror i mångt och mycket på att våra hjärnor inte kan hantera alla valmöjligheter. Istället agerar våra högra kreativa hjärnhalva snabbt och intuitivt och associerar med minnen. Hittar den ett positivt minne skapas ett positivt läge och slår till och köper. För vad är egenligen rationellt med följande scenario:

Förstagångsföräldrar köper ofta en större bil och eller ett nytt boende under tiden de väntar barn. Varför vi satsat vi på större bil och/eller boende för ett barn som väger tre och ett halvt kilo och är runt en halv meter kan väl knappast ses som rationellt. För visst är det så att små barn föredrar närhet framför utrymme?
Jag tror trots allt att vi kan öva upp vår förmåga att handla rationellt vid konsumtion. Ofta handlar det nog om att stå emot köpimpulser genom att exempelvis skapa distans till köpsitutionen. Köpstopp är ju ett sätt att skapa en naturlig distans till konsumtion och enklast är om man helt undviker butiker och shoppingcenter.

"..det visar sig vara mycket enklare att hålla budgeten när man sitter hemma och kollar igenom vad som verkligen behövs, istället för att gå runt i en matbutik och plocka på sig det man är sugen på."
Ett exempel på den här typen av distans och rationellt handlande hittar man hos familjen som bloggar på Tålamodet. De har räknat ut att genom att handla all mat hos en aktör som mat.se sparar de pengar även om varorna egentligen är billigare i de fysiska butikerna - just för att de kan fatta rationella köpbeslut istället för att följa sina impulser.

fredag 9 maj 2014

Utvärdering av Ubigo



Mellan den 1 november 2013 och 30 april i år har jag deltagit i ett intressant resvaneprojekt. Jag bloggade lite om det i slutet av oktober och trodde nog att jag skulle skriva mer om det men det blev så snabbt en del av min vardag att jag knappt reflekterade över det.

Totalt har 70 hushåll har testat Ubigo, en tjänst där kunden har kunnat abonnera på skräddarsydda paket med tillgång till pool- och hyrbilar, kollektivtrafik, taxi, hyrcykel etc. Alla i hushållet har kunnat använda tjänsterna genom ett digitalt "klippkort", en sorts app i mobilen. Dessutom hade man tillgång till resegaranti, en bemannad kundtjänst och fick bonuspoäng för inbesparade koldioxidkilon som kan växlas in i varor och tjänster hos olika premieringspartners (biobiljetter, årskort på museer etc).
Jag valde att abonnera på främst kollektivtrafik och poolbil. Nu blev det inte att jag utnyttjade poolbilarna så mycket som jag hade trott då min son i vintras var tvungen att ta en längre paus från sina idrottsaktiviteter på grund av skador (man ska inte spela FIFA14 inomhus...). Annars använder jag främst poolbil för att ta mig till cuper och träningar.

Jag tycker att tjänsten har fungerat väldigt bra. Eftersom jag bara behövde köpa "klipp" för de dagar jag faktiskt använde mig av kollektivtrafiken blev det dessutom billigare än med månadskorts där man betalar för 30 dagar i taget. Eftersom jag var bilfri även innan projektet har det egentligen inte varit någon större omställning för mig. De som däremot valde att ställa av sin bil under tiden (projektet betalade garageplats) har förhoppningsvis insett att det går att sig rätt bra utan att äga en egen bil.

I onsdags var det avslutning och vi fick få höra hur det gått under testet. Chalmers som är en av samarbetsparterna berättade om vad utvärderingen gett hittills. Samtliga hushåll slutförde projektet och de flesta var mycket nöjda. Det som framför allt minskat är det spontana resandet, det där med att man tar bilen till affären eller åker och hämtar barnen hos någon kompis. Min bekant som också deltog i projektet (och som ställde av sin bil) tyckte att det var lite krångligt att hyra bil (framför att ta sig dit man hämtar ut hyrbilen) Hon upptäckte att det fungerade minst lika bra att ta tåget när hon skulle hem och hälsa på familjen, särskilt som om närmsta hyrbilsstation ändå låg vid centralen.

Untitled

Vi fick även titta på Visual Arenas stora storbildsskärm där Chalmers och företaget Tyréns visualiserade trafiken i Göteborg och t. ex effekterna av en tjänst som UbiGo. Det var intressant att se hur trafikflädet påverkades av att man exempelvis stängde av en viktigt genomfartsled, något som man bland annat kommer att behöva göra när man bygger stationerna för Västlänken.

Ubigoprojektet tar en paus under sommaren men kommer att återuppstå till hösten för att förhoppningsvis släppas till allmänheten någon gång under 2015. Låter det som något för dig kan du göra en intresseanmälan redan nu. Själv har jag återupplivat mitt Sunfleetabonnemang och köpt månadskort hos Västtrafik igen men hoppas att projektet snabbt kommer igång igen.

torsdag 8 maj 2014

Gästinlägg: En studerandebudget för två

Student

Bild: CollegeDegrees360


Glädjande nog fick jag mycket respons på mitt inlägg om att min budget inte är din budget. Dagens budget kommer från en student. Det är två vuxna som bor i södra delarna av Sverige, i en mellanstor stad (dock ligger generellt hyror och matpriser i nivå med storstäderna).

Inkomsterna som student är både lite osäkra och lite varierande, ex. får man bara en liten utbetalning i maj och inget alls under sommarmånaderna. I min exempelbudget har jag räknat med att jag och min sambo, som enda personer i hushållet, får in 9000 kr var i månaden. Ibland är denna summa mindre och ibland större, och då låter vi buffertsparandet gå in för att jämna upp. Under somrarna försöker vi att jobba och då blir inkomsterna större, men dessa pengar läggs oftast på en kortare semester och/eller in i buffertsparandet.
Månadsbudgeten jag redovisar är ändå representativ för oss under större delarna av året: två studerande utan barn eller husdjur och med gemensam ekonomi.
På grund av att vi är studenter och inte har så väldigt mycket pengar in varje månad, och osäkra inkomster, har vi fått göra en hel del val och prioriteringar för att minska våra utgifter.
Som studenter har vi förmånen att bo lite billigare, dock har vi valt bort ett centralt läge och en stor fin lägenhet. Vi har alltså valt att bo lite sämre och mindre för att ha råd till annat.
Sambon klipper vi hemma med hårtrimmer för det blir billigast, och jag klipper mig 3-4 gånger per år hos frisörelever.
Vi har valt det mest prisvärda elabonnemanget vi kunde hitta och likadant med våra telefoner, hemförsäkring och personförsäkringar (jämfört på elskling.se och Compricer). Det ska noteras också att tack vare vi är studenter har vi studentrabatt både på hemförsäkring och fack/a-kassa, men å andrasidan måste vi betala mycket och ofta dyr kurslitteratur, nationsavgifter och kåravgifter. Medicin och läkarvård lägger vi också en hel del pengar på då jag har en kronisk sjukdom vilken dels kräver många läkarbesök men även dyra mediciner. Ibland är det betydligt mer än 700 kr som läggs på läkarvård/medicin, men detta är en snittsumma per månad över ett år.
Vi lagar också all mat hemma, köper på extrapris och försöker att äta mer soppor. 

Bröd bakar vi själva och vi gör egen müsli. Vi tar med matlådor till skolan och försöker att inte äta ute så ofta. Gör vi det, hamnar restaurangbesöket under kategorin nöje i vår värld. Vi handlar också väldigt sällan kläder eller fikar ute.
Vi äger heller ingen bil utan försöker åka kollektivt, cykla eller gå om möjligt. Ibland går det inte och då får vi försöka låna eller hyra en bil. Hyra en bil låter väldigt lyxigt, men det blir faktiskt mycket billigare än att äga en för vår del! Detta beror såklart på hur ofta man behöver en bil.
I budgeten kan ni också se att vi har ett målsparande. 
Vi ska gifta oss nästa år (ett litet budgetbröllop blir det) och för detta sparar vi 2000 kr/mån. Hela bröllopet med ring och kläder får alltså inte gå på mer än 36 000 kr. (Senare i maj kommer det ett gästinlägg om budgetbröllop från samma författare! / Anki)

 Det finns säkert mycket som vi skulle kunna göra mer i vår budget; kanske äta helt vegetariskt, mer nudlar eller lägga mindre pengar på nöjen. Samtidigt så måste man kunna leva tycker jag, i den mån det går det vill säga. Behöver någon av oss ett par skor eller en jacka- ja då kan det inte bli något biobesök eller liknande den månaden. Jag känner mig ändå tacksam över att vi kan spara lite de flesta månader, men vi har också jobbat mycket med att sänka våra utgifter för att det ska gå.

Att börja med YNAB istället för bokföring i Excel har sänkt våra utgifter med mer än 2000 kr i månaden, så från mig är det ett tips (i alla fall testa programmet gratis först)!

Budget
Inkomst: 18 000

El: 250
Hår: 30
Fack och a-kassa: 150
WWF-Vän: 30
Hyra och internet: 5200
Telefon: 400
TV: 180
Personförsäkringar: 160
Hemförsäkring: 150
Frisktandvård: 90
Mat och hygien: 3500 (ekologiskt så mycket som möjligt)
Nöjen, kläder och övrigt: 1600
Medicin och läkarvård: 700
Kollektivtrafik: 500
Skola: 1060
Presenter: 300
Målsparande, bröllop: 2000
Buffertsparande: 1700

Ann-Christins kommentar: Jag tycker att det här paret har en vettig budget med rimliga uppdelningar för där de befinner sig i livet. Som man kan läsa ovan har de arbetat aktivt med att sänka sina kostnader samtidigt som de inte försakar nöjen. Den här budgeten är också ett bra exempel på hur allas förutsättningar är olika (förhållandevis mycket pengar går till medicin och läkarvård). Jag gillar även att de har en post för målsparande och en för buffertsparande. Utmaningen framöver som jag ser det blir att inte dras med i livsstilsinflationen när de slutar studera och börjar arbeta. Om de kan applicera samma principer när de får större inkomster kommer de att stå väl rustade.

onsdag 7 maj 2014

Bokonsdag: getting a life


"I've learned to seek my happiness in limiting my desires rather than by attempting to satisfy them." John Stuart Mill

Till att börja med tänkte jag bara återkoppla till gårdagens inlägg om budget som har fått ett enormt gensvar. Det har blivit många kommentarer och mail och alla är positiva :-) Jag har fått in en del mail med gästbudgetar som jag kommer att lägga upp framöver. I dagens bokrecension får man också en intressant insyn i hur olika personer prioriterar när det gäller ekonomi

Boken "Getting a life" är skriven av av Jacqueline Blix och David Heitmiller och beskriver hur deras liv förändrades efter att ha läst och arbetat igenom boken Your money or you life av Vicki Robin och Joe Dominguez. YMOYL som titeln ofta förkortas är en sorts handbok för hur man systematiskt minskar sitt beroende av lönearbete med målet att leva ett liv där man själv kan bestämma.

När paret Blix och Heitmiller träffades levde de ett klassiskt yuppieliv men någonstans på vägen började de ifrågasätta det sk. "goda livet" som de levde och bestämde sig för att steg för steg förändra sina liv. De insåg bland annat att levnadsstandard och livskvalitet är två helt olika saker och att den klassiska amerikanska drömmen i själva verket kan vara en mardröm.
Sedan 1991 har de följt programmet som beskrivs i boken Your money or your life (YMOYL) vilket steg för steg ledde fram till en helt ny tillvaro, där ord som tillräckligt och nog blev viktigare än mer/bättre/snabbare/lyxigare.
I samråd med Vicki Robin och Joe Dominguez, personerna bakom YMOYL bestämde Blix och Heitmiller sig för att skriva en handledning/uppföljare till programmet som varit så viktigt för dem.
Getting a life kom ut 1997 och är på sätt och vis både en fristående uppföljare, en introduktion och en handledning till YMOYL.

Heitmiller och Blix skriver både om sina egna upplevelser men även om andras utifrån de nio stegen i YMOYL. Det är intressant att följa olika individers resa mot ekonomiskt oberoende för alla har olika bakgrunder och synpunkter på programmet och drar följaktligen olika slutsatser av de olika stegen.

I det första kapitlet får man läsa om hur Heitmiller och Blix hamnade i "lyxfällan", deras familjebakgrunder och vad som format deras syn på pengar och ekonomi. Mest intressant var att läsa om David som växte upp under mycket enkla förhållanden och som även som vuxen levde ett sparsamt men tillfredställande liv men som ballade ur helt när hans dåvarande fru oväntat gick bort. Han bestämde sig för minsann leva sitt liv till fullo och till varje pris och YOLO (you only live once) som livsmotto.

Jag tycker att den här boken är väldigt läsvärd av flera orsaker. Dels är det intressant att följa hur en person förändrar sitt liv, både anledningarna bakom, hur det genomför förändringarna och vad resultatet blir. 
Boken är också en bra introduktion till YMOYL, framför allt kapitel 5 som innehåller en detaljerad beskrivning av de olika stegen. Även kapitel fyra som beskriver hur man kan arbeta med programmet (om mn t. ex vill arbeta igenom stegen själv, som par eller i grupp) är en bra påminnelse om att allas förutsättningar ser olika ut. Alla har också olika ekonomiska bakgrunder, bagage som påverkar hur man resonerar kring och förhåller sig till ekonomi. Detta är något som kan leda till bråk i relationer så det är bra att vara medveten om detta.
 
För den som kanske inte är redo att ta steget fullt ut att arbeta igenom YMOYLmen ändå är intresserad av artt förändra sitt liv så är kapitel 9 väldigt praktiskt inriktiktat med många tips om hur man kan leva ett enklare (och i många fall billigare) liv. Det handlar om allt ifrån mat till försäkringar, tranporter och boende. Man kan även hämta inspiration av kapitel 10 som ingående beskriver hur Heitmiller och Blix (samt några av intervjupersonerna) lever idag, deras dagsscheman och vad de gör på fritiden .
Om man funderar på arbeta enligt stegen i  YMOYL kan man i epilogen (kap 12) läsa om hur både Blix och Heitmiller men även de ursprungliga författarna till YMOYL och de som intervjuats i Getting a life, lever idag. Av intervjupersonerna har några uppnått ett sorts ekonomiskt oberoende medan andra fortfarande strävar mot "FI". Flera erkänner t. ex att det inte alltid är lätt att leva "mot strömmen". Några har en konkret tidsplan och räknar med att det tar 5-10 år innan de uppnår ekonomiskt oberoende.

Själv började jag läsa och arbeta med YMOYL 2007 men tröttnade någonstans på vägen. Efter att ha läst "Getting a life" börjar jag dock bli sugen på att återuppta YMOYL igen. I Getting a life trycker författarna på att begreppet FI inte bara står för financial independance utan även financial intelligence och financial integrity. Jag tycker själv att jag har kommit rätt lång på vägen mot financial intelligence och financial integrity även om jag är långt ifrån financial independance. Men att vara ekonomiskt oberoende (om man avser att inte behöva lönearbeta) är heller inte ett mål för mig just nu. Mitt mål är mer att vara oberoende  på det sättet att vara skuldfri för att ha en större frihet i vad jag vill göra rent allmänt. Vilken betydelse man än lägger i begreppet ekonomiskt oberoende så finns det mycket att hämta i den här boken.



tisdag 6 maj 2014

Min budget är inte din budget

Budget

Bild: LendingMemo.com.

Under alla de år som jag har bloggat (för dig som är nytillkommen läsare så startade jag den här bloggen i december 2006, precis innan mitt köpstoppsår drog igång) har jag tyvärr fått en hel del negativa kommentarer och mail. När jag hade köpstopp handlade det framför allt om de val som jag gjorde (jag köpte t. ex vin på Systembolaget - eftersom jag inte gick på krogen under köpstoppsåret) men även att det var synd om mina barn (för att de inte fick allt de pekade på eller?)


Det senaste året har jag skrivit en hel del om privatekonomi, både generellt men också hur jag själv prioriterar. Ofta får jag då kommentarer på bloggen och mailen som går ut på att det är lätt för dig att göra si eller så eftersom du inte har tre/åtta/inga barn/bil/hus/sommarstuga/är sjukpensionär/är ålderspensionär/pluggar/tål inte gluten/är fruktarian/bor på landet/bor i Stockholm/bor i Norrland osv... Uppenbarligen är jag inte ensam om att få den här typen av feedback (Mr Moneymustache: How to Tell if You’re a Complainypants) men ändå.

Ofta får jag även önskemålet att göra en budget som motsvarar situationen för någon som uppfyller två, tre eller fler av kriterierna ovan. Mitt svar är alltid nej, jag kan ju bara göra en budget utifrån mina egna förhållanden. Om jag skulle ge ett grundråd till den som inte får ihop sin budget så är det att göra sig av med bilen och flytta till något billigare... men till och med jag förstår att det inte är så lätt för någon som bor där det är dåligt med kollektivtrafik eller som lever i en gummibandsfamilj (2 barn ena veckan, 5 barn andra veckan osv).

Dela med dig av din budget!
Så nu utmanar jag dig där ute - dela med dig av din budget och dina budgetfrågor!
Har du en egen blogg så skriv ett inlägg (maila mig så lägger jag upp en länk - antianki@gmail.com) och tagga det gärna med #minbudget. Har du ingen egen blogg så får du gärna skicka in din budget till mig så ska jag lägga upp den här på Köpstoppsbloggen - och naturligtvis får du vara hur anonym du vill. Jag tänker mig konstruktiva inlägg i stil med exempelbudgerna på YNABS blogg eller en reader case study hos Mr Money Mustache.

Det finns inga direkta regler men skriv gärna om du har några ekonomiska mål eller specifika förutsättningar. Ofta blir man hemmablind men tillsammans kan vi förhoppningsvis komma upp med kreativa lösningar! Jag vet att det finns en hel del skarpa hjärnor bland mina läsare som garanterat har bra tips och råd att dela med sig av.

Antar du utmaningen?

Några som antagit utmaningen:
  1. Snålmor (2 vuxna, 2barn, 2 bilar och boende i Norrland)
  2. Fri vid 42 (2 vuxna, 3 barn, hus som är avbetalat) delar med sig av både budget och balansräkning
  3. Hemmamman (2 vuxna, varav 1 arbetar mindre än halvtid, 3 barn och matkostnader på runt 2500) 
  4. Familjen Fri ( 2 vuxna (en sjukskriven + 1 föräldraledig) och två små barn. Villa (men på väg till lägenhet) i en kranskommun till Stockholm. Har sparat nästan 60% av sinba inkomster det här året
  5. Finanskvinnan (1 vuxen, bor i Stockholm i hyreslägenhet och har som mål att bli ekonomiskt oberoende)
  6. Händelsevis ( 2 vuxna (en student + 1 föräldraledig), 1 barn, boende i brf i Malmö)
  7. Sparsamma Sanna (2 vuxna och två 20+-åriga söner, bor i villa i Stockholmstrakten) 
  8. Tålamodet (2 vuxna, varav 1 frilansar och en är föräldraledig, + bebis) 
  9. Snålcoachen (2 vuxna med varierande inkomster, 2 tonårsbarn, i Stockholmsområdet) 
  10. Kan jag bli rik ( 2 vuxna med delad ekonomi, boende i bostadsrätt i mindre kommun)
  11. Sparsamhetsfamiljen (två vuxna och ett spädbarn, bor i en förort till Stockholm. Första gången vi fått igång ett sparande och har en buffert på kontot)



måndag 5 maj 2014

10 tips för att sänka matkostnaderna

Lunchlådor

Tips nr 6  - alltid lunchlåda!

Jag får ofta frågor på bloggen och på mail hur man kan sänka sina matkostnader, inte minst efter snålmånaden. Det här är något som jag har skrivit en hel del genom åren men idag sammanfattar jag mina topp 10 tips.
 
1. Baka bröd
Jag köper sällan bröd utan bakar nästa allt bröd själv. Det kan tyckas ambitiöst men har snarare blivit en rutin bland alla andra. Jag sätter alltid en deg på söndagkvällen och även en senare i veckan om det behövs. Jag bakar mycket med kalljäst deg eller lätta långpannebröd . Just nu bakar jag gärna de här enkla havrefrallorna.

2. Vegtarisk mat är billig mat
Jag lagar uteslutande vegetarisk mat (barnen äter kött i skolan och hemma hos sin far) men brukar också servera fisk minst en gång i veckan. Vi äter framför allt billig mat som ärtsoppa, rotmos, kålpudding osv. Man kan också testa gratismat från naturen när det är säsong, jag har exempelvis bloggat recept på kirskålspaj.

3.Planera, planera
Vi har en strikt matplanering som i grova drag ser ut på följande sätt:

måndag: bönor
tisdag: soppa
onsdag: fisk
tordag: pasta (makaroner/lasagne/gnocci)
fredag: texmex ( burritos, quesadillas)
lör: pasta t lunch / fritt val t middag
sön: fritt val


Den grova matplaneringen gör att jag slipper tänka lättare kan få inspiration till recept när jag planerar utifrån tips nr 4. Sen har vi alltid ett par enkla och snabba favoriter som man kan ta till (pasta pesto, baked beans on toast, ugnspannkaka etc) om aktiviteter gör att man måste disponera om i veckomenyn. Men veckomenyn är inte skriven i sten, har jag exempelvis mycket rester över från helgen tar vi onsdagsfisken på torsdag istället.

4. Jaga extrapriser - men smart
Jag har effektiviserat mitt extraprisjagande. Jag handlar i princip enbart i två butiker, Hemköp och ÖoB. När deras veckoblad kommer så tittar jag igenom och planerar veckohandlingen utifrån deras erbjudanden. Är det ett bra erbjudande på något som vi brukar använda eller äta i familjen (dismkmedel/tvättmedel/ketchup/pasta/smör/mozzarella osv) så köper jag det även om jag inte har behov just nu. Jag har en matkällare som fungerar som extraskafferi/förvaring. Jag planerar veckomenyn framför allt utifrån extrapriser på grönsaker och mejerivaror. Har man flera affärer i närheten kan Matpriskollen vara till hjälp.

5. Impulsköp rätt
Jag impulsköper en hel del nedsatta och utgående varor med kort datum etc MEN bara om jag vet att jag eller barnen faktiskt kommer att äta upp dem. Sen ser jag till att justera veckomenyn därefter.

6. Alltid matlåda till jobbet
Precis som när det gäller brödbakning så handlar det om att göra det till en rutin. Laga dubbla eller trippla portioner och frys in. Blir det aldrig något över? - lägg undan i din matlåda INNAn ni sätter er till bords. Tips nr 6 kombineras med fördel med tips nr 9 - eller så gör man precis tvärtom och satsar på superpiffiga matlådor, det finns massor av inspiration på t. ex Pinterest.  

7. Mindre portioner
Det kanske låter lite kontroversiellt att servera mindre portioner men ofta äter man med ögonen och tar till sig mer än vad man orkar eller behöver äta upp. Detta gäller särskilt barn så lägg upp lite mindre mat och låt dem ta om om de fortfarande är hungriga.

8. Släng inte mat!
Frys in eller ta med till matlåda. Skriv på dina burkar och matlådor vad de innehåller. Jag fryser ofta in överblivet ris eller pasta för någon annan gång ganske det blir sås eller gryta över. Eller så kan man slänga i rester i bröddegen eller pajdegen  ( t. ex potatis, ris eller pasta). Paj är också en suverän mat. Släng ihop en pajdeg och lägg i dina rester. Dessutom är bäst före datum just bara ett tips om att maten fömodligen är bäst före... Lita på ditt smak- och luktsinne. Har mjölken surnat kan man använda den till scones. Och varför inte testa lite nya resträtter, som Hanneles makaronivälling, mitt recept på "baked spaghetti" eller brödpudding. Möglig mat bör dock alltid undvikas.

9. Våga äta tråkig mat
Jag äter ofta rätt tråkig mat särskilt när jag inte har barnen. Det förenklar i vardagen men är också billigt. Man dör inte av näringsbrist av att äta havregrynsgröt eller äggröra till middag någon dag eller samma soppa till lunch tre dagar i rad.

10. Servera soppa
Vi äter soppa till lunch/middag minst en till två dagar i veckan. Varma soppor under den kalla årstiden och vice versa.  Vill man göra sopporna matigare slänger man i lite överbliven ris eller pasta. Jag serverar också alltid knäckebröd till soppan - eller tortillas om det har blivit över från fredagsmyset. Några av våra favoritsoppor är ärtsoppa (på gula torkade eller gröna frysta), fransk gratinerad löksoppa, majssoppa (mixa tinade frysta majskorn och grönsaksbuljong) och tomatsoppa (mixa krossade tomater och grönsaksbuljong)

Känns det övermäktigt med alla tipsen ovan? Varför inte välja ut ett per månad? Det tar ju enligt uppgift 21 dagar innan en vana har satt sig. Det har tagit mig flera år att konsekvent göra samtliga av ovanstående till rutiner i vardagen. Sen får man naturligtvis anpassa matinköpen utifrån sin familjs preferenser och eventuella matallergier. Min dotter tål exempelvis inte mjölk speciellt bra och sonen är känslig mot kanel, för mycket tomat och konserveringsmedel.Vi serverar vatten som måltidsdryck och använder havremölk till pannkakor etc Eftersom jag ändå köper ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt behöver jag inte lusläsa innehållsförteckningen eftersom ekoreko produkter inte innehåller konserveringsmedel.

Vill du pressa ner kostnaderna ytterligare? Skippa all alkohol, läsk, godis, glass, köpekakor och kaffebröd, färdgskuren och tvättad frukt/grönsaker, snacks, chips, märkesfrukostflingor, färdigrätter etc en månad. Inte så kul kanske men bra för både hälsan och plånboken. 

lördag 3 maj 2014

Lördagsläsning

augusti 045

Jag är inte bara köpstoppare, jag är även bibliotekarie... så idag blir det ett inlägg om olika aspekter av böcker och läsning.

Vi är för upptagna för att läsa
En ny dansk undersökning har kartläggt icke-läsare och jag fastnade framförallt för följande grupper:

  • "Den upptagna familjen” Ca 700 000 danskar är så upptagna av vårda sina ägodelar (hem och trädgård, bil, båt, lokal) eller av aktiviteter (som sport och motion för att inte tala om barnens aktiviteter) att de inte hinner läsa. De är ändå positiva till boken och associerar läsning med lugn och ro och tid för sig själva (något de tydligen inte har)
  • De motiverade” En halv miljon danskar, framför allt högutbildade kvinnor från stadsmiljö, är så upptagna av karriär och tusen andra saker att de inte heller hinner läsa böcker. De ändå positivt inställda till böcker och läsning och kopplar ihop det med att bli klokare och få sin fantasi stimulerad sin och att ha tid att vila och tid för sig själva (något de tydligen inte har).
Peter Alsbjer har skrivit mer om undersökningen här och en sammanfattning av själva undersökningen hittar du här. Själv ägnar jag framförallt mina bussresor till och från jobbet (ca 1h per dag) till att läsa tidskrifter och skönlitteratur. På kvällarna läser jag främst facklitteratur, dels kurslitteratur men också de böcker jag recenserar på Köpstoppsbloggen.Men jag önskar att jag hann och orkade läsa ännu mer

Gratis e-bok!
Leo Babauta firar sin 41-årsdag med att ge bort en gratis e-bok. "Letting go"heter den och du hittar den här. Boken han gav bort förra året på sin 40-årsdag finns också tillgänglig. Du hittar "The little book of contentment" här.

Ha en härlig helg!

fredag 2 maj 2014

Slutredovisning Snålmånaden

Nu är det dags, upp till bevis hur det gick med snålmånaden? Vad gäller inkomsten har jag utgått från en inkomst på 21500 netto vilket är den YNAB "buffer" jag förde över som "inkomst" den 1 april. Normalt ligger min verkliga nettoinkomst lite högre men jag brukar budgetera för en inkomst runt 22 000 för att ta höjd på eventuella VAB-dagar m.m. Eventuellt överskott har tidigare gått till att spara ihop till min YNAB buffer och nu kommer jag istället att använda överskottet till sommarens semester.



Inkomster och utgifterApril budgetUtfall
Inkomster 1, efter skatt2150021500
Försäkringskassan
768
Summa inkomster +2150022268
Hyra41014101
Mat15001015
Förbrukningsartiklar200111
Ränta & amortering bolån21802013
El4000
Mobilabonnemang500520
Bredband (inkl TV)318318
Återbetalning CSN13341334
Gemesamma barnkostnader15001500
Hemförsäkring + olycksfall150150
Fackföreningsavgift + akassa352352
Summa räkningar -1253511414
Välgörenhet200200
Äta ute800996
Transport & resor5000
Nöjen5001664
Kläder1000
Hälsa (tandläkare, medicin)10079
Presenter300349
Summa övriga utgifter -25003288
Målsparande semester & resor30003000
Extra amortering CSN666666
Extra amortering bolån 15001687
Jul 200200
Pension600600
Totalt sparande59666153
Kvar.4991413






>50%58.3051.26
>30%11.6314.77
>20%27.7527.63







97.679069767441993.65457158254




Min budget + utfallet och hur de förhåller sig till 50/30/20 modellen
Pengarna som blir över rullar över till kommande månader då jag har större utgifter i vissa kategorier. "Kvarpengarna" får öka på min YNAB buffer som nu kommer att uppgå till nästan 23000.

Det blev egentligen ingen supersnål månad. Mer pengar än budgeterat lades på uteätande och nöjen (framför allt långfredagsfesten och biljetten till konserten i juni. Däremot höll jag igen på mat och förbrukningsartiklar.
Det är svårt att säga om den här månaden var lik eller olika alla andra. En av grundprinciperna med YNAB är just "roll with the flow" - att man inte ska låsa in sig i en budget utan lämna utrymme (budgetera) för att  saker som händer eller tillfällen som ges. Men jag har ändå hållit nere på utgifterna vissa veckor för att ta höjd för exempelvis långfredagsfesten.

Det är heller inget speciellt som jag har längtat efter att köpa i maj, jag har inte direkt känt att jag har avstått någonting. Däremot planerar jag att köpa en del nödvändigheter som den årliga TBE-vaccinationen (10% rabatt om man som jag är med i Svensk turistförening).

Men snålmånad kan ändå liknas vid en diet, det är inget som håller i längden. Det blir lite sparorexi eller hur man nu ska uttrycka sig. Jag har funderat mycket på pengar och ekonomi (mina egna prioriteringar och andras) under månaden som gått och jag kommer att återkomma till ämnet redan kommande vecka då jag recencerar boken Getting a life. Jag har även vissa planer på att återuppliva "Your money or your life serien" som jag började med för några år sedan...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin