tisdag 1 april 2014

Snålmånad inledd!

Mölle by the sea

Har man inget annat att göra under snålmånaden så kan man alltid drömma om sommaren

Idag den första april inleder jag min snålmånad, inspirerad av Kan jag bli riks utmaning. Dessutom gör jag det mer eller mindre "fully buffered" enligt YNAB metoden - och det är inget aprilskämt. Den senaste tiden har jag snålat och sparat för att kunna köra budgetmånad från den förste till den förste och idag har jag en hel snålmånadslön på banken. Med snålmånadslön menar jag att den ligger någon tusenlapp under vad jag kan förvänta mig att få ut netto en vanlig månad men jag budgeterar å andra sidan alltid på detta sätt eftersom jag aldrig vet hur det blir med vård av sjuka barn och liknande.

Tidigare har jag visserligen använt YNAB men varit "over budget" några dagar in på den nya månaden tills den 25:e då lönen kommit in igen. Det är en fantastiskt känsla att vara fully buffered måste jag säga! Därmed har jag även uppnått ännu ett av mina ekonomiska mål för 2014!

Det kommer att bli en bra månad - även om jag ska snåla!

7 kommentarer:

 1. .
  fully buffered år toppen!

  levde nästan ett decennium med en man som alltid hade slut på pengarna innan lönen kom...

  SvaraRadera
 2. Det är så intressant att följa dina ekonomiska mål. Intressant att läsa hur andra tänker, planerar, lever etc. Jag har länge haft en/två månadslöner på banken som kortsiktigt sparande, för att t.ex. kunna köpa semesterresan när jag hittar den billigt (kommer vara borta 2 månader i sommar). Mitt stora långsiktiga mål är en årslön på banken vilket jag är mer än halvvägs till trots låg lön och att jag lever som ensamstående. Sen har jag nu börjat spara till 40 årspresenten trots att det är 7 år kvar: 4 storstäder i Asien, Tokyo, Singapore etc. Ja, tycker om att spara.
  Jag testade en månad utan shopping under mars och det var mycket enklare än vad jag trott men jag insåg även hur mycket alla mina små onödiga utgifter blir varje månad. Tyvärr så försvann de insparade i oväntade utgifter (tandläkare etc) men då behövde jag inte ta av mitt sparande vilket var bra!
  Lycka till med sparmånaden!

  SvaraRadera
 3. Har aldrig använt YNAB eftersom jag tycker det är så kul att leka med Excel, men däremot var det många år sedan vi levde från lön till lön. När jag var yngre hörde jag många som skämtade "det är så mycket månad kvar när lönen är slut" och kommer ihåg att även då var jag fundersam över detta då väl vuxna borde förstå hur mycket pengar de får in och hur lång en månad är? Men sen när jag själv började jobba så var det mycket från lön til lön inledningsvis:-) Nu är det annorlunda!!!!

  Nu drar vi igång snålmånaden, jag har redan slösat bort 15 kronor på ett kilo vitkål:-)

  SvaraRadera
 4. Hannele, det är jobbigt när det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna...

  Bella, vilken häftig 40-års resa! Bra med både kortsiktiga och långsiktiga mål också så att man inte tappar sugen.

  SvaraRadera
 5. Fri vid 42, jag kompletterar med Excel (el google calc) :-) Och egentligen har jag inte levat lön till lön på länge efter som jag haft en del olika sparanden men nu har jag en hel månadslön liggande på "lönekontot".

  SvaraRadera
 6. Jag har precis börjat använda YNAB. (Har stort buffertsparande på annat håll redan men gillar YNABs idé.) Det gör det svårare för mig att spendera eftersom jag måste mata in alla inköp... Naturlig spärr. Men hur ska man hantera lönen som kommer den 25:e och månadens räkningar (mellan 25:e och början på nästa månad)? Budgeterar du för innevarande månad då eller?! Lite konfys är jag allt...

  SvaraRadera
 7. Hej! Kul att du gillar YNAB. Buffertsparande kan du ju lägga in som "off budget account" - där har jag mina pensionskonton etc. Mest för att det är intressant att följa. Länge var mitt YNAB lite "skevt" eftersom jag alltid var over budget efter den 1:e. Är man ok med det så kan man ju fortsätta men jag valde att spara ihop till en snålmånadsmånadslön (något mindre än vad jag vanligtvis får ut) och kunde därför mata in lön den 25:e mars och ännu en lön/min buffer den 1 april så nu är jag i synk med programmet.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin