onsdag 16 april 2014

Bokonsdag: Ett rikare liv!

Den här boken handlar om vår tids kanske största bristvaror, tid och pengar. Hur får man båda att räcka till? 
Det här blir snålmånadens tredje bokrecension. Idag handlar det om en bok som jag har läst tidigare men inte varit sugen på att recensera förrän nu. "Ett rikare liv! - En bok om din tid och dina pengar", skriven av Charlie Söderberg från Lyxfällan och Lennart Göthe. Boken har några år på nacken men vill vara en handfast guide och ett hjälpmedel till den som vill förändra sitt liv. Den vänder sig till alla människor eftersom "alla människor har en ekonomi att hantera". Målet är "ett rikare liv, ett liv där du har tid och pengar att ägna dig åt det du upplever som meningsfullt och inspirerande" vilket "är både möjligt och tillgängligt för alla. ". Och vem vill inte det...

Vill du ha mer pengar i ditt liv utan att behöva jobba hårdare?
En gundläggande utgångspunkt i boken är att pengar liknas vid energi, att man talar om pengaflöden och energiflöden. Som i de flesta liknande "självhjälpsböcker" läggs också stor vikt vid den mentala kraften - att man ska frigöra sig från gamla sanningar och skaffa sig nya värderingar. Boken innehåller en hel del olika typer av övningar, övningar där man ska fundera över vem man är, vad man vill och hur man når dit.


Bra med boken
Det finns en flera övningar som kan vara givande för den som inte har funderat så mycket på sin ekonomi på längre sikt. Författarna trycker också mycket på uppskjuten belöning, dvs att man inte skall tänka så kortsiktigt utan vara medveten om att om man avstår något i det korta loppet kan man få tusenfalt tillbaka längre fram (vilket är sant om mycket). I boken står det att vi generellt inte är vana att jobba mot uppskjuten belöning så det kan behövas en hel del träning.

Mindre bra med boken
Jag kan ibland känna ett växande motstånd mot är individkulten, detta ständiga fokus på affirmationer, positiv energi, dress for success, osv. Det är också mycket fokus på passiva inkomster med det huvudsakliga tipset att skaffa sig passiva inkomster genom att äga hyreslägenheter. Det är verkligen inte något som passar alla, man ska ha pengar att investera, kunna sköta fastigheterna,vara lite händig osv.
Har man som jag läst en del ekonomiböcker så är det egentligen inte så mycket nytt och revolutionerande i den här boken. Det som skiljer den här från många andra är framför allt att den är skriven på svenska från början och inte översatt från engelska.

Är man ute efter en verkligt grundläggande bok om hur ekonomi egentligen fungerar så är mitt tips Den rikaste mannen i Babylon (som jag recenserat här) eller varför inte Charlie Söderbergs andra bok Kulor, cash och kosing (recenserad här) som han skrivit med Mathias Andersson (också Lyxfällan) samt Fredrik Kullberg. Är man därefter beredd att träna på det där med uppskjuten belöning för att nå ekonomisk frihet kan man läsa den här boken (eller gå direkt på Your money or your life som är "bibeln" i de här sammanhangen).

Har du läst boken? Vad tycker du?

Om författarna
Charlie Söderberg är framför allt känd som programledare för Lyxfällan (2006- 2008 samt från hösten 2009 till våren 2010). Efter det har han arbetat med konsumentprogrammet Plus i SVT och 2013 var han programledare för Tonårsbossen. Paralellt har han arbetat som inspirationsföreläsare med Balansekonomi som sysslar med utbildning och konsultverksamhet kring människors privatekonomi. Numera har han lagt om sitt liv helt,  efter en sjukdomsperiod har han flyttat ut på landet i Skåne med sin familj.

Lennart Göthe beskriver sig själv som affärsutvecklare, coach, affärsängel och mycket mera. Han har några egna bolag men är även aktiv i företaget Balansekonomi AB, som utbildar i ”Ett Rikare Liv” och bl a ligger bakom Lyxfällan i TV3.

Notera även att bägge författarna har förekommit i mer tveksamma ekonomiska sammanhang, bland annat Better Globe och Bridge Investment Business Club som man kan läsa mer om här (eller genom att googla lite...). Tillsammans har de också drivit www.pengakoll.nu som fick mycket kritik för att det gick att komma åt användarnas ekonomiska uppgifter.

2 kommentarer:

  1. Helt OK bok men inte en favorit.....3 av 5?

    SvaraRadera
  2. Ja, 3 av 5 kan man nog säga. Ingen riktig stuns i den.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin