onsdag 30 april 2014

Bokonsdag: The Complete Tightwad Gazette


Jag avslutar bokrecensionerna i snålmånaden april med snåljåpens bibel, The Complete Tightwad Gazette. Den här boken blev min inflyttningspresent till mig själv förra året. Jag har lånat den på biblioteket och i många år försökt hitta en begagnad utgåva utan att lyckas så till slut föll jag till föga och köpte den.

Boken är en samlingsvolym som innehåller samtliga årgångar av nyhetsbrevet The Tightwad Gazette, Promoting Thrift as a Viable Alternative Lifestyle som gavs ut under 1990-talet. Som mest hade nyhetsbrevet 100,000 prenumeranter vilket är ganska fantastiskt! Sista numret gavs ut 1996 och Amy gick "i pension". Därefter har hon ägnat sig åt att ta hand om sina barn och samt driva en kyrklig second hand affär som volontär.

Från början arbetade Amy som grafiker men efter att ha gift sig och fått barn gjorde hon det till en utmaning att leva på så lite pengar som möjligt med målet att spara ihop till ett stort hus på landet. Målmedvetet levde den lilla familjen under sina tillgångar (mannens lön på ca $30,000) och kunde till sist köpa sitt drömhus i Maine. Efter att ha nått sitt mål började Amy fundera på om det fanns andra som kanske kunde dela samma intresse och så föddes nyhetsbrevet,

Boken är en verklig guldgruva att ösa ur. Det finns alla möjliga och omöjliga sorts tips på hur man kan spara pengar på olika sätt. Även om en del tips och råd har åldrats så är boken överlag väldigt bra. Texterna är också väldigt humoristiska som när Amy och en bekant i bästa mythbuster stil bestämmer sig för att genom experiment undersöka om en tvål som fått ligga utan omslag en tid varar längre än en tvål som legat i sin förpackning fram till användning...Sen innehåller boken även många tips () men också frågor från läsarna, som hur man ska hantera vänner som jämt bjuder in till homeparties(tupperware, barnkläder etc).

Aktivt och passivt sparande
Hon skiljer på aktivt och passivt sparande där aktivt sparande innebär att laga kläder, baka sitt eget bröd, hänga sin tvätt istället för att torktumla osv. Men för familjen Dacyczyn är det passiva sparande mycket viktigare, sakerna de INTE gör. Det kan vara allt från att inte köra bil i onödan, inte äta snabbmat ute till att inte arrangera dyra födelsedagskalas. Det fina är att de aktiva och de passiva sätten kompletterar varandra, det gäller bara att fokusera på det som är viktigt för sin aktuella situation. Amy beskriver som exempel hur hon inte är speciellt duktig på att sy kläder så hon lägger hellre energi på att fynda second hand. Själv sätter jag en ära i att laga billig, omväxlande och hälsosam mat och skulle aldrig frivilligt leva på ramennudlar bara för att det är billigt. Då lagar jag hellre linsgryta och ärtsoppa som räcker hela veckan för samma summa som några paket nudlar kostar.


Till sist vill jag framhålla de mer resonerande texterna där hon diskuterar hur man kan få med sig sina barn på snåltåget och framför allt hur hennes barn ställer sig till familjens livsstil. Liksom mina barn under köpstoppsåret är barnen Dacyczyn förhållandevis unga. Vill man få tips rörande barn kan man prova någon av familjen Economides böcker.

Boken kan läsas från pärm till pärm men det finns även en bra innehållsförteckning om man är intresserad av något specifikt ämne och det kan även vara peppande att börja med "framgångshistorierna" i slutet av boken. För de flesta är snålandet ett medel för att nå specifika mål, som att betala av skulder, köpa hus eller bara ta kontroll över matbudgeten.

Om författaren
Jag har tidigare lagt upp en intervju med Amy Dacyczyn samt tipsat om boken the Simple Life, där hon är en av medförfattarna.

Mer
Sparsamma Sanna skriver en hel del om Amy Dacyczyn

Ha en fin valborg!

3 kommentarer:

 1. Jag har också ett eget exemplar och boken är verkligen en riktigt guldgruva att ösa ur. Många bra spartips.

  SvaraRadera
 2. Våra barn har blivit duktiga på att laga saker :)
  Och äldsta barnbarnet lämnar kläder till mej där det är litet hål...

  SvaraRadera
 3. Jag verkligen gillar Amys attityd till sparande. Om hon behöver något börjar hon att leta efter hemma. Oftast har hon redan det som behövs eller så får hon det av en granne. Nästan aldrig blir det att handla prylen hon saknar. Hon har humor och självdistans när hon skriver, vilket gör att det inte blir präktigt.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin