onsdag 31 augusti 2011

Bokonsdag - 15 Kvadrat, 15 arkitektritade friggebodar

15 kvadrat

Tidigare har jag skrivit om olika typer av minboenden och häromdagen hittade jag en biblioteksbok om om nya varianter på den klassiska friggeboden. Numera får man ju bygga 15 bygglovsbefriade kvadratmeter i stället för 10 vilket verkar inspirera arkitekter att hitta nya användningsområden.
I boken presenterar 15 av Sveriges främsta arkitekter varsitt nyritat och unikt förslag.
Boken reder även ut vad de nya reglerna innebär - vad man får och inte får göra. En grupp av byggnadssnickare, arkitekter och ingenjörer bidrar med mer handfasta råd och tips inför läsarens eventuella egna byggäventyr.


Bild: Andy Liffner via www.minihouse.se


Det första huset i boken är också en av mina favoriter. Mini House är skapat av Jonas Wagell som 2008 utsågs till en av “världens 50 hetaste unga arkitekter” av brittiska designtidskriften Wallpaper. Prefab-konceptet Mini House tilldelades “Innovation Award 2008” av Svenska Handelskammaren i London och vann “100% Futures Competition” på designutställningen 100% Design London samma år.
Andra intressanta projekt är Deva med en växtvägg, Bubbelboden (av Tham & Videgård Hansson) och flexibla Karlsson. Gemensamt för samtliga projekt är i alla fall att de inte ser ut som de klassiska friggebodarna som man kan se som valstugor eller utanför byggmarknadernas entréer.

Om författaren
Eva Wrede är journalist och har skrivit om arkitektur, design och inredning i bland annat månadstidningen Hus & Hem och arkitekturtidskriften Forum AID.


Läs mer!
Folkets bod växer
Företaget Sommarnöjen har fina bygglovsfria hus

tisdag 30 augusti 2011

Cykeltisdag: Låt barnen cykla

Kids race

Bild: santheo

”Barn som blir skjutsade i bil går miste om betydelsefull vardagsmotion samtidigt som de utsätts för farliga trafiksituationer i samband med avlämning och hämtning. Beteendemönstren etableras redan i ung ålder, och när det gäller fysisk aktivitet hos barn har färdsättet till och från skolan en betydande roll.”

Nu är det snart september och dags för den årliga skolutmaningen Gå och cykla till skolan som NCFF, Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, initierade 2005. Gå och cykla till skolan är en nationell tävling för alla F-6-skolor i landet. Syftet med tävlingen är att inspirera elever men också lärare och föräldrar till en hälsosammare vardag.
Nytt för i år är att Svensk Cykling är medarrangör.

Tävlingen pågår under september och oktober månad. Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Den skola som samlar in flest poäng i förhållande till antalet deltagare vinner 15 000 kronor. Totalt tävlas det om priser värda mer än 40 000 kronor.

Visste du att att barn som går eller cyklar till skolan…

… kan få 30-50 procent av sin dagliga dos fysisk aktivitet tillgodosedd
… upplever att de känner sig piggare och har lättare för att koncentrera sig
… är mer fysiskt aktiva under hela skoldagen
… utvecklar bättre trafikfärdigheter och en bättre emotionell hälsa
… får träning i att ta sig fram i närmiljön, blir handlingskraftiga och får bättre självförtroende
… har bättre motoriska färdigheter, lungfunktion och högre energiförbrukning

Mina barn går eller cyklar till skolan i 9 av 10 fall - så det känns bra. Vi har dock bara en 5 min promenad till skolan.

måndag 29 augusti 2011

Matmåndag: jätteräka - nej tack


De som har följt den här bloggen från starten av mitt köpstoppsår minns kanske att jag saknade sushi en hel del. Nu för tiden äter jag inte sushi så ofta och när jag väl gör det väljer jag oftast en vegetarisk variant utan några jätteräkor. De har aldrig varit några större favoriter.
I februari i år gick Sveriges miljöorganisationer samman med livsstilsmagasinet Camino i ett gemensamt utspel där man uppmanade svenska sushirestauranger att fasa ut ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur från sina sushimenyer.


Tropiska räkor (jätteräkor, scampi, gambas, tigerräkor) är verkligen det jättesämsta du kan äta. Inte bara påverkar de miljön utan dessutom medför de otroligt tråkiga konsekvenser för befolkningen i räkodlande länder.

Naturkyddsföreningen har nyligen lanserat en kampanj för att få oss att skippa scampi på tallriken av både hälso- och miljöskäl. Jätteräka är ju annars ett vanligt inslag på sushitallriken men också på grillspett och i asiatiska rätter. Kolla in filmen ovan, jag blev i alla fall inte så sugen på tigerräkor mer...

Det här kan du göra om du också vill skippa scampi

lördag 27 augusti 2011

Lördagsrensning

At 05.53 in the morning

Bilden har inget med inlägget att göra men är rätt fin ändå :-)

Rensningen här hemma i projektet "10 saker" har fortsatt under sensommaren men det har inte blivit av att det har dokumenterats. Främst är det barnkläder som rensats ut eftersom barnen har växt en hel del under sommaren. Men även en del vuxenkläder har fått åka till tippen repsektive Myrorna beroende på hur pass slitna de har varit. Efter projekt 333 som jag körde i vintras har jag mycket lättare att göra mig av med sådant jag faktiskt inte använder.
Idag när det har regnat har jag passat på att städa garderoben ordentligt igen. Jag har plockat undan de somrigaste sommarkläderna och rensat lite.

Ut

  1. par ärvda byxor med fläckar som inte går bort trots upprepade försök - tippen
  2. skjorta med fläck, dessutom sliten efter 8 års användning - tippen
  3. glittriga flickskor - tippen
  4. flickpyamas -tippen
  5. herrpiké - tippen
  6. 2 Lundhagssjkortor (friluftsskjortor som kräver strykning är inget för mig) - Myrorna
  7. Utslitna dansskor - tippen
  8. ett nummer av tidningen topphälsa som jag fick på vårruset - Myrorna
  9. Fantasy bookmoochbok på svenska - Myrorna
  10. urvuxna innegympaskor strl 28 (till kompis barn)
  11. oanvänt sill & nubbeporslinskit från Sagaform (present) - Myrorna
  12. Knappt använda gympaskor (maken fick ont i knäna) - Myrorna
  13. bok om 50-talskläder (till Bokbörsen)

Som bonus har jag lyckats genomföra ett byte med muggarna jag försökte sälja i somras. Inga pengar byter händer däremot barnkläder - perfekt!

fredag 26 augusti 2011

Mottainai




Den här roliga och tänkvärda videon hittade jag hos Eco-eloquence.

Trevlig helg!

torsdag 25 augusti 2011

Konsumtion & kravaller

Zygmunt Bauman_Debats1

Bild: UOC_Universitat

Härom veckan var Zygmunt Bauman på besök i Stockholm. Bauman är sociolog och författare till bland annat boken Konsumtionsliv som jag recenserade för två år sedan. Trots att jag var i Stockholm samma dag hade jag inte möjlighet att gå men föredraget på Södra teatern har kommenterats en hel del i media.

SvD har en lång intervju med Bauman "Vi måste finna bättre sätt för att mäta och värdera välstånd och lycka än BNP och tillväxt, framhåller sociologen Zygmunt Bauman. Han tror inte att omställningen blir lätt men är ändå inte utan hopp." De har även publicerat en artikel av Bauman där sociologen kommenterar kravallerna i England. Han ser "plundring som ett substitut för shopping" och menar att det inte är de hungrigas upplopp utan att "det är de defekta och diskvalificerade konsumenternas upplopp".

DNs intervju
fokuserar mer på hur Bauman ser på modernitet och makt och än på konsumtion

Mer
Zygmunt Bauman i ovisshetens tid
Makt som metafysik och mätbar enhet har en utförlig sammanfattning av föredraget
Samhällsforskare utan svar skriver LO-tidningen
Sydsvenskan fokuserar på impotensens uppresning

måndag 22 augusti 2011

Matmåndag - vår bästa tid är nu

Funky Produce

Bild: txkimmers

För de av oss som inte odlar vår egen mat utan köper den i livsmedelsbutiker kan det vara svårt att hålla reda på vad som egentligen är i säsong, vad som smakar allra bäst just nu. Den här tiden på året finns det dessutom ett överflöd av goda svenska frukter och grönsaker, inte minst på de olika bondens marknad som börjar öppna efter att ha varit stängda under sommaren. Bondens egen marknad i Haga här i Göteborg startade den 13 augusti och fortsätter varje lördag mellan klockan 10.00-14.00 till och med den 29 oktober.

I augusti kommer björnbär, (håller sig någon dag i rumstemperatur, och flera dagar om de förvaras i kallt kylskåp men går även utmärkt att frysa), kronärtskockor, kålrot och majs. Svenska plommon finns i butik från augusti till oktober. Andra tider på året importeras de från övriga världen. Jag hoppas kunna få en hink från grannens träd, jag gjorde en plommonsylt som blev riktigt god förra året.
Kålrot är en annan av mina favoriter. Så här års är det gott att välja de mindre kålrötterna som passar bra att rivas och ätas som råkost. De större kålrötterna har en kraftigare smak och grövre fibrer och de äter jag hellre senare på hösten och under vintern.


Exakt vad som menas med ”säsongsmat” beror lite på vilket perspektiv man har – miljö, smak, pris, näringsinnehåll… – men det det fantastiska med säsongsmat är att de alla ofta sammanfaller. Jordgubbar är till exempel både billigast, godast och miljövänligast under de månader de går att odla lokalt på friland. Säsongsmat.nu försöker ringa in just den period då allt talar till en råvaras fördel.

När jag gjorde research inför det här inlägget hittade jag webbsidan Säsongsmat.nu som vill göra det lättare att hitta klimatsmartare, nyttigare och godare mat; mat som är i säsong just nu. Just nu är webbsidan en utvecklingsversion så man får gärna hjälpa till att skriva artiklar eller komma med förslag på funktioner, design, etc.

Mer som är i säsong i augusti:
Svenska grönsaker
Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, lök, mangold, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.
Europeiska grönsaker (frilandsodlade)
Mangold, paprika.
Svensk frukt
Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, päron.
Europeisk frukt
Melon, nektarin, persika.

torsdag 18 augusti 2011

Gästinlägg: Mexiko – Stora ekonomiska skillnader men en sak har nästan alla gemensamt

Mexico

Bild: robynejay

Här kommer ett nytt gästinlägg från Oskar som regelbundet gästbloggar här på Köpstoppsblogen. I januari bloggade han om vikten av att ha mål och planer varav ett var att någon gång i framtiden spendera en längre tid i Mexiko. Oskar har tidigare rapporterat om likheter mellan Mexiko och Sverige.


Mexiko är ett land med stora ekonomiska skillnader, det finns en liten men ändå betydande del som är rika eller till och med superrika (inklusive Carlos Slim som är en av världens rikaste män). Det finns en relativt välmående övre medelklass, en lägre medelklass som får jobba hårt för att få pengarna att räcka till men ändå har det viktigaste och så finns det en andel riktigt fattiga. Jag har ingen exakt statistik på detta men det är relativt säkert att säga att det är den lägre medelklassen som är störst av dessa grupper. En av anledningarna till att denna grupp är så stor är att det är relativt lätt att få ett jobb här, men mycket svårare att få ett jobb som betalar bra.

Inkomstskillnaderna är mycket större mellan olika arbeten jämfört med Sverige, minimilönen är 60 pesos (35 kronor) om dagen vilket motsvarar en månadslön på mindre än 1000 kr. Månadslönen för dem som har universitetsutbildning som börjar på kring 8 000 (5000 kronor), och personer med motsvarande utbildning som får arbete på internationella företag kan tjäna 20 000 (12000 kronor) när de börjar med relativt lite erfarenhet. Sen finns hela skalan upp till de högsta cheferna som tjänar lika mycket eller mer än de med motsvarande tjänster i Sverige.

Till det ska läggas att skatterna är mycket lägre och av den anledningen är det är mycket mer
av social trygghet, kostnader för vård och skola etc. som man måste ta ansvar för själv och tillsammans med sin familj. Priserna är generellt sett mycket lägre och framförallt mat och olika typer av service är riktigt billigt.

Många som vill skapa ett bra liv för sig själva och sina barn och ge dem möjlighet till utbildning etc. har dessutom flera jobb och flänger runt från det ena till det andra och jobbar ofta 6-7 dagar i veckan och har mycket sällan semester.

Det konstiga är att Mexikanerna har något gemensamt som vi i Sverige är ganska dålig på nämligen att de är nöjda och glada nästan hela tiden. De flesta verkar överlag nöjda med sina liv, visst har alla önskningar men i grunden verkar de mer tillfreds. Det är alltid fest av någon anledning och generellt sett ser mexikanerna sällan några problem ”det fixar vi” är grundinställningen. Bör tilläggas att jag fortfarande är svensk även om jag uppskattar den mexikanska inställningen till livet och det är inte speciellt ovanligt att jag får frågan
”porque estas tan serio?” vilket betyder ungefär ”varför är du så allvarlig?”

Objektivt sett har vi det bättre på alla sätt i Sverige (möjligen bortsett vädret) vi har det mer jämställt både mellan kvinnor och män och mellan fattiga och rika, bättre balans mellan arbete och fritid, vi har högre inkomster, bättre boende, bättre vård, bättre barnomsorg och skola etc. Vi är mer hälsosamma och lever dessutom mycket säkrare, det är visserligen inte drogkrig i hela Mexiko, men trafiken är väldigt farlig och brottligheten mer vanligt förekommande och mer våldsam. Men ändå är mexikanerna gladare än vi och tar varje tillfälle att fira, hur kan det vara så? Efter att ha iakttagit livet här i 6 månader har jag kommit fram till ett antal troliga anledningar.

Fokus på möjligheter – den mexikanska kulturen är mer möjlighets fokuserad och fokuserar inte hela tiden på problem, det fixar vi är grund inställningen.


Firande och fest – Mexiko har en kultur där allt ska firas med stora fester och alla ska vara med. Hur brukar vi fira mors- eller fars dag i Sverige? Vanligtvis med den närmaste familjen, kanske en liten present och en god middag i bästa fall. Vi har firat båda högtiderna här och vi var mer än 50 personer på båda festerna och alla åt, drack och var glada.

Religion och ödestro – många här har en starkare tro. Religionen i form av återkommande kyrkobesök har visserligen inte riktigt samma inflytande över de unga, men det finns ändå en form av ödestro. När man blir sjuk eller råkar ut för en olycka säger många ”det var min tur”, man grämer sig inte så mycket över det som hänt utan tittar framåt och funderar på hur man ska lösa den nya situationen, om det nu kan vara vård, vila eller bara en bilreparation.

Vad vi jämför med – här finns det riktig fattigdom (inte den relativa typ som diskuteras i Sveriges som bygger på avvikelsen från medianinkomst) utan fattigdom där personer har svårt att få ihop till tak över huvudet och mat för dagen. Men majoriteten av mexikanerna är inte fattiga vilket gör att de varje dag har något att vara tacksamma för. Missförstå mig inte nu, jag tycker inte att det skulle vara bättre att det fanns fattiga i Sverige tvärt om jag skulle önska att det inte fanns fattiga i Mexiko, men det är något med oss människor som gör att vi snabbt glömmer hur bra vi har det och särskilt när vi inte har en referens till någon som har det sämre.

Familjen – många mexikaner har en mer nära relation med sina familjer, många bor hemma tills den dag de gifter sig och när det är fest är den yngsta deltagaren 2 veckor gammal och den äldsta närmare 100 år gammal. Visst är familjen jobbig ibland kanske främst föräldrarna (precis som i Sverige). Men de jämnåriga kusinerna blir snabbt kompisar och familjen finns där som stöd i alla lägen. Här är de i det närmaste ingen som är ensam.

Att bjuda – det är viktigt för Mexikanen att bjuda, det behöver inte vara lyxigt det räcker med en enkel grillfest, lite öl och några plaststolar men alla vill bjuda. I Sverige tror jag ibland gör det för komplicerat eller så låter vi snålheten begå visheten. Det är ju så kul att bjuda och bli bjuden varför inte göra det enklare, oftare och mer informellt. Om grannen råkar titta förbi när det är dags att sätta sig och äta är det naturligt för mexikanen att fråga om han vill komma in och äta tillsammans med de övriga. Hur ofta händer det i Sverige?

Spontanitet – det finns en spontanitet i sättet att vara som gör att man aldrig riktigt vet vad som kommer hända, det enda man vet är att det inte kommer bli tråkigt. Vi svenskar är väldigt planerande och många blir stressade när de inte har planerat upp semestern några månader i förväg, ändå borde ju semestern vara en tid just för att inte göra någonting alternativt göra det som faller en in. Man uppskattar ju ofta det spontana mer för att det var just oväntat. Man kanske förväntar sig att komma hem efter jobbet, laga middag och sen sjunka ner i soffan men så blir det middag hos några kompisar eller släktingar eller någon kommer och hälsar på. Trevliga samtal, god mat, skratt kanske ett eller annat glas vin, öl eller tequila det är ju en trevlig överraskning på en tisdag. Den där middagen som är planerad sedan veckor eller månader i förväg är ju också trevlig men inte på samma överraskande härliga sätt.

Vad har då detta med köpstopp och konsumtion att göra, jo jag tycker att mexikanernas inställning trots läge materiella standard visar att det inte är mer saker vi behöver för att bli lyckligare utan det är en mer öppen, inkluderande, spontan, givmild och avslappnad inställning. Vad har ni för reflektioner till detta har ni upplevt liknande skillnader i andra länder eller tycker ni att jag har fel? Hur som helst ser jag fram emot många kommentarer.

tisdag 16 augusti 2011

Cykeltisdag: Återvinningscentralen som hyr ut cyklar

We-Rove-Hersinki-24

Bild: Eetu Pajala

Det är alltid besvärligt att flytta och transportera stora lass, i synnerhet om man kanske inte ens har tillgång till en personbil. Återanvändningscentralen i Helsingfors vill hjälpa huvudstadsborna genom att gratis låna ut transportcyklar. Cyklarna har en låda framtill och med dem kan man transportera mindre möbler eller tex en TV. Transportcyklar finns vid samtliga av återvinningscentralernas butiker. Lånetiden är fem timmar och det enda som krävs är att man betalar en pantavgift på 50 euro. Vilken smart idé!

lördag 13 augusti 2011

Sensommartips! Semestra i Vänerland

Läckö

Midsommar vid Läckö slott 2010

Jag fick återigen chansen att tillbringa midsommar hos goda vänner i Vänerland på gränsen till Kållandsö.

Bioturism
Vänerskärgården med Kinnekulle utsågs i juni förra året till biosfärområde av Unesco. Biosfär är det tunna skikt kring jordklotet som hyser biologiskt liv. I senaste numret av Regionmagasinet, RM, kan du läsa mer om ekoturism i Kinnekulles biosfär (s. 20-). I artikeln finns många tips om olika sevärdheter. I sommar stod Vänerskärgården även i fokus internationellt då EuroMAB2011 - en FN-konferens med över 150 besökare från hela världen gick av stapeln i Lundsbrunn den 4-8 juli.

Kinnekulletips
På Ecoprofiles webbplats tipsar Johan Erlandsson om Naturligtvis, i stationshuset i Hällekis har Ylva och Susanne öppnat ett ekologiskt bageri & café som även är klädbutik, tryckeri samt erbjuder ekoturism! Han har även skrivit om cykelhandlaren som tar sig tid.

Visste du att Vänern är Europas tredje största sjö? Bara de ryska Ladoga och Onega är större?

Lästips!



Ska du turista i Väneland kan jag tipsa om Vandringsturer i Vänerland respektive Paddlingsturer i Vänerland som ges ut av www.vildmarksbiblioteket.se . Där finns även översikter över vandringsturerna och paddlingsturerna och du kan ladda ner en provvandringstur och två paddlingsturer

torsdag 11 augusti 2011

Gästinlägg: Hållbart familjeliv för alla i familjen

Guys Can Cook-8427

Bild: Skokie Public Library

Hösten närmar sig med stormsteg. För många familjer innebär det nya rutiner beroende på barn som börjar på dagis eller kanske i skolan, nya och gamla fritidsaktiviteter m.m. Genom åren har jag bloggat fler gånger om hur vi gör med matplaneringen i vår familj och idag kommer ett gästinlägg om hållbart matliv i familjen från Karin som tidigare gästbloggat om allt från sitt år med utmaningar, till stressigt studentfirande , att gå igång på begränsningar och sin resa i USA.

Jag har alltid tyckt att det är jätteviktigt att familjen äter ordentlig mat på kvällen, alltså mat lagad från grunden, gärna ekologisk och med (mycket) grönsaker. Familjen består av två vuxna och tre hungriga ungdomar som tränar en hel del. Så länge jag hade fem minuters cykelväg och kom hem tidigt var det oftast jag som lagade maten. Det fungerade bra. För tre år sedan bytte jag jobb och fick två till tre timmars pendeltid/dag beroende på årstid, försenade och inställda tåg och bussar etc. Jag blev först ordentligt stressad över matlagningen, tog på mig martyrrollen och började laga mat dagen innan för att hinna. Men sen insåg jag att situationen var ohållbar. Jag blev sur och trött och upplevde det tidigare så roliga familjelivet mer som en börda. Antingen fick vi börja med mer färdiglagad skräpmat eller hitta en annan lösning.

Mannen då undrar vän av ordning, kunde inte han laga mat? Jo då, men han kom ofta hem ännu senare än jag, var sämre på att planera och laga dagen innan och oftast lagade han familjens mat på helgerna. Dessutom tyckte han att snabbmatslösningen var okej i veckorna och det gjorde ju inte jag egentligen…

För tre år sedan var ”barnen” 13, 17 och 19 år gamla och vana att ”hjälpa till” i köket. Mitt förslag på lösning av matlagningsproblemet var att barnen skulle få en vardag var i veckan att ansvara för. Om man hade planerat i tid så kunde vi vuxna handla, om inte fick man handla själv och få pengar efteråt. Det gick inte att undkomma sitt ansvar för att man inte hade tid, då fick man byta dag med någon av syskonen eller laga dagen innan. Jag bestämde också att en måltid inte var komplett utan grönsaker och att inga ”nödlösningar” som fiskpinnar eller helkonserver var tillåtna. I övrigt bestämde den som lagade själv vad som skulle serveras, genomförde det själv och städade köket efteråt. Resten av veckans dagar ansvarade vi vuxna för matlagningen.

Så här tre år senare måste jag säga att detta är en av mina mer geniala idéer! Det har gått jättebra och känns väldigt lyxigt att i lugn och ro (trots ofta försenade pendeltåg) komma hem till dukat bord. Visst har det blivit mycket pasta och tomatsåser (yngste sonen) och märkliga kombinationer som stekt fisk med grillkrydda och oregano(yngste sonen igen) men oftast har det varit gott och relativt varierat. Äldste sonen sa en dag: ”Det här är jättenyttigt för mig! Jag tycker det är så jobbigt att hitta på vad jag skall laga och ändå är det bara en dag/vecka. Det här behöver jag verkligen träna på” (han har nu upptäckt hur gott och enkelt det är att laga grytor med kött och mycket rotsaker). Yngste sonen (som utvecklat sitt kunnande och på sista tiden glatt oss med pannbiff och lök, raggmunkar och lammgryta) svarade på min fråga vad han tyckte om att behöva laga mat: ”Jag tycker ingenting, det är väl okej”. Först blev jag arg att han inte ens orkade tänka efter. Men sen tänkte jag att det kan ju vara tvärt om- han kanske inte tycker att det är något att fundera på ens. Och om man går ut i livet och tycker att det är en baggis att laga ordentlig mat till fem hungriga, då är man ordentligt rustad för framtiden!

Nu stundar nya tider. Äldste sonen kommer att flytta hemifrån och dottern åka utomlands tillfälligt. Då får vi skapa nya rutiner kring både lagande och inköp. Jag kan tänka mig att det kommer att ta tid innan vi anpassat oss till att laga och handla mindre mängder. Risken för en massa rester är överhängande. Det kommer bli höstens utmaning att ta hand om dem!

Karin

onsdag 10 augusti 2011

Bokonsdag: resor med barn - så fixar du familjesemestern



Ända sedan barnen var små har vi rest mycket tillsammans. Kanske för att jag själv reste mycket med mina föräldrar när jag var liten. Innan sonen hade fyllt ett år hade han besökt släkt & vänner i Skåne men också Frankrike, Saudiarabien och USA.
Numera undviker vi att längre flygresor både av miljö- och bekvämlighetsskäl men upptäcker gärna Sverige och andra närbelägna länder med tåg eller bil. Det har blivit både lyckade (Dalarna på sommaren, Östersund och sportlov i Stockholm) och mindre lyckade resor (skidåkning i Österrike)... Idag recenserar jag boken Resor med barn - så fixar du familjesemestern av journalisten och redaktören Katarina Markiewicz.

Boken inleds med ett kapitel om att planera resan och vikten av att även barnen får vara med och bestämma var man ska åka. Ett bra tips är att förbereda resan genom att läsa barnböcker om resmålet eller laga den typen av mat som serveras i landet. Författaren tipsar om vilken typ av semester som passar bäst för olika åldrar och vad man inte får glömma att packa ner i bagaget. Det bjuds även på tips hur man packar bäst, försäkringar och vad som bör finnas i reseapoteket.
Kapitlet om olika ressätt listar för- och nackdelar med tåg, bil, buss och färja men också hur man får tiden att gå på en flygplats. Av de tips som handlar om att åka tåg med barn så är ta med matsäck det bästa. Själv har jag råkat ut för att de sedan länge utlovade plättarna varit slut redan 20 minuter efter avgång på nattåget och att förseningar har lett till att maten tagit slut... När vi åkte hem från Kiruna i somras hade vi gott om matsäck och dricka vilket underlättade enormt när vi blev vi blev 5h försenade pga strömavbrott och sålunda fick äta både kvällsmat, frukost och lunch på tåget.
Ett kapitel handlar om olika boendeformer och tipsar även om udda hotell både i Sverige och runt om i världen. Johan Tell tipsar om miljövänligt resande (undvik snabbfärjor) och boken avslutas med "turistbyråtips" om allt från Harry Potter vandringar till tyska slott och pepparkaksmuseum i Polen.

Den här boken rekommenderas både till småbarnsföräldrar som funderar på att tillbringa föräldraledigheten på något varmare ställe till tonårsföräldrarna som vill ta med ungarna på storstadssemester.
Jag tycker att författaren har lyckats bra med att kombinera allt från packtips till längre resebeskrivningar och resonemang. Jag gillar att det insprängt bland kapitlen finns "röster" från både barn i olika åldrar och deras föräldrar om olika reseerfarenheter. Det finn även några fler mot slutet av boken.

Bästa tipset hittar jag i kapitlet Sol, snö och storstad - där författaren skriver om hur hon flera år i rad har besökt Paris tillsammans med sin lika shopping- och kulturintresserade väninnina och hur de har "gjort" stan i några dagar innan maken och sonen har anslutit. Resterande semesterdagar har ägnats åt lugnare aktiviteter som passar barn bättre och alla blir nöjda.
I vår familj semestrar jag och maken ofta på var sin hand med eller utan barnen. I år besökte jag Kiruna med min mor och barnen och cyklade till Berlin tillsammans med kollegor. Förra året åkte jag skidor med mina syskon och firade jag min mammas 60-årsdag i New York. Maken kan istället få utlopp för sin formel 1 intresse tillsammans med sin bror och far när de tittar på olika lopp runt om i Europa.

Mer
Barnsemester.se har samlat roliga nöjesparker, temaparker, äventyrsbad, sommarland, museum, science center och andra familjenöjen, familjeaktiviteter och roliga aktiviteter både i Sverige och på andra ställen i världen. Det finns även många bra artiklar att fördjupa sig i, här är bjuder fyrbarnsmamman Anette Brandt på smarta packningstips för bilsemestrar!
Barnen turistguide vänder sig till familjer som ska resa med barn eller på barnsemester. Här finns över 200 artiklar om äventyrs-parker som Kolmården, Junibacken och Skansen, nöjesfält och nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund. Här är en intressant artikel om geocaching, en aktivitet som passar hela familjen.


tisdag 9 augusti 2011

Tillbaka på cykeln i Danmark

Breakfast for champions

Dansk frukost!

Årets semester inleddes med att cykla i Danmark. Planen var ursprungligen att cykla längs Strandvejen. Jag har tidigare åkt bil, buss, tåg och även vid ett tillfälle försökt att lifta (det gick inte så bra, vi fick promenera och till slut tog vi bussen) mellan Helsingör och Köpenhamn. Att ta cykeln till Danmark fungerar utmärkt med Öresundståget.


Bike on ferry

Väl i Helsingborg cyklar man runt Knutpunkten fram till färjeterminalen och tar färjan över sundet (cykeln kostar inget extra).

Inför resan lånade jag boken Cykelpromenader Öresund runt (här kan du bläddra lite i den). Boken ger 22 förslag på cykelturer på båda sidor av Öresund, i Malmö och Lund, på Österlen, i Köpenhamn och på Nordsjälland. Varje tur är tänkt som en dagsutflykt och längden varierar mellan 12 och 33 kilometer. Samtliga utflyktstips har utförliga kartor och vägbeskrivningar samt tillhörande tips på trevliga kaféer och rastplatser. Författarnas filosofi är att rasterna är lika viktiga som cyklingen, vilket tydligt framgår av bokens innehåll. Detta är deras andra cykelguide. 2007 kom "Alla dessa cykelpromenader i Stockholmstrakten".

Mer!
Läs en artikel från DN söndag om Öresund runt på två hjul
Dansk Cyklist Forbund säljer cykelkartor för hela Danmark och ett flertal andra länder och kan hjälpa till med generell information om cykelsemester, vardagscykling m.m. Det brukar även gå bra att besöka turistinformationen.

måndag 8 augusti 2011

Senommartips! Ät middag hos en "Östersundare"!

Stortorget

Marknad på Stortorget

Förra hösten tillbringade sonen och jag en härlig helg i Östersund. Tanken var att vi skulle återvända nu i sommar men av olika anledningar kom vi aldrig dit. Har du semester över så här i slutet av sommaren kan jag varmt rekomendera en helg eller varför inte en vecka i Östersund med omnejd. Vill du uppleva det äka Östersund så kan du boka en middag hos en Östersundare. Östersundsvärden bjuder dig på en middag anpassad efter sin egen situation, alltid med lokal anknytning men ibland med spännande och oväntade inslag. Till middagen får du dessutom Östersundsvärdens egen historia med på menyn. Den som står som värd bjuder in dig i sitt privata hem och därför varierar både standard och måltiden utifrån Östersundsvärdens egen situation. Boka genom Visit Östersund!


När jag var inne och tittade kunde man äta middag hos ett par som utlovade rejäl jämtländsk mat!

Meny Nr 1
Blandad sallad med grillad jämtländsk halloumi till förrätt.
Till varmrätt örtspäckad lammstek från Klösta med ljummen potatissallad.
Som avslutning ljummen hjortronsoppa med vaniljglass från Ås.

eller

Meny Nr 2
Hemmagjord lammleverpastej på salladsbädd med lingongelé till förrätt.
Till varmrätt varmrökt, odlad storsjööring med persiljestuvad potatis.
Som avslutning paj med hallon, blåbär och hjortron serverad med vaniljcrème.

torsdag 4 augusti 2011

Danska visdomsord

yay!

Bild: arimoore

Jag är på semester i Danmark och bland annat besökt huset där HC Andersens växte upp i Odense. Ett av hans mer kända citat är följande:

Att leva är icke nog. Frihet, solsken och en liten blomma måste man ha...

På måndag är min semester slut och då ska jag minnas känslan av solsken och lycka när jag låg på bryggan och tittade på barnen som drog upp krabbor i parti och minut

tisdag 2 augusti 2011

Cykeltisdag: Tweed run i Stockholm 15/10

Tweed Ride - Vice Edition

Bild: The Prudent Cyclist

I mars bloggade jag om den kombinerade kafé- och cykelbutiken, Bianchi Café & Cycles på Norrlandsgatan i Stockholm. Jag illustrerade inlägget med en reklamaffisch från 2011års Tweed run i London. Nu sällar sig Stockholm till raden av städer som anordnar ett Tweed Run som är en cykeltur med elegans och stil där man cyklar i finkläder, gärna av tweed. Arrangörer är cykelhistoriska föreningen.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin