onsdag 11 augusti 2010

Bokonsdag tema klassiker: Walden

Walden Pond, Concord MA

Walden pond, bilden är tagen av pablo.sanchez

Redan i början av förra året bloggade jag om min plan att läsa Skogsliv vid Walden och under semestern i Dalarna 2009 fick jag äntligen tid, ro och möjlighet att läsa boken. Det blev dock inte av att jag bloggade om boken så jag bestämde mig för att läsa om den även denna sommaren.

Henry David Thoreau (1817–1862) var amerikansk filosof och författare. Hans klassiker Skogsliv vid Walden har påverkat många människor över hela världen allt sedan den först gavs ut i USA 1854. 1845 byggde sig Thoreau en stuga vid tjärnen Walden nära Concord i Massachusetts, USA. Thoreau som själv vad född och uppväxt i Concord fick marken av sin gode vän Ralph Waldo Emerson. Thoureau levde där nära naturen i över två år och hade under tiden färre kontakter med civilisationen än annars. Skildringen av det enkla och oberoende livet i skogarna är ett exempel på hans kritik mot det framväxande moderna samhällets avigsidor. Thoreaus egensinniga tänkande har påverkat miljoner människor världen över.


walden

Den utgåva jag läste var den oavkortade nyöversättningen i Natur och Kulturs klassikerserie Levande litteratur. Boken innehöll även ett efterord av Thoreau-experterna Steven Hartman och Henrik Otterberg. Den här översättningen skall vara bättre än Frans G. bengtssons från 1924 som slopade några kapitel. Sedan förra sommaren finnns den även i pocket, nuytgåvan alltså.

”Enkelhet, enkelhet, framför allt enkelhet!”
Walden är till stora delar en naturdagbok men innehåller givetvis även olika filosofiska utläggningar kring frivillig enkelhet. Handlingen är egentligen rätt enkel, en ung man bygger och bosätter sig i en enkel boning , ensam, på stranden av en liten sjö med namnet Walden Pond, belägen ett stycke utanför Concord, Massachusetts, USA. Där bor han så under ett par år på 1840-talet. Han sitter och betraktar sjön, skogen och dess djurliv, odlar lite olika saker, läser och filosoferar. Ibland får han besök. I sin ensamhet funderar han mycket över hur man bör göra för att leva ett gott liv.

Varför skall man läsa boken?
Det finns en rad olika anledningar till varför man någon gång skall läsa Skogsliv vid Walden. För att det är en klassiker, säskilt om man är intresserad av civilisationskritik och/eller frivillig enkelhet och inte minst för att den ständigt citeras i bloggaar, böcker, tidningar osv. Har Walden något att säga oss iden tid vi lever nu? Ja och nej. En hel del i boken är klart tänkvärt och han verkar ha haft ett visst sinne för oneliners. Men det finns även en hel del kritik (läs kommentaren till det här inlägget) mot hur han levde sitt "enkla liv". Han lät till exempel sin mamma sköta hans tvätt... Han var varken oberoende eller ensam utan hade rätt många sociala kontakter och hade nära till civilisationen.

Mer
Blir du sugen på att läsa mer om Thoureau kan man exempelvis läsa “The Thoreau You Don’t Know”av Robert Sullivan eller "Woodsburner" av John Pipkin.

2 kommentarer:

  1. Min största behållning av Walden är hans naturskildringar, hur han får tid att ge akt på naturens små nyanser som ofta är osynliga för oss nutidsmänniskor som rusar fram i tillvaron. En vattenspegel kan t ex vara oerhört rik på skönhetsupplevelser.

    SvaraRadera
  2. Naturskildringarna är absolut en viktig del av boken. Jag tycker att en av de viktiga sakerna att ta med sig från läsningen av Walden är att ge sig själv lugn och ro att iaktta naturen.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin