torsdag 26 augusti 2010

Hjälp Min Planet att utse årets miljöhjälte

Sidewalk Stencil: Your existence gives me hope

Bild: Franco Folini

För ett tag sedan uppmanade Min planet alla sina läsare att "Nominera din egen gröna vardagshjälte!" Nu kan man rösta på de tolv vassaste, från Hörby i söder till Umeå i norr. Tre av dem blir Årets Miljöhjälte! De som får mest röster kan bli Årets Miljöhjälte! (Läs mer om processen här.) Följande är nominerade:

1. Christer Borg, 50 år, Näsåker, Sollefteå, för sitt arbete med att rädda älvarna.

Motivering: Christer har lagt ner hela sin själ i sitt arbete för bland annat "Älvräddarnas Samorganisation från Näsåker i Ångermanland". Han är en otroligt kunning man vad beträffar energi och energiförbrukning, och värnar om att vi alla ska ha kvar våra älvar i Norrland. Han reser runt och föreläser om energi, ekologi och om vårt ansvar för vår natur och jord. Gå gärna in på hans bloggsida och läs: http://chriborg.bloggproffs.se

Läs mer:
Älvräddarnas Samorganisation

2. Åsa Lovén, 32 år, Stockholm, för att hon twittrar om vegomat och försöker påverka SJ i vegetarisk riktning.

Motivering:
Åsa twittrar och räddar miljön! Hon driver nämligen en twittersida som heter vegomiddag. Där ger hon vegetariska middagstips varje dag, för diskussioner med andra twittrare om vegetariska mat, pratar vegogrillning, frågar SJ varför de inte har vegomat etcetera. Vardagspepp för alla vegetarianer! Hon är en miljöhjälte på 140 tecken!

Mer info: Vegomiddag på Twitter - http://twitter.com/vegomiddag

3. Khaled Daneshvar, 18 år, Upplands Väsby, för sajten ILoveGratis där man kan skänka bort prylar i stället för att slänga dem.

Motivering: Khaled är en väldigt engagerad kille på 18 år som kläcker affärsidéer stup i kvarten. Men det var en idé han fastnade för, en tjänst där privatpersoner och företag kan skänka bort prylar de inte använder i stället för att slänga dem. På så sätt kan man bidra till en förbättrad miljö, sa Khaled Daneshvar. Ett halvår senare var tjänsten iLoveGratis klar för lansering, den 28 Maj 2010.

Mer info: www.ilovegratis.se

4. Simon Eisner, 38 år, Göteborg, för att han fått livsmedelsjättar att ge mat till hemlösa i stället för till soptunnan.

Motivering: Simon har under sex år bidragit med sin energi och ekonomi till en bättre miljö. Han startade en stiftelse som tar hand om överbliven mat som bland annat Seven Eleven och ABBA Seafood skulle ha slängt och ger det till de hemlösa. Simon har lagt ner mycket tid och mycket pengar samtidigt som han har ett heltidsjobb. Stiftelsen han har heter Allwin.

Om Allwin: Allwin samlar samhällets överproduktion och distribuerar med spårbarhet varorna till behövande hjälporganisationer och individer. Företagen får lägre kasseringskostnader, miljön belastas med mindre avfall och överproduktionen tas om hand istället för ökat resursslöseri. En lösning alla vinner på.

Mer info: www.allwin.nu

5. Margareta Ekenvi, 48 år, Kvänum, Vara, för att hon är en hejare på källsortering och inspirerar alla barn på sin förskola att leva miljövänligt.

Motivering: Margareta har en ängels tålamod och en djävuls envishet! Hon har alltid källsorterat, vilket innebär att hon dagligen står och diskar alla använda matförpackningar (inklusive kattmatsburkar) för hand för att sedan lägga dem i stora plastsäckar som hon kånkar ner ett par hundra meter för avhämtning. Allt detta betalar hon för att göra. Hon är även väldigt engagerad i miljöarbetet på sin förskola där hon är lärare. Efter att i 20 år ha varit med och startat och byggt upp ett dagis med miljömedveten prägel började hon för något år sedan jobba på ett nytt där tanken på källsortering lyste med sin frånvaro. Nu något år senare källsorterar alla barn på hennes avdelning stolt samt att personalen på dagisets andra avdelning har inspirerats och även de numera källsorterar. Margareta hjälper till att skapa en ny generation miljöhjältar.

6. Micael Frideros, 34 år, Södertälje, för att han lyckats få tillbaka en borttagen återvinningsanläggning i sitt bostadsområde där det bor många äldre.

Motivering: I slutet av 2009 togs återvinningsanläggningen i Micaels bostadsområde plötsligt bort, vilket innebar att de boende fick mycket långt till närmaste anläggning. Många är pensionärer och har inte ork att gå långa sträckor med sina sopor, och övriga började allt mer att ta bilen för att åka till nästa anläggning - inte särskilt miljövänligt. Andra lämnade sina sopor på platsen där återvinningsanläggningen tidigare stått, och snart såg den ut som en soptipp. Då tog Micael tag i saken och kontaktade återvinningsföretaget (Telge Återvinning), bostadsbolaget, politiker och svensk förpackningsinsamling och skickade även över en talande bild som visade allt skräp som lämnats på platsen.

Efter ett flertal påstötningar och diskussioner med olika befattningshavare blev resultatet att anläggningen nu är tillbaka igen.

7. Linus Källander, 26 år, Stockholm, för kampanjen Dyrare Mat Nu!.

Motivering: För att ha startat den lysande smarta kampanjen Dyrare Mat Nu! som har fått stor spridning och säkert öppnat ögonen för problemen inom livsmedelsindustrin hos många nya, tack vare sitt provocerande kampanjnamn och tydliga budskap.

Läs mer: www.dyraremat.nu; kampanjen på Facebook, med över 6 000 fans, hittar du här.

8. Nadia Melin, 37 år, Själevad, Örnsköldsvik, för att hon bloggar och påverkar oss att välja miljöbra mat.

Motivering: Nadia är väldigt kunnig, bildad, engagerad och passionerad när det gäller miljö och hållbar konsumtion. Kravmärkt ekomat, ekokläder, ekoleksaker, ekomadrasser, återanvändning - rubbet. Dessutom bloggar hon hos Örnsköldsviks allehanda, www.allehanda.se, under namnet "Ekomamman" där hon delar med sig av sina tips och råd till andra, och berättar om hur familjen försöker värna miljön så mycket som möjligt. Inte bara lever hon som hon lär, hon försöker även inspirera andra till att ta de viktiga stegen mot en hållbarare livsstil och hjälper till att informera och skapa större medvetenhet hos sina medmänniskor.

Läs mer: Minplanets intervju med Nadia från i våras: Grön hjälte: Nadia Melin brinner för maten

9. Ralf Palmpers, 58 år, Mobodarne i Söderhamns kommun, för sitt arbete med Växhuset/Ekocentrum.

Motivering:
Ralf är en sann miljöhjälte. Han har arbetat med Växhuset/Ekocentrum under elva år, hela tiden hårt arbete för få andra människor att förstå värdet av att rädda vår underbara värld. Växhuset fungerar som utbildningslokal för miljöutbildningar och är byggt på ett hållbart sätt, med slutna kretslopp. Huset är ihopbyggt med ett växthus som står för uppvärmningen. I Ekocentrum finns även vandrarhe, café och ett miljövänligt så kallat solskepp.Läs mer: www.vaxhuset.se, och Minplanets intervju med Ralf från i våra.

10. Inga-Lill Servin Jarl, 41 år, Hörby, för att hon informerar skolelever om vad kemikalierna gör med vår planet.


Motivering: Inga-lill har jobbat som frisör i snart 25 år. Hon blev allergisk mot kemikalier nästan genast, men fortsatte jobba deltid med det, eftersom det var hennes karriärval. För fem-sex år sedan började hon arbeta heltid med frisöreriet, nu som ekologisk/naturlig hårfrisör, utan kemikalier, och hon har jobbat med skolorna i Hörby kommun för att informera ungdomar om riskerna med kemikalier och vad de gör med oss och vår planet. Under dessa workshops fick eleverna även testa att göra eget hårvax, gjort på bivax och liknande. Hon är en miljöhjälte, eftersom hon inspirerar och jobbar för en större medvetenhet bland ungdomarna i hela Hörby kommun.

11. Ann Werner, 48 år, Umeå, för att hon tagit tag i slöseriet med plastpåsar i sitt köpcentrum.

Motivering: Ann Werner, centrumledare på Strömpilens köpcentrum i Umeå, övertalade butikerna på köpcentrumet att sluta med kostnadsfria påsar (främst av plast) till kunderna. Då sjönk volymen av påsar med 85 procent, trots att samma mängd varor köptes. En absolut majoritet av kunderna förstår varför man slutat med gratis påsar. Däremot krävdes det, och även fortsättningsvis, en kampanj till den lättrörliga butikspersonalen och till butikerna. Ann kämpar på med detta, oförtrytligt.

Ann berättar själv: Det har inte varit, och är inte, utan tvivel någon tar miljöbeslut om de befarar att det kan påverka kunden eller varumärket negativt. Vi hoppas att vårt initiativ och resultat ska inspirera och visa att det går att göra så här. Särskilt kedjorna, som kan ta centrala beslut med riktigt stor effekt. Vi tror fortfarande att det bara är en fråga om att vi är först - och så småningen följer fler efter. Därför vill vi gärna sprida denna enkla och för alla fullständigt positiva förändringsåtgärd.
En sidoeffekt av kampanjen är att det har påverkat kunderna att leva mer miljövänligt även i sin vardag, visar våra kundundersökningar.

Läs mer: www.strompilen.se, under fliken No plastic bags

12. Familjen Åkerlind-Elevall, Järna, för sin inspirerande, gröna livsstil och för att de ordnat så att miljöfilmen HOME får visas gratis i Sverige.

Motivering: En familj som bestämt sig för att göra allt de kan för den här planeten. Familjen vill inspirera människor att använda sitt sunda förnuft och gå från tanke och ord till handling och agera för en hållbar och klimatvänlig värld. Under 2010 har de därför övertalat Universal Pictures att släppa visningsrätten fri för filmen HOME, så att vem som helst gratis får visa filmen i Sverige. Familjen gör också det inspirerande magasinet "Heroes of Today" för unga som tillsammans med HOME (i ett visningspaket med handledning) säljs till gymnasier och högskolor från den 1 september. Tidningen finansieras av familjen själv, med ett litet stöd av Plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin