lördag 28 augusti 2010

En väska en värld

Rullväska Samsonie

"If you can't carry your own luggage don't expect others to."

För ett tag sedan tipsade jag om att packa med hjärtat genom att lämna plats i bagaget för pennor, fotbollar eller medicinsk utrustning som sedan doneras till organisationer på plats. I kommentarerna var det flera som lyfte fram klimataspekten av att resa med maxbagage, dvs att det går åt mer flygbränsle.
Nu åker jag snart till NYC för en veckas semester. Jag reser lättats möjligast och enbart med handbagage av flera anledningar, det går snabbt och lätt att ta sig genom, till och från flygplatserna och dessutom försvinner inte eller försenas bagaget i transit vilket har hänt i princip varenda gång vi har flugit till eller från USA. Bränsleaspekten är en bonus!

Hur packar man bäst?
Jag har inför resan investerat i en ny resväska, en liten och ultralätt som ska gå som handbagage även på lågprisbolag som Ryanair (även om jag inte planerar att åka med dem inom överskådlig framtid). Den funkar naturligtvis lika bra på tåg och kommer att ersätta min 10 år gamla ärvda och utslitna rullväska.

Vad packar man?
Så lite som möjligt och så lätt som möjligt. Sedan beror det naturligtvis på var och hur man ska resa. Generellt satsar jag på sådant som väger lite, är smutståligt, går att kombinera och som jag kan tvätta upp i handfatet eller ännu hellre i duschen när jag själv duschar för att spara vatten. En vecka i New York kräver förstås lite andra kläder än en vecka i fjällen eller en charterresa till solen. Eftersom vi ska äta åtminstone en gång på en finare restaurang med klädkod så packar jag ner en liten svart klänning (som även funkar bra till vardags med en tröja över) och ett par lite finare men ändå promenadvänliga skor.
Jag har försökt att hålla mig strax över 6 kg (inklusive väskan som väger 2,4 kg) så jag har prioriterat bort speciella träningskläder, jag får använda mina "vanliga gympaskor" och ett vanligt linne. En praktiskt grej är att mitt hotell lånar ut universalladdare och adapter så det slipper jag också ta med mig. Om det är någon som är intresserad kan jag lägga upp bilder på packningen.


Mer
Rick's Packing List
OneBag.com - "The Art and Science of Travelling Light"
Extreme Minimalist Travel: No Luggage

4 kommentarer:

 1. Ha det jättebra i N.Y. En FANTASTISK stad! Några tips:

  Åk upp i Rockefeller center om ni vill se staden uppifrån. Utsikten är magnifik. Nästan lika högt som Empire state, ni slipper långa köer och det är billigare entré!!

  Sen åkte jag och frun runt med guidebussar på Manhattan. Perfekt om man vill se stadsdelarna några meter ovanför gatunivå. Trevliga och roliga guider som pratar i mikrofon. Dubbeldäckare så försök att få plats högst upp.

  Ha det så bra!! fortsätt blogga när du kommer hem! även en bloggerska behöver semester...

  Bästa hälsningar Albin i Karlstad

  SvaraRadera
 2. Ett hett packtips är kreppat siden! Det är skrynkligt och ska så vara - lätt, smidigt, tar lite plats och behöver inte tvättas så himla ofta - mår bättre av vädring! Mer siden!

  SvaraRadera
 3. Ja såna packtips vore mycket intressant, visa gärna bilder. Oavsett om man flyger eller inte så är det skönt om det går att minska packningen.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin