måndag 30 augusti 2010

Matmåndag: Saltå kvarn öppnar eget och satsar på brödI mars skrev jag
om hur Saltå Kvarn hade tecknat avtal med ICA om att distribuera 42 av Saltå Kvarns ekologiska produkter. Sedan tidigare kan man köpa Saltå kvarn varor i de flesta av Coop:s cirka 720 butiker och i ett urval av 150 ICA.o.m-butiker som köper in direkt från Saltå Kvarn samt i butiker inom Axfood. Nu gör Saltå kvarn unik butiksatsning och öppnar sin första egna butik i stan. Tanken bakom butiksatsningen är att komma ännu närmare konsumenterna samt att ge direkt tillgång till och visa upp hela sortimentet ( cirka 200 ekologiska produkter ) av matprodukter inklusive bröd och baktillbehör.
En stor del av butiken fylls med de många nya ekologiska produkter som Saltå Kvarn har tagit fram de senaste åren. Exempelvis linser, bönor, pasta, pastasåser, vinäger, quinoa, ris, torkade frukter, nötter, snacks, biodynamiska juicer, nya müslisorter med mera.

Första butiken öppnas på Renstiernas Gata 27 i Stockholm som ligger på Södermalm i Stockholm. Om satsningen faller väl ut planeras fler butiker i både Stockholm och andra större städer.

Surdegstrenden håller i sig
Bröd och bakning blir en viktig del i butikskonceptet. Bland annat genom erbjuder man ett nytt sortiment av ett 15-tal oförpackade färska brödsorter direkt från bageriet i Järna, flera biodynamiska mjölsorter och en rad baktillbehör för bakentusiaster. Exempel på baktillbehör är bakstenar, jäskorgar, knåddukar med mera. Saltå Kvarn-butiken blir också ensam om att i butik sälja surdegsstart (s.k. bakferment) för alla surdegsälskare. Andra exempel på naturliga bakhjälpmedel som ekologiskt bakintresserade har tillgång till i butiken är nyponskalsmjöl (används istället för askorbinsyra) och kornmalt (ger deg med bättre bakegenskaper).

4 kommentarer:

 1. Hannele på Hisingen30 augusti 2010 08:20

  Deras produkter har jag väl ätit 40 år.. och bakat av.

  SvaraRadera
 2. Hannele på Hisingen30 augusti 2010 08:21

  Deras produkter har jag väl ätit 40 år.. och bakat av.

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot en butik även i Göteborg :)

  SvaraRadera
 4. Ekologiskt och miljövänlig odling är ju bra, och Saltå-Kvarn har en hel del kvalitetsprodukter som både är ekologiska och smakar bra. Men det finns mer än så bakom den biodynamiska odlingen. Läs mer på länkarna nedan:

  http://www.faktoider.nu/biodynamiskt.html

  http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2009/01/08/biodynamisk-astrologi-och-/index.xml

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin