torsdag 19 augusti 2010

Digitala minimalister

Zubehör eines Digitalen Nomaden?

Bild: Frank Hamm
Via twitter hittade jag en BBC artikel, the Cult of Less, som handlar om personer som säljer nästan allt de äger för att kunna leva friare liv, sk. "location independent lifestyle". Artikeln handlar även om hur många andra som, även om de inte väljer en lika extremt minimalistisk livsstil, ändå börjar ersätta fysiska prylar som CD, DVD och inbundna böcker m.m för digitala versioner som e-böcker, mp3 och digitalfoton.


It seems simple to just say: get rid of everything. To realize how much junk I own, I have put myself through the misery of documenting every single possession of mind, no matter how insignificant. This gives me a solid metric to measure my progress against. I will be explaining the finer details of this in future posts.The 2 bags and 2 boxes principle will hopefully allow me to live anywhere and move instantly. This is the Cult of Less.

En av personerna som porträtteras i artikel är Kelly Sutton som har webbplatsen CultofLess.com där han listade alla sina ägodelar, även de han gjorde sig av med. Sutton har även webbplatsen One Month here som handlar om hur han flyttade till Berlin för en månad.

"You have to really make sure you have back-ups of your digital goods everywhere," he said.


Back-up
En baksida med en digital livsstil är risken att förlora "allt" om en server kraschar, något som har gett företag som ägnar sig åt datarekonstruktion ett uppsving. Men det finns även forskare som tror att vi inom en snar framtid kommer att leva helt digitala liv, när kroppen blir gammal och skröpplig laddar vi helt enkelt upp en kopia av vår hjärna och lever vidare digitalt...

4 kommentarer:

 1. En smart grej att göra för att förhindra att förlora sin digitala samling är att lagra en kopia av den hos en vän. Din vän kan sedan lagra en kopia av sin digitala samling hos dig. Ett ganska enkelt sätt att minimera konsekvenserna av ett haveri.

  SvaraRadera
 2. ja, nån form av kopia på det digitala låter bra. Vi använder mozy.com förutom backup hemma.
  Vi gjorde oss av med alla cd för 4-5 år sen, har rensat kraftigt bland böckerna (fast där är det svårt även om vi ävar på att läsa digital i iphone&ipad) och har bara en handfull dvd-skivor.
  I våras skannade vi in ett par tusen diabilder och slängde originalen. Till vintern kanske det blir alla negativ och papperskopior.

  Location independent låter lockande fast dit har vi lååångt.

  SvaraRadera
 3. så är det, så mycket har jag inte riktigt, men jag går ingenstans utan lite digitalt i fickan :)

  SvaraRadera
 4. P.S.
  fotoaffärer gör också kopior

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin