onsdag 6 maj 2009

Medveten skönhet

Makeup collage.Bild: Porcelaingirl° {è un triangolo isoscele}


Efterfrågan på miljöanpassade produkter inom skönhetsområdet ökar. Det blir allt vanligare att producenter använder färger eller ord som bio- eller eko- för att få oss att tro att de är bra ur miljösynpunkt. Men en grön förpackning behöver inte betyda någonting.
Det kom ett upprop för fler Svanenmärkta skönhetsprodukter i mailen. Det är Miljömärkningen Svanen som startat ett sminkupprop för att visar tillverkarna att efterfrågant av miljömärkta skönhetsprodukter finns.I dag finns det ett tiotal Svanenmärkta skönhetsprodukter. Några exempel är Åhléns/Kicks Oliv-serie, Änglamarkprodukter, Liberos babyvårdsprodukter och Bliws tvål som precis blivit Svanenmärkt och Yves Rocher har schampot I love my planet. Jag har tittat igenom listan och det är bara vår refilltvål och min deo (Neutral) som finns med. Här kan du leta efter fler Svanenmärkta produkter, skönhetsprodukter finns under både rubriken Kosmetika och Schampo, balsam, tvål.

Jag är kluven, visst vill jag att det skall finnas fler Svanenmärkta produkter men samtidigt innebär det inte att andra produkter inte är bra för dig eller miljön. Det finns vegetabiliska och naturliga hygienprodukter med huvudsakligen ekologiskt innehåll som inte är certifierade. Och bara för att det är ekologiskt eller certifierat betyder inte att det funkar för alla heller. Själv har jag provat Macurth och MOP utan att gilla dem, att sluta helt med schampoo funkade inte heller så bra och olivoljeinpackningen var en katastrof. Det krävdes diskmedel till slut för att få ut det sista.

Om Svanenmärkningen
Nordiska Ministerrådet införde Svanen som en nordisk miljömärkningssymbol 1989 med målet "en hållbar konsumtion och ett hållbart samhälle". Svanens fyra vingpennor symboliserar Sverige, Norge, Finland och Island och trots att Danmark anslöt sig tre år senare har landet ingen egen vingfjäder. En nordisk nämnd bestämmer vilka produkter och branscher som kan Svanenmärkas och vilka kriterier som ska gälla. Den svenska miljömärkningsnämnden består av representanter från Naturvårdsverket, Svensk Dagligvaruhandel, Svenskt Näringsliv, Kemikalieinspektionen, Miljöförbundet Jordens Vänner, Konsumentverket, Sveriges kommuner och landsting, Energimyndigheten samt Sveriges Konsumenter. Den som ansöker om certifieringen får sin vara eller tjänst granskad under hela dess livscykel – från råvara till avfall.

Relaterade inlägg:
Bad hairday

3 kommentarer:

  1. Minst lika viktigt tycker jagg att det är med icke djurtestade produkter. Dessa är ganska svåra att få tag på till bra pris. Body shop finns ju, men de är ganska dyra tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Jag har också haft tankar på detta, och bestämt mig för att börja använda vänligare produkter. Så kommer dilemmat: Jag hade turen att vinna en tävling och fick skönhetsrodukter i massor, men av dessa bara 2 st som är sådan jag tänkt mig att köpa. Så jag velar, jag är glad men ändå inte...

    SvaraRadera
  3. Det finns några schampo och balsam, naturelle (?) som är märkta med "bra miljöval" vilket jag tror ofta (?) är t o m ett "bättre" märke än svanen. Men man måste titta på förpackningarna, för alla är inte märkta med bra miljöval.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin