onsdag 13 maj 2009

Bokonsdag - Växla ner

77


Life is what happens while you are busy making other plans


John Lennon lär ha skrivit ovanstående innan han sköts ner utanför the Dakota building i New York. För ett tag sedan utlovade jag en recension av boken Växla ner men som vanligt kom livet och annat emellan. Men nu är det dags.
Hur får man råd att jobba mindre? I boken Växla ner! tipsar egenföretagaren och konsulten Karin Lilja om nerväxlingens matematik, hur man lever bättre på mindre. I kapitlet om att bo gör hon även kopplingen mellan ett klimatsmart leverne och ett ekonomiskt sådant.
Kapitlet om att arbeta innehåller en hel del matnyttiga tips om hur man strukturerar upp sin arbetsdag på bästa sätt (ha möten på eftermiddagen när du är mätt och har klarat av de värsta högarna på skrivbordet). Kapitlet om att ha kul innehåller också mycket tänkvärt som att skippa "tvångsfestandet" och satsa på roliga gratisaktiviteter som att ta med ungarna ut i verkligheten och bakom kulisserna eller att leka "Rekordbyrån" på nästa barnkalas.
Jag gillar verkligen bokens blandning av handfasta tips och "berättelser ur verkligheten". Författarens egna reflektioner över sitt liv och andras upplevelser, att det inte alltid är så lätt eller kul att leva nerväxlat lyfter boken. Men samtidigt är bokens budskap att ett enklare liv är ett hållbarare liv i längden - på alla plan. Jag blir dessutom sugen på att läsa Radical Simplicity som nämns i slutet av boken.

Andra bra tips ur boken
Klädpool
Återbruka mera
Undvik livstilsinflation
Byt växter med varandra
Bo inte slut på plånboken
Se renovering som en del av livet men inte som en livsstil

Till sist ett bra citat:

På något sätt finns det en underliggande tanke om att jag visst kan ta nästa tåg till Amsterdam och bosätta mig en vindskupa och skriva odödlig poesi och umgås med De Stora Tänkarna . Vilken sekund som helst kan jga göra det. Jag ska bara lämna ungarna på dagis först. Och sätta på en vittvätt.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Växla ner! - 77 sätt att leva bättre på mindre av Karin Lilja

1 kommentar:

  1. Citatet är jättebra! Jag tänker ofta på det. Dock sa han det INTE precis innan han blev skjuten! (Men jag förstår att folk kan hävda det eftersom det blir mer dramatiskt då...)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin