måndag 30 juni 2008

Matmåndag - matuppror

Day three — Hospital food
Bild toyfoto "sjukhusmat"

I april läste jag boken "Den hemlige kocken"och det var en läsupplevelse som har stannat kvar hos mig. Jag har blivit mycket mer nogrann både vad jag äter själv och vad som kommer in i vårt kylskåp. Det är inte bara jag som har påverkats av boken, JR vägrar t. ex att läsa boken med hänvisning till att hon inte vill få hela sin världsbild förändrad... Paradigmskifte är termen som användes när jag pluggade för många år sedan och nu skriver DN om Camilla Sparring och att det har startats ett matuppror i landet;

Det jäser och kokar bland landets konsumenter. Det är inte bara de höga matpriserna som väcker vreden utan också den försämrade kvaliteten på färdiglagad mat och råvaror.
Det är inte bara tillsatser i vår mat det handlar om utan även om hur äldre och barn i skolor och i förskolor får kyld mat från centralkök istället för färsk nytillagad mat.
Under rubriken Våra livsmedel har DN under en tid skrivit om tillsatserna i vår mat; man har undersökt kötthalten i grillkorv, skrivit om analog ost (som faktiskt lär vara mer hälsosam) och feta kex. Livsmedelsverket undersökte ett antal produkter och kom fram till att de hade högre fetthalt än vad innehållsförteckningarna angav.
Striden om feta kakorna gick vidare, eftersom tillverkarna inte var övertygade om testresultaten.
Även GP:s konsumentredaktion som fick Sveriges konsumenters utmärkelse Blåslampan 2007 bevakar läget på livsmedelsfronten; de skriver om ursprungsmärkning och hur glass kan innehålla lite vad som helst och att billiga sorter ofta inte innehåller ett spår av mjölk eller grädde. De har dessutom gått på djupet och kollat närmare på 14 olika livsmedel, vad är det egentligen vi äter?

Är du mer eller mindre nogrann med vad du äter nu för tiden?
Har media påverkat din syn på mat?

Läs mer!
Håkan med bloggen Hakke snackar ordnade tävling om vilken matvara som innehåller flest E-nummer, en tävling som vanns av Rydbegs lätta skagenröra.
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson

4 kommentarer:

 1. Förskolebarnen får den sämsta maten med Lätta, glutamat och annat...

  SvaraRadera
 2. Jo jag är mer noggrann. Maken fick till julklapp en exklusiv laxpaté häromåret. Enligt innehållsförteckningen bestod produkten av 97 % mört (vilket anses vara en skräpfisk där vi bor) och 3 % lax. Listan kan göras hur lång som helst. Jag äter inte fruktyoghurtar utan naturell och i den blandar jag färsk frukt eller bär ur frysen osv. Mycket godare!

  SvaraRadera
 3. Svar på kommentar: Visst påverkas pension av deltid, men samtidigt kommer jag att ha råd att spara mer pengar eftersom jag inte shoppar så jag kommer att kunna pensionsspara mer trots att jag eventuellt går ner på deltid. Dessutom känns pensionen väldigt avlägsen än så länge, det känns svårt att planera så långt fram i tiden. Och ändå, nu är nu och nu är jag hellre hemma med mina barn än tryggar ålderdomen genom att arbeta heltid. På något sätt.

  SvaraRadera
 4. Det är nog inte för att jag vill få min världsbild förändrad...det är snarare för att jag är en livsnjutare av stora mått och för att jag älskar mat. Jag har en känsla av att den boken kan sabba det totalt för mig...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin