måndag 16 juni 2008

Matmåndag Måltidens hus


Bild: kicko All rights reserved
I helgen tog jag tåget till Örebro och i samband med det besökte jag bland annat Måltidens hus som ligger i Grythyttan. Vi blev guidade av ingen mindre än Carl Jan Granquist själv, det var en upplevelse! Han var längre i verkligheten än på TV och väldigt engagerande. Han berättade om byggnaden som urspurngligen var Sveriges bidrag till världsutställningen i Sevilla 1992, om restauranghögskolan på Grythyttan och allmänt om människors förhållande till mat och ätande - nu och då.
Det var väldigt kul att få se biblioteket med alla böcker om mat och dryck och inte minst det fantastiska kokboksmuseet där man virtuellt kunde "bläddra" i gamla kokböcker från Tore Wretmans samling .
Efter rundvandringen fick vi prova lokala produkter, ostar och charkuterier från t. ex Bredsjö Mjölkfår. Bland annat fick vi smaka på en hårdost på fårmjölk som liknade pecorino. Den var fantastiskt god men fanns ännu inte i handeln tyvärr. Till maten bjöds det på lokala drycker som öl från Hällefors bryggeri, hjortronvin och ett annat bärvin från Grythyttans Vin AB (som även producerar Grythyttans skogsglögg, en kryddigare variant) men även en Amarone och ett Sauternevin för att kunna jämföra.
Jag frågade kocken (fil. kand i måltidskunskap) som ledde provningen om han trodde att närodlat bara var en trend men han hävdade att det snarare var tvärtom. Det här med att transportera mat hit och dit är däremot en övergående trend. Istället börjar vi återgå till att välja närodlat på samma sätt som man gjorde förr, främst för att det smakar bättre och att råvarorna är färskare, i andra hand för transporternas miljöpåverkan.
Besöket avslutades nere i Grythyttans by där vi åt glass hos Neerings Glass och choklad. Jag valde en kula citron och en kula jordnöt/choklad och det var väldigt gott.

Läs mer!
Mathantverkare i Örebro län
Systembolaget satsar på bättre tillgänglighet för lokala produkter

4 kommentarer:

 1. Visst är det typ den godaste glassen du någonsin smakat? Det var det iaf för mig när jag var där:-)

  SvaraRadera
 2. Det står mellan den och den italienska gelaterian brevid Frölunda Torg ;-D

  SvaraRadera
 3. Det är den här typen av konsumtion man öppnar vägen för med ett prylköpstopp. Härliga upplevelser och inte en enda grej till att vårda!

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig helg du haft! Hoppas kocken har rätt i sin tro om närproducerat:

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin