torsdag 12 juni 2008

Mellan hägg och panik

Juggling On The AltiplanoBild: Andy Hares

I slutet av maj hade Aftonbladet en artikelserie, "Mellan hägg och panik" om hur småbarnsföräldrar stressar ihjäl sig istället för att njuta av försommaren. Det är de överambitiösa 70-talist föräldrarna som försöker kombinera toppkarriär med husprojekt, fritidsaktiviteter och engagerat föräldraskap som går in i väggen.

"Karin" hade allt som igår i ett lyckat-liv-koncept. Hon hade ett chefsjobb på ett stort företag, sambo och två barn, ett fint hem i ett attraktivt radhusområde, rikt socialt liv och ny sommarstuga. Men livsstilen höll långsamtpå att knäcka henne.
I artikeln diskuteras Jörgen Larssons forskningsprojekt "Familjeliv utan tidsbrist". För familjerna i artiklarna håller på att stressa ihjäl sig. Åsa däremot är en av dem som gör tvärt om, som inte vill ha någon välfylld kalender. Hon och henens man har bytt ett stort boende mot mer tid med barnen. Givetvis får man lite tips i artikeln om hur man kan klara stressen;

Lämning: Gå ihop med grannarna och arrangera en gå-grupp till skolan; en förälder följer och lämnar flera av barnen enligt ett rullande schema. På så sätt behöver du bara lämna i skolan en dag i veckan om det är fem barn som följs
åt.

Träning: Så här års spenderar många fotbollsföräldrar en stor del av sin lediga tid bredvid en grusplan. Här gäller samma princip som med gågruppen: gå ihop flera föräldrar för skjuts till och från träning och matcher.

Mera mat: Damma av det gamla 70-talskonceptet matlag. Turas om att bjuda varandra på middag på en bestämd veckodag. Se till att hålla er till enkel vardagsmat. Det är ingen tävling där man ska överglänsa varandra!

Gäster: Bjud hem gäster på långlunch istället för middag, så håller sig
barnen piggare och allt är undanplockat redan till Bolibompa.


JR brukar turas om att ta med barnen till fotboll och ibland äter vi kvällsmat tillsammans. Nu vill hennes dotter inte spela fotboll längre så vi får se hur det går. Den sista idén om långlunch eller brunch bra också bra!.
Avslutningsvis kan man göra ett test, är du livspusslande jonglör eller oambitiös sunkambassadör?


Läs mer!
Isobel kommenterar Downshifting, den nya (deltids)hemmafrutrenden
70-talet en brytpunkt – nu jobbar vi halvt ihjäl oss i jakten på prylar, Sydsvenskan har intervjuat Fredrik Warberg

3 kommentarer:

 1. Jag blev en blandning mellan "Hushållsnära tjänsten" och "sunkambasadören".

  Känns ganska rätt, faktiskt. ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag blev en blandning av sunkambassadör och dåkigt samvete vilket känns ganska passade.

  SvaraRadera
 3. Inte så stort boende, men vi bor i "sommarstugan" hela året. Cyklade med barnen till havet och simskolan, hade egna bär att plocka i trädgården och i skogen bredvid, hyrde optimister i båtklubben, städade inte så mycket...

  Och vi föräldrar hede semester i omlott. maken gjorde cykelsemester och tältade med barnen. Grannpojkarna var avundsjuka: "När jag blir stor, ska jag också ta cykelsemester"

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin