Bild: urbanwild
Bokashi är inte någon ny asiatisk maträtt, det är ett nytt sätt att minska mängden köksavfall och istället låta det göra nytta. Bokashi är japanska och har innebörden ”jäst organiskt material”. Jag har tidigare stött på metoden i en amerikansk blogg, Downshifting - Path to Simplicity, och nu finns metoden tillgänglig i Sverige.
Vad är bokashi?
Bokashi är mikroorganismer blandade med växtfibrer och bokashimetoden är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till fin jord och gödning helt utan kemikalier. Allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump får jäsa i en lufttät hink tillsammans med en mikroberna. Matresterna omvandlas omärkligt och lukfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten.
Bild: bokashi.se
Hur gör man?
Bokashi är ett organiskt material blandat med speciellt utvalda ”goda” mikroorganismer kallade EM. Blandar du Bokashi med organiskt avfall så börjar det jäsa och avfallet bryts ner förutsatt att det är lufttätt (anaerobiskt). Därför måste man ha den speciella hinken. Du kan slänga all sorts organiskt avfall som:
• Frukt och grönsaker
• Kött och fisk, kokt stekt eller rå
• Annan mat som bröd, äggskal, kaffesump, bröd,
tepåsar osv.
• Blommor, blad och små kvistar
• Hushållspapper
Sen är det bara att fylla på och varva med Bokashi pulver. När hinken blir full ställer du den åt sidan för att efterjäsa ett par veckor eller längre. Under tiden använder du din andra hink.
Resultatet blir ett bra jordförbättringsmedel och dessutom flytande blomstergödning direkt från kranen på hinken! En bonus är att koncentrerad Bokashigödning har visat sig motverka sedimentering och fettansamling i avlopp. Det ökar även effektiviteten av nedbrytningen i brunnar och minskar lukten.
Var köper du bokashi?
I Sverie är det ME Gård & Teknik AB i Säffle, som säljer bokashi med tillbehör. Ett startkit kostar 750 kr. De har även en blogg!
Läs mer!
Bokashi Australia har bra instruktionsvideos
Al Pasternak är Bokashiman
den flytande blmstergödseln tror jag inte lämpar sej inomhus
SvaraRaderaSonen har promlem med kompost i fjällen, kallt för maskarna.
Det låter väldigt intressant!
SvaraRaderaHmm... Låter inget vidare det där. Vid vanlig kompostering bryts avfallet ner till koldioxid och vatten. Men sker det anaerobt, som i metoden du beskriver, bildas istället metan. Det är en stark växthusgas och bidrar kraftigt till växthuseffekten. Vid vanlig rötning (anaerob) tas metanet tillvara och används som t ex fordonsbränsle där energin kommer till nytta för att driva fordonet, och växthusverkan blir lägre. Det verkar inte som att metanet kommer till användning vid bokashi-metoden så den bidrar istället till klimatpåverkan!
SvaraRadera