onsdag 20 februari 2008

Tema mat - jätteräkor och andra hotade fiskar

Bilden är tagen av su-lin

I medlodifestivaltider är det tydligen högsäsong för räkor. Nu var det länge sedan vi hade räkfrossa och ännu längre sedan som vi åt jätteräkor här hemma. På Coop kan man handla ekologiska jätteräkor men jätteräkor är aldrig hållbart producerade enligt Daniel Bergquist, forskare som studerat det kraftigt ökande vattenbruket i Asien. Odlingarna bidrar till och med till ökad utfiskning av havet. Ett flertal krogar runt om i Sverige har nu lovat att rädda mangroveskogen genom att bojkotta de odlade jätteräkorna. Det är t. ex hotel Clarion i Stockholm och Scandichotellens restauranger (som tog bort räkorna från menyn redan för 2 år sedan). SvD stoppar också recept med jätteräkor.
Men det är inte bara miljön som kommer i kläm utan även befolkningen. Merparten av tigerräkor/jätteräkor/scampi som säljs på restauranger och i fiskdiskar odlas i tropiska länder genom att fälla mangroveskogar och anlägga odlingsbassänger istället. Odlingsbassängerna vaktas oftast av inte av arbetare ur lokalbefolkningen då de inte anses vakta tillräckligt bra.


Läs mer!
Räkodling orsakar problem i Asien (lång artikel med bilder)
Jätteräkor – naturskövling och social dumpning på distans – Krönika
080131: Köp inte jätteräkor
Scampin större hot än torsken
Butikens disk full av ’ful’ fisk

2 kommentarer:

  1. vi göteborgare behöver inga jätteräkor

    SvaraRadera
  2. Jag blir riktigt imponerad av dig och din blogg! Du är en äkta förebild! Kul att se att livet funkar fint utan konsumtion!

    www.angelicas.webblogg.se

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin