lördag 2 februari 2008

Ett rum för dig

Bild: timsamoff

Förnöjsamhet – om ”Downshifting” som fasta för nutidsmänniskan.
Fredrik Warberg, Föreningen Tidsverkstaden, kommer till Guldhedskyrkan (min kyrka) i Göteborg den 6 februari kl. 19.00 (Caféet öppnar 18.00) och talar om goda förhållningsätt till livet. Kvällen avslutas med en enkel mässa.

Ett rum för dig är föredragskvällar i Guldhedskyrkan som vill ge plats för reflektion, utbyte och inspiration. Ett rum för dig vill vara en plats där man kan samtala om livet tillsammans.

Plats: Guldhedskyrkan, Guldhedens kyrkbacke 2, 413 21 Göteborg
Spårvagn 10, hållplats Dr. Fries torg.

Fasta
Med fasta avses sådan tidsperiod då man fastar, fastetid. Fasta sker på olika sätt men kan till exempel gå ut på att man avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning.
Fasta påbjuds inom många religioner som andlig förnyelse, renande process, botgöring med mera. I kristen tradition är fredagen fastedag, eftersom Jesus korsfästes på en fredag. Enligt gammal tradition är också onsdagen fastedag, eftersom Jesus förråddes då av Judas Iskariot.
Kyrkoårets största fasta inträffar som en förberedelsetid för påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar - söndagar undantagna - till och med påskafton. Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna. Också perioden före jul är en fasteperiod och kallas i västkyrkan advent, som betyder ankomst, vilket syftar på Jesu ankomst.
Bland de ortodoxa kyrkorna lägger man fortfarande stor vikt vid fastedagarna. Protestantiska kyrkor har tidigare inte lagt någon större vikt vid fasta, men i den anglikanska kyrkan utges varje år en särskilt fastebok av ärkebiskopen. Vissa frikyrkor betonar dock fastan som en möjlighet till koncentrerad bön. De ansluter dock sällan till de historiska fasteperioderna utan tiden är valfri.

Läs mer om downshfting och fasta!
Spring Cleaning for Freedom
Journey towards a simpler life

4 kommentarer:

 1. Jag önskar ibland att jag kunde tvinga min man att downshifta. Men hur får man någon som verkligen gillar sitt jobb jättemycket att tagga ner och uppvärdera andra saker - utan att ställa ultimatum? För det tror jag inte på...

  Jag fattar att han vill jobba med något han tycker är bra, roligt och viktigt. Och att jobbet just därför blir uppslukande. Vi är väldigt olika där; själv skulle jag vilja jobba halvtid.

  Men då blir ansvaret för hemmet och barnen, ja, hela livet lätt väldigt, väldigt ojämnlikt...

  SvaraRadera
 2. vilken tid ör föredraget på onsdag?

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag gör samma resa som du, fast under 2008. Jag märker redan hur det sprider sig i bekantskapskretsen, folk blir sjukt intresserade och inspirerade av att någon tar tag i konsumtionismen och gör sitt eget lilla statement. Ska läsa igenom din bligg vartefter. Ha de!

  SvaraRadera
 4. Förnöjsamhet, gillar det ordet,
  är lycklig över att känna till det :)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin