tisdag 19 februari 2008

Tema mat - ekomat

Bild: That Other Paper

Förra året övergick vi till att handla ekolgiskt så långt det går och kanske bidrog det till att försäljningen av ekologisk mat ökade kraftigt i fjol. Axfood sålde 27 procent och Coop 25 procent mer än året före. Även Icas ekomat tog rejäl fart (det är där vi handlar). Mest sålde frukt, grönt, kött, specerier och mejerivaror. Tydlignen är priset inte längre lika avgörande för hushållens val mellan ekologiska och traditionellt framtagna produkter. Vi kunde dessutom se att vi la mindre pengar på mat förra året. Dessutom köper folk mindre lightprodukter och sötningsmedel, vilket också måste anses som bra.
Men ibland blir det lite fel som i Dalarna där
ICA-handlaren i Malung har ersatt den lokala producenten Milkos med Arlas sortiment. Anledning är att Arla har ett större ekologiskt sortiment. Och visst är det bra att Arla t. ex höjer ersättningarna för eko-mjölken men skall man inte prioritera närodlat ibland.

Och arbetarna som plockar den ekologiska frukten...
Frukt- och grönsaksplockarna i södra Florida jobbar för svältlöner som inte höjts på trettio år. Odlarna vägrar löneförhandla, de behöver ju inte konkurrera om arbetskraften. Stora uppköpare som Burger King och Whole Foods avvisar plockarnas krav på en löneökning på en cent per halvkilo tomater. Det är samma Whole Foods som är världens största ekomatskedja och som har en medveten och ansvarskännande image. CSR anyone?

Läs mer
De som har tillgång till senaste numret av Affärsvärlden (nr 8) kan läsa ett flertal artiklar om ekologisk mat. OBS! Artiklarna på nätet är endast tillängliga för prenumeranter.
Recept på
sallad på lax kokt som kräfta (med ekologisk laxfilé)
Haka på mattrenden nu
Med smak för det ekologiska
Det lönar sig för bonden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin