torsdag 21 februari 2008

Bokrecension - Simple living


Jag såg verkligen fram emot att läsa boken Simple living av danska Gitte Jørgensen. Hon är personlig coach i frivillig enkelhet, eller simple living som det kallas i Danmark, och har skrivit två böcker i ämnet. Men jag måste tyvärr säga att jag blev gruvligt besviken. Jag irriterade mig ideligen på saker i boken. Visst innehåller den en del matnyttigt och lite inspiration. Men framförallt innehåller boken en massa new age dravel... Enligt Gitte går frivillig enkelhet ut på att man skall hitta meningen med livet. Meningen med livet skall inte vara något så simpelt som att uppnå ekonomisk frihet genom att konsumera mindre än vad man tjänar - nej här skall man hitta sin livsuppgift, man skall leva ett "transcendent liv", man skall göra sig fri från känslomässiga blockeringar och hitta den dolda dimensionen... Det blir lite för mycket helt enkelt. Boken innehåller många citat från aktuella coacher, institutet och liknande. En sida ägnas t. ex t Jörgen Larsson och tidsverkstäder. Nej, boken kunde lika gärna något helt annat och frivillig enkelhet är här bara en "trendig etikett".

Upplägg
Boken består av följande delar (det låter mer lockande är vad det faktiskt är):


 • Det enkla livet ? det medvetna livet
  Vad går Simple Living ut på? Varför fängslas man av det?

 • Lev det som betyder någotEnkelheten börjar när du hittar det som är betydelsefullt för dig. Låt dig inspireras till att hitta det som brinner inne i dig och lär känna olika sätt att leva ett mer levande liv.

 • Gör plats för förändring
  Vad behöver du och vad hindrar dig från att leva det liv du vill leva? Kasta, rensa bort och gör färdigt. Mycket handlar om hur bra det är att rensa i röran och göra sig av med prylar. Det är ungefär som Rensa i röran med Feng Shui.

 • Låt det viktiga förverkligas
  Pengar och tid hör oftast ihop. Hur kan du göra upp en budget för bådadera, så att du får balans och ser till att räkenskaperna går ihop?

 • Var det enkla livetUtvecklingen accelererar, och det varken kan eller ska vi göra något åt. Men det vi kan påverka är vårt sätt att hantera accelerationen.

 • Skapa närvaro och nätverkAlla människor vill ge och få kärlek. Lär dig att skapa närvaro och nätverk med din omgivning, så blir ditt liv mindre komplicerat.

 • Boken avslutas ett appendix som innehåller med kortare intervjuer med människor som har valt ett enklare liv. Den här delen är faktikst ganska givande. Det är alltid intressant att se vilka förändringar, små som stora som andra har gjort i sina liv.

  Vad säger andra om boken?
  Sanna Ehdin som också citeras flitigt i boken säger så här om boken: "Simple living är en strålande bok som ger dig inspirationen att leva ett gott och meningsfullt liv utifrån dig själv. Du får verktygen för att sakta ner, förenkla och skapa ett fullödigt liv.'
  Mia Törnblom, författare till Självkänsla nu säger så här på omslaget: ”Följer du ditt hjärta? Lever du ett äkta liv? Om inte: läs denna bok. Den är cool. Den får dig att tänka. Den lär dig att leva.”
  Åsa tyckte att man kunde hoppa över självhjälpsavsnitten.


  Läs mer!

  Alternativ till lyxkonsumtion

  Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Simple living - nya vägar till ett meningsfullt liv av Gitte Jørgensen

  8 kommentarer:

  1. Här är ett tips i ämnet:

   Richard B Greggs "The value of voluntary simplicity" -
   http://www.soilandhealth.org/03sov/0304spiritpsych/030409simplicity/SimplicityFrame.html

   Hälsningar

   Andreas, kväkare/Quker (vilka har sysslat med voluntary simplicity i 350 år)

   SvaraRadera
  2. Jag blir jätteinspirerad av ditt köpstopp! Jag har just nu som mål att köpstoppet ska vara till 1 april, och jag började ca 15 februari.

   SvaraRadera
  3. behöver nog inte läsa boken, för jag har inga känslomässiga blockeringar..

   SvaraRadera
  4. Hmm, det lät ju inget vidare. Det är givande att få praktiska tips och inspiration och jag tycker det är roligt att läsa om andras erfarenheter, men vill inte ha en massa new age på köpet. Tycks vara mycket av det nu i alla möjliga sammanhang och Sanna och Mia dyker upp överallt.

   SvaraRadera
  5. Har precis lånat boken på bibban och sett fram emot att läsa den. Få se om jag tycker lika.

   Nora

   SvaraRadera
  6. Jag har försökt handla fisk från fiskdisken på Coop Konsum Landala i Göteborg två gånger under denna månad. Varje gång jag närmar mig fiskdisken så vänder sig personalen ryggen och försvinner någon annanstans. En gång stod jag vid disken och väntade i fem minuter utan att någon kom och hjälpte mig. Efter det ringde jag till butiken ich undrade varför personalen vägrade hjälpa mig. Då fick jag svaret: MAN FÅR STRÄCKA ÖVER DISKEN OCH TA FISKEN SJÄLV!
   Vart har servisen tagit vägen? Maten är ju redan dyr.

   SvaraRadera
  7. Jag har precis läst klart boken och den gav mig en massa inspiration & idéer! jag är helt inne på författarens linje om att hitta sin livsuppgift-det skulle vi alla må bra av! göra det vi brinner för och det vi vill göra-skapa det bästa av livet. Angående känslomässiga blockeringar så kan jag av egen erfarenhet säga att man mår mycket bättre när man blir av med dem & jag tackar de underbara människorna inom alternativmedicinen för det!

   SvaraRadera
  8. Håller med dig angående boken. Visst är det bra med nätverk, men jag tycker inte det känns bra när det är en viss grupp i "bok o coachvärlden" som har en slags inbördesbeundranklubb..... ungefär; skriver jag positivt om dig så skriver du positivt om mig...
   Amishfolket har levt "simple-living" i alla tider. Hälsningar Berit

   SvaraRadera

  Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin