lördag 1 september 2007

Tema barn - hur bor du?

Ikeascape

Bilden Ikeascape är tagen av Telstar Logistics med Creative Commons Licens.

Jag missade fredagens blogginlägg, jag får skylla på fredagströtthet och min envisa förkylning som gör att jag känner mig mer än vanligt seg i huvudet. Idag har vi haft en aktiv dag. Tanken var från början att vi skulle åka ner och köpa färsk fisk och några flaskor vin inför morgondagens födelsedagsmiddag för barnens mormor, för att därefter hämta upp mormor och åka på friluftsfrämjandets "Sätt Sverige i rörelse dag". Storebror lyckades dock slå upp ett jack i huvudet då han hade liten bråttom ut genom dörren. Istället för att åka och handla fick vi åka till barnakuten. Vi behövde dock inte sy eftersom man numera klistrar igen sådana jack. Efter sjukhusbesöket åkte vi och handlade, plockade upp mormor och åkte ut till en av de närbelägna sjöarna. Där grillade vi pinnbröd, hälsade på skogsmulle och paddlade kanot. Vi hann till och med besöka nyinvigningen av vårt bibliotek. Det har varit stängt för renovering under sommaren och vi har verkligen saknat att kunna gå dit. En nyhet är att de i fortsättningen skall ha lördagsöppet - kul!

När man får barn föresätts man ofta flytta till hus, gärna med trädgård. Som jag skrev i början på veckan har vår familj gjort ett aktivt val att bo kvar i lägenhet, vilket många har svårt att förstå. Vi tittade på hus för något år sedan och diskuterade mycket för-och nackdelar me dolika boenden. Vi kom fram till att vi skulle bo kvar i vår bostadsrätt, för oss var det helt enkelt inte så viktigt att bo i ett hur att vi ville avstå en massa andra saker. Hus kostar som bekant en hel del

Dels kan man diskutera vad det finns för för- och nackdelar med olika boenden men sen tillkommer ju läget, bor man i storstad, förort, småstad, landsbygd osv... Det finns också olika varianter på boendena som hyrda villor, hyresrätter, bostadsrätter, bostadsrättsradhus osv Det är mycket känslor inblandade också, känslan av att äga sitt eget hus, eller känslan av att vilja vara fri och inte binda upp sig på en plats. Alla är vi olika.

"Villa"
Fördelar
Barnen kan leka på tomten
Barnen kan föra mer oväsen
Man kan ha bärbuskar, grönsaksland, fruktträd m.m
Man kan grilla
Större ytor
Oftast bättre förvaringsmöjligheter

Nackdelar
Ev. pendling till jobb
Kostnader - dyrt att köpa, dyrt att värma upp, dyrt att underhålla
Trädgårdsarbetet kan bli betungande

Housing

Bilden är tagen av 917press även den med Creative Commons LicensRadhus
Många tycker att radhus är det perfekta mellantinget. T. ex Linda Skugge som är radhusfrälst.

Fördelar
Ofta barnvänligt med liten och lättskött tomt

Nackdelar
Nära till grannarna

Lägenhet
Själv gillar jag att bo i lägenhet. Jag inbillar mig att det är mer energieffektivt och jag skulle nog bli mörkrädd om jag var ensam hemma i ett stor hus på vinterkvällarna. Jag trivs med att höra grannarna omkring mig och att det aldrig är riktigt tyst.

Fördelar
Nära till grannarna
Man samlar inte på sig en massa prylar för man har ingen plats att göra av dem
Lättskött, man behöver inte klippa gräset eller underhålla huset på helgerna


Nackdelar
Kan vara lyhört
Kan vara jobbigt om man inte har hissen
Nära till grannar
Bor man i hyresrätt betalar man till någon annan
Dyrare, månadskostnaden är oftast högre jämför med villa
Gemensam tvättstuga om man inte har egen tvättmaskin

Läs mer!
Small House Society
Small houses challenge our notions of need as well as minimum-size standards, intervju med Jay Shafer - mannen bakom Tumbleweed Tiny Houses.
Trångbodd trygghet
the Duggar family - stor familj kräver stor hus...

2 kommentarer:

  1. Vi bor i en trea, och när vi fick barn började jag automatiskt tänka som man "ska", dvs. nu blir det till att flytta till nåt större. Sedan ramlade jag in på olika bloggar och sidor om att frivilligt välja att bo på en liten yta, och började tänka om. Som en följd av det har vi möblerat om en del, gjort oss av med tv:n, och plötsligt verkar trean STOR. Vi ser inget behov av att flytta. Jag är uppvuxen i villa och gillar det, men det är klart billigare att bo i en lagom stor lägenhet!

    SvaraRadera
  2. Lustigt, idag diskuterade jag och maken vad vi skulle göra om vi fick fem miljoner. Min mamma hade drömt att hon skulle vinna 10 miljoner ;-) och lovade oss att vi skulle få hälften.

    Vi kom fram till att vi INTE skulle köpa hus. Vi trivs fantastiskt bra i vår lägenhet. Däremot skulle vi gå över till grannen som har en etta på 30 kvm och ge henne ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till... På så sätt skulle vi få plats med det efterlängtade arbetsrummet och barnen kunde få var sitt rum.

    Vad skulle ni göra med fem miljoner? Vi kunde inte komma på något annat vi ville göra än byta ut vår skruttbil mot en fräshare. Men jag antar att vi skulle betala av lånet och kanske renovera lite mer... :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin