torsdag 22 januari 2015

Klarar du 72 timmar?

2012-06-27 08.47.36

Sylt är bra mat både att ha i sin krislåda och när man är ute och campar

 I höstar pågick kampanjen 72h runt om i Göteborg. Syftet med den och liknande kampanjer är att öka beredskapen för kriser och försöka höja medvetandet kring vad man som individ kan göra om viktiga samhällsfunktioner slutar fungera. Målet är att de flesta ska klara sig någorlunda på egen hand och i just tre dygn (72h) om olyckan nu skulle vara framme.

Efter att ha läst boken Stjärnklart har jag funderat på hur pass väl förberedd jag själv är egentligen. För mig handlar det bland annat om att jag och min familj ska klara sig själv så att myndigheterna kan ägna sig åt sådana som verkligen behöver hjälp, som äldre och sjuka.

Jag har tidigare bloggat om hur jag ser mitt skafferi och min matkällare som en trygghet ifall krisen kommer men jag borde fundera på att ställa dit lite vatten också. Eftersom vi bor i lägenhet är vi beroende av att vattnet pumpas upp i huset. Tack vare att barnen är scouter har vi i alla fall varma sovsäckar, liggunderlag och trangiakök och allt sånt. På min handlingslista hamnar stearinljus och en ny batteridriven radio.


En krislåda bör innehålla:

  •  Vatten och mat: vattendunkar, mat som klarar rumstemperatur, campingkök med bränsle eller för utomhusbruk en grill.
  •  Värme och ljus: alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.
  • Information: radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.
  • Övrigt: husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter. Om elförsörjningen försvinner fungerar inte bankomaterna - därför är kontanter bra. Utan el går det inte heller att söka telefonnummer via internet – då är det bra att ha en telefonlista på papper.
 Källa: Vårt Göteborg 



Hur tänker du kring krisberedskap?


Mer
Matgeek tipsar om maten som man kan ha i sin krislåda
Dinsakerhet.se är MSBs webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till privatpersoner

10 kommentarer:

  1. Det gnager lite och har tänkt på det så smått, men inte kommit till skott. För ett tiotal år sedan när jag bodde i en av Stockholms förorter så hade vi strömavbrott i tre dygn. Fick inte tag på batterier till radion, de var slut i ett nafs. Att äta ska vi inte tala om. Blev inte direkt vis av skadan. Jag har också en matkällare men inte har jag bunkrat något. Dags att ta tag i det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande (och lite skrämmande) att höra med ett så långt strömavbrott i tättbebyggt samhälle. På landet är det ju mer vanligt förekommande i samband med olika stormar. Det vore intressant att höra mer om hur ni löste utmaningarna i samband med strömavbrottet.

      Radera
  2. Ett bra sätt att börja är att "dubbla" det man använder regelbundet och som har en hållbarhet som klarar av det, t.ex. ris, pasta och mycket annat. Köp en extra förpackning och ställ bakom den som används. När en förpackning tar slut öppnar man bara nästa och skriver upp på inköpslistan att man måste köpa en ny.

    Det här ger två fördelar, genom denna enkla åtgärd har man både ökat den egna beredskapen påtagligt, och man riskerar aldrig att plötsligt stå utan en viktig ingrediens när man lagar mat eller bakar. Naturligtvis är det mycket annat som behövs göras också för att vara riktigt förberedd, men det här kan vara ett enkelt sätt att komma igång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag gör ungefär så. Har ett öppnat paket i skafferiet, ett extra på en speciell hylla i skafferiet och ännu ett paket i matkällaren. Det gör det enkelt att rotera också.

      Radera
  3. Detta hände 2002. Men det varade "bara" i två dygn, kändes som en evighet, så det blev lite längre i mitt minne .Det var kablar i en elcentral i Akalla som brann. Jag bodde i Tensta då, och en del hushåll fick inte tillbaka elen förrän efter 2 dygn. Eftersom jag inte har barn och endast hade mig själv att tänka på, så fick jag det ganska lindrigt. Minns inte mycket mer än att jag värmde något på en sån där som man har värmeljus i, och kan ställa kaffepannan på eller annat man behöver hålla varmt.
    Samtidigt fick vi tipset att nyttja vattnet som finns i cistern på toastolen, uppe där spolknappen sitter, vilken inte kändes så fräscht, behövde aldrig göra det som tur var. I Kista fick de stora problem på företagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips om cisternen. Känns inte så fräscht kanske men bra att känna till om det verkligen krisar.

      Radera
  4. vi fryser ihjäl... kan inte ens spola i toaletten utan el. Annars har vi också slutat att hamstra... köper inte speciellt mycket mer ens till jul.

    SvaraRadera
  5. Intressant tankeexperiment. Utan kyl, frys och spis är jag nog körd. Har inte tidigare tänkt på att betalkort blir svåra att använda inom det område med elavbrott. Kanske en god idé att spara den gamla radion som går på batteri ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Batteriradio är nog väldigt bra att spara. Min gick tyvärr sönder för ett tag sedan och det är nog inte helt lätt att hitta en ny.

      Radera
  6. Det jag tänker på är vattnet. I övrigt har vi torrskaffning och sånt som tinar upp i frysen som vi kan laga på trangiakök. Varma sovsäckar finns, och så får man tränga ihop sig i ett rum eller möjligen två och stänga resten för att hålla värmen om det är den årstiden. Campinglykta med lång brinntid finns liksom stearinljus.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin