fredag 16 januari 2015

Inredningsfredag: husbåt

Förra sommaren var jag på semester i södra Frankrike. Där vimlade det av mer eller mindre lyxiga yachts. Själv är jag ju mer förtjust i olika typer av miniboenden och blev inspirerad att skriva om lite mer modesta husbåtar. Den som har vandrat längs drömmarnas kaj här i Göteborg kanske inte tycker att det verkar vara något vidare att bo i husbåt men jag har hittat en del båtar som i alla fall jag blir sugen på.

The houseboat

Bild: Caroline

Man kan fortfarande ha blommor även om man bor på en båt! Dessutom borde det gå att odla kompakt med hjälp av olika statdodlingstips a la the secret gardener.

Amsterdam

Houseboat entrance

Bild: Roger 

Bor man i cykelstaden Amsterdam har man naturligtvis cyklar på däck

amsterdam-houseboat-ark16-interior-zeiss-distagon-18mm-f35-5d2-cr-2543

Bild: alcuin lai

Bild från en annan husbåt i Amsterdam. Jag gillar den smarta (platsbyggda?) bäddsoffan och kartan på väggen!

Frankrike

Houseboat with Statue of Liberty

Bild: Tor Lillqvist

Har man ingen trädgård får man ställa sin skulptur på ute på däck

PICT1393

Bild: Graham and Sheila

Bilden ska också få plats!

Paris, hausboot an der Seine | 2013-09

Bild: Klasse im garten

Den här husbåten har ett smart grönt tak med sedum, ett sk. vegetationstak. Med ett sådant är huset svalt på sommaren och tar hand om regnvatten. Till familjen sedum hör olika typer av örter och suckulenter som dels klarar sig med ett tunt lager jord och som även tål torka bra. Även i Sverige har vi en lång tradition av gröna tak. Gräs och torv har länge använts för att skydda och täta taken och samtidigt isolera mot kyla. Jag har tidigare bloggat om ekohuset i Portland med ett liknande tak.

England

310114_208#365

Bild: plw1053 Mer hus med båt än husbåt...

Houseboat on the Thames

Bild: Sandra


Man kan också hyra husbåt i form av en pråm och fara upp och ner för Themsen på semestern. Enligt de som vet så är det en perfekt avvägning av avkoppling och aktiv semester. Man träffar - och umgås med främlingar i slussarna, glider fram i makliga 10 km / tim i natursköna omgivningar och det är aldrig långt till nästa pub...

Norge

Levebåten "Marie"

Bild:Redningsselskapet

I Norge finns "levebåten" Marie som i princip är en villa fast ändå båt.

USA

Interior

Bill Zimmerman har ett helt fotoalbum med bilder av sin husbåt i Seattle, extra kul är det att se inredningen!

Mer
Här är en annan fin husbåt i Paris
Res på kanaler genom Europa

Vill man provbo för en natt eller två kan man boka husbåtar via air bnb i såväl Amsterdam som i Paris men också i andra delar av Frankrike som Somme.
Herbert bor på en husbåt

3 kommentarer:

 1. Slog på teven, som visade folk som ville få tag i sitt drömboende. Människor med gott om pengar, svåra att tillfredsställa. Höga krav på lyx, komfort och utrymme.Vilket förstås ingår i själva programiden. Jag tänker finns det såna människor, klart att det gör men jag träffar dem aldrig. Samma tv-kanal kan i nästa program visa social misär, krig och elände och förfasa sig över människors utsatthet, för mig skorrar det rejält med dessa kontraster. Varför upprepa i all oändligt denna jakt på ett lyxboende som de flesta ändå inte kan uppnå.Varför inte göra teveprogram som inspirerar och kanske förändrar synen på boende, ett boende som är realistiskt för alla. Som ställer krav på kommuner och byggherrar att göra något åt bostadsbristen. Det behövs nya grepp och ideer om hur man skapar bra och hyfsat billiga boenden för det stora flertalet. Tycker att miniboenden kunde vara en del av lösningen. Finns säkert massor som man skulle kunna hitta på!

  Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig! Jag tror också att vi kommer att få se fler miniboenden i framtiden då det gäller att bygga yteffektivt! Själv bor jag i en trea som känns stor när bara jag är här men lagom när bägge barnen är hemma också.

   Radera
 2. Mysigt! Sonen har köpt en liten sedelbåt... färska kryddor skulle man kunna ha.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin