onsdag 14 januari 2015

Bokonsdag: StjärnklartIdag blir det en recension av boken Stjärnklart, första delen i en planerad triologi.  Det är en spännande och tankeväckande bok som pendlar mellan att vara science fiction och dystopi.

För vad händer i ett samhälle där alla elektronik plötsligt slutar att fungera? Det börjar med smartphones som lägger av och att ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochip förvandlar vägarna till igenkorkade bilkyrkogårdar. Strömavbrotten avlöser varandra och utan el stannar tågen och hyllorna i affärerna gapar eftersom det inte längre levereras några varor. Vad händer med människor som står utan regelbunden tillgång till mat, rent vatten och värme? Vem går under och vem överlever - och till vilket pris?

I boken får man följa ett antal olika personer. Några av dem man möter är småbarnsfamiljen bestående av Magnus och Lena med sina tre barn, som kämpar med livspusslet i form av bilpendling in till Göteborg för jobb i kombination med hämtningar på förskolan och bestyr med matsäckar och gympapåsar. Baristan Filip på Södermalm lever ett ensamt liv där det mesta kretsar kring prepping, förberedelser för den dag samhället hotar att falla samman. En riktigt otrevlig bekantskap är den korrumperade polisen Peter som för en högst okonventionell kamp mot det sk buset. En mer sympatisk karaktär (och en av de få starka kvinnliga karaktärerna i boken) är programmeraren Anna som också är en av de första som inser vad som håller på att ske. Sen har vi bokens hjälte, den rättrådige elitsoldaten Gustaf Silverbane som precis är på väg att flyga ner för en insats i Afghanistan när helvetet bryter loss i Karlsborg. Alla är de mer eller mindre oförberedda  på den nya vardagen där plundring, mord och svält blir vardag och man inte längre vet vem man kan lita på.

Varje person får ett eget kapitel och ett intressant grepp är att författaren verkar under devisen "Kill your darlings" så att man som läsare inte vet vem som går säker. Det är ingen idé att fästa sig vid någon av karaktärerna för han eller hon kan lika gärna få en kula i pannan i nästa kapitel...
Jag ska försöka att inte avslöja för mycket av den dramatiska handlingen men det är som sagt en spännande och tankeväckande bok. Jag har funderat mycket på hur jag själv skulle reagera. Det blir också tydligt hur mycket av vår trygghet i välfärdssamhället som förmodligen bara är en illusion. Något som illustreras av nedanstående bild.

Jag gillar också att den i mycket utspelar sig i Västra Götaland, mina hemtrakter. Allt i från lastgatorna under Nordstan till fästningen i Karlsborg (där jag för många år sen fick prova att skjuta AK5 i skogen...) Wilderäng skriver med en torr humor, något som behövs för att väga upp all "militärterminologin" och staplandet av exempelvis prepping varumärken:
"Kortbyxorna bytte han mott ett par rejäla svart M90-kopior med fickor och satte fast Fällkniven F1, Leatherman Xti och Maxpedition M2 med diverse småprylar i bältet som också var ett dolt penningbälte med tvåtusen kronor i diverse sedlar och fyra små brittiska sovereign-guldmynt dolda innanför dragkedjan på insidan"
Men det är ju alltid bra att veta vad man behöver för att klara sig när katastrofen kommer eller om man är sugen på en ny murse (man purse) där en iPad eller två kan få plats :-)


Den enda kritik jag har är att persongalleriet kanske är en smula yvigt men de flesta fyller en funktion för att föra handlingen framåt eller beskriva något av vikt för intrigen. Jag ser verkligen fram emot nästa del i serien och kommer tyvärr att få vänta redan till nästa höst. Jag skulle också kunna tänka mig Stjärnklart som film eller kanske ännu hellre som miniserie på TV.


Om författaren
Lars Wilderäng är även känd under sitt bloggalias Cornucopia. Han har tidigare skrivit  böckerna Midvintermörker och Midsommargryning som är militära thrillers och det militära temat är framträdande även i Stjärnklart.

7 kommentarer:

 1. Ska inte läsa för noga i din recension, blev väldigt intresserad och sticker snart och lånar den:-) Och så har jag beställt hans militära thrillers också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant att se vad du tycker om hans andra böcker, jag har inte läst dem själv än.

   Radera
  2. Sitter här lätt dimögd efter att ha sträckläst "Stjärnklart" till två i natt - det gick ju inte att sluta. Huvva, tankeväckande och hemskt. Skrämde upp 17-åringen vid frukost med en diskussion om hur sårbara vi faktiskt är utan att någonsin ägna det en tanke...

   "Midsommargryning" anlände från biblioteket här på jobbet, men jag vill ju läsa "Midvintermörker" först och den har inte kommit till mitt närmaste bibliotek än.

   Tack för tips än en gång, jag har varit lite lästrött på sista tiden, eller rättare sagt, jag har velat läsa någonting som fångar mig och inte släpper.

   Radera
  3. Ja, visst är det en riktig "bladvändare" :-)

   Radera
 2. Tack för recensionen. Kan glädja dig med att TV-rättigheterna är sålda till Bob Film och arbetet med att skapa TV-manus har börjat även om det är långt kvar.

  http://massolit.se/aktuellt/stjaernklart-blir-tv-serie/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att TV-rättigheterna är sålda - ser fram emot att se det färdiga resultatet och naturligtvis att läsa nästa del i serien.

   Radera
 3. Det är en mycket bra bok. Jag har rekommenderat den till alla mina vänner och bekanta. Läskigt att tänka sig hur sårbara vi faktiskt är, för det ÄR vi faktiskt. Men ögonöppnare gör att vi kan börja agera NU!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin