torsdag 8 januari 2015

Ekonomiska mål 2015


African safari, Aug 2014 - 061

Min målbild  - en stereotyp bild av en kontinent....

Mina ekonomiska mål för 2015 är nästan samma som de som jag bloggade om i januari 2014 men samtidigt inte. Under 2014 fortsatte jag att arbeta med budgetprogrammet YNAB (You need a budget). Det gjorde verkligen skillnad i min ekonomi. Jag blev mycket bättre på att spara "för en regnig dag", bland annat sparade jag några hundralappar varje månad för att användas till julens utsvävningar.

I slutet av förra sommaren bestämde jag mig dessutom för två saker som skulle påverka min ekonomi på både kort (de kommande 18 månaderna) och lång sikt. Dels bestämde jag mig för att börja spara 10% av min inkomst med sikte på att investera dem långsiktigt. Det var egentligen ingen större uppoffring då jag tidigare lagt en budget på ca 80-90% av min inkomst för att ta höjd med tanke på VAB och liknande.  Mellanskillnaden använde jag för att spara ihop till en "fully funded månad" a la YNAB men även till ett mindre överskott som jag använt för en del oförutsedda utgifter som att betala låssmed etc. På så sätt har jag sluppit att nagga av min buffert (emergency fund). Nu är barnen dessutom så pass stora att de kan vara hemma själva när de är sjuka eller har studiedag - det sparar man både pengar och semesterdagar på.

Mitt andra stora beslut var att tidigarelägga min och barnens resa till Afrika. Anledningen till detta var att det skulle bli väsentligt dyrare att vänta med att åka efter att de fyllt 12 år eftersom de då skulle räknas som vuxna. Istället bestämde jag mig för att snåla som satan under en kortare tid.
För att spara pengar till resan och exempelvis få ihop till anmälningsavgift och flygbiljetter som skulle betalas redan i september arbetade jag extra på mitt vanlig jobb, minskade mina extra CSN amorteringar samt snålade rent allmänt. Man kan säga det blev supersparmånad varje månad. Inte alltid så roligt men det är mycket lättare att snåla när man har ett tydligt mål framför sig, ett klart fokus. Eftersom barnen också är motiverade så är det lättare att gemensamt komma fram till att vi gör andra val eller avstår från vissa saker (köpa hämtpizza, gå på Disney on ice etc...) eftersom vi sparar till vår resa. Afrikaresan dominerar våra mål det här året!

Kortsiktiga mål 2015

 1. Finansiera sportlov 2015 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
 2. Fortsätta spara löpande till Afrikaresan - slutbetalning i början juni
 3. Parisresa (?)
 4. Småspara till höstens NYC resa med mamma (men har det mesta sparat sedan tidigare på låst konto )
 5. Göra extra amorteringar på mitt bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad. Avsätter samma summa som tidigare men ökar den inte som jag egentligen hade planerat att göra.  
 6. Amortera av 6% på mitt studielån
Vad gäller sportlovsresan så fick jag under hösten använda större delen av mina ihopsparade pengar till handpenningen på Afrikaresan men tack vare flitigt extrajobbande under hösten har jag kunnat fylla på det kontot igen. Eftersom vi bor gratis i släktings stuga ser det ändå ut som att vi ska kunna komma iväg. Jag semestrar dessutom tillsammans med familjemedlemmar så vi delar på alla gemensamma kostnader i form av mat, hyrbil och bensin etc.

Dessutom fick jag en Parisresa i julklapp (resa och boende för mig och barnen). En fantastisk present naturligtvis men jag måste fundera några varv på hur jag löser det finansiellt... Vi ska inte åka förrän i slutet av juni så förhoppningsvis kan jag jobba lite extra.

"Mellanmål" 1,5-5 år
 1. 40-års resan Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016
 2. Betala av CSN innan 2020
Nästa år fyller jag 40 och då var planen ursprungligen att åka tåg till Kina. Visserligen har jag sparat en del men med tanke på Afrikaresan får vi se hur det blir med den resan. Eftersom det bara är jag själv som ska resa (förhoppningsvis tillsammans med en kompis men utan barnen) så behövs det heller inte lika mycket pengar som till Afrika)

Jag har som mål att bli av med mitt CSN i lagom takt men helst innan 2020. Detta målet har dock nedprioriterats i förhållande till resorna. I år kommer jag ändå att betala av minst 6% (är nere på ca 64% belåning). Av någon anledning har jag inte tidigare räknat på hur stort lån jag har kvar i förhållande till originalskulden (till skillnad mot bolånet som jag har örnkoll på) men nu har jag börjat även med det.CSN var väldigt hjälpsamma med att ta fram den exakta summan på mitt lån när det var som störst, dryg 2630000... himmel! Men det är ett fantastiskt lån med tanke på vad man får för det!

Mål på längre sikt
Jag har egentligen bara ett större ekonomiskt mål på längre sikt och det är att betala av mitt bolån om ca 5-7 år (är nere i 29% belåning). Just nu amorterar jag lite extra varje månad ISTÄLLET för att spara ihop en räntebuffert. Eftersom jag är ensamstående så måste jag vara beredd på räntehöjningar men jag satsar på att kontinuerligt säkra mig genom att amortera ner lånet. I vår är det dags att lägga om lånet och det ska bli intressant att se vilka villkor jag får. Liksom Per Penning glädjer jag mig till billiga lån i år.

Hur nå de ekonomiska målen?
Jag har enormt stor nytta av YNAB, mitt budgetprogram (jag kommer att blogga mer ingående om det senare i januari). Både genom att jag håller koll på mina utgifter men också för att jag enkelt kan se alla framsteg. Jag strävar efter att leva en bra bit under mina tillgångar genom att ha billiga vanor över lag. Jag har fortfarande ingen bil och snålar med hyrbil/bilpool. Jag dricker förhållandevis lite alkohol och har långa sammanhängande vita perioder varje år.  Jag äter billig men bra och nyttig mat (veckomenyplanering och vego är tricket - inte att leva på nudlar). Dessutom har jag med mig matlåda (rester) i princip alla dagar.
Naturligtvis gör en bra inkomst, låga räntor på CSN och en lågt belånad lägenhet (och låga räntor på boånet) sitt också.

Jag sparar dessutom alla extra pengar som jag får in - extrajobb, pantpengar, löneförhöjning eller när/om jag får tillbaka på skatten. Det är inte alltid jättekul att skicka in de pengarna rätt på ett konto men mina mål sporrar mig. Det hjälper också att jag inte är så intresserad av sådant som smycken eller märkeshandväskor och onödig konsumtion. I sann köpstoppsanda nöjesshoppar jag aldrig - jag unnar mig helt enkelt inte onödiga prylar. Och den här våren blir det att dra åt svångremmen ytterligare - det blir som ett köpstoppsår igen. Fördelen är man tycker att det är extremt lyxigt när man får två gratismånader på Viaplay (tack SJ prio) - det är ett under att jag inte har fyrkantiga ögon vid det här laget :-)

19 kommentarer:

 1. Häftigt att kunna göra en sån resa! Sista CSN-betalningen kändes gôtt! Jag är så glad att barnen har lyckats studera utan studieskulder, men de har fått slita och snåla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag bjöd min tolv år yngre syster på resa innan hon fyllde 12 år, det är smart. Vi var på resa med dottern också innan 12-års dagen. Annars har vi inte rest så mycket med våra barn, cyklat och tältat i Sverige...

   Radera
  2. Vi tältar och campar också - gärna kortare resor på nära håll Danmark är ju en annan favorit hos oss och det är billigt med tåg tills barnen är 16 år.

   Radera
 2. Kina 2016 är det nya svarta! Egentligen vill jag åka redan nu till sommaren och jag skulle ha råd. Får se hur jag gör. Jag har också varit sugen på transsibiriska, men just nu känns det som att hellre flyger till Beijing och sedan tar mig runt i Kina med tåg, sicksackar söderut helt enkelt. Sichuan (Chengdu), Anhuiprovinsen, Shanghai, Guangzhou och Hongkong är givna mål, det blir spännande att se hur det går! Vad har du för planer i Kina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara varit i Shanghai tidigare så det finns mycket att se. Min reskompis har bott i Kina (och talar kinesiska) så jag tror att jag följer hans förslag. Men muren är ju ett måste och sockertoppsbergen. Jag hoppas på 2-3 veckor på plats i alla fall.

   Radera
  2. Karstbergen kring Guilin och Yangshuo är verkligen något alldeles extra, vi åkte båt på Lifloden i skymningen efter regn och det var magiska timmar. Risterasserna kring Longji inte så långt därifrån är också mäktiga att se och begrunda, de är så oerhört gamla och smart anlagda. Vackra vilken årstid som helst. Vad roligt att åka med en kineisktalande person, det blir ju både enklare och man kommer närmare vardagen:-)

   Radera
 3. Härliga och underbara mål. Jag älskar själv att resa! :) Jag tror jag måste lära mig ett och annat av dig när det kommer till maten :)
  Intressant med YNAB, måste kolla upp det.

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tips! När det gäller maten tänker jag att jag nästan har svart bälte i gott-billigt-nyttigt, men när det gäller sparande är jag fortfarande om inte rookie så i alla fall en bra bit ifrån din klass :) Har själv laddar ner YNAB och ska testa. Just nu är jag inne på inventering av alla områden och ska formulera mina mål i slutet av månaden har jag tänkt. Blir jätteinspirerad av din blogg. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du blir nöjd med YNAB - hör av dig om du har några frågor. Det kan vara lite konfunderande innan man fått helt kläm på det.

   Radera
 5. Du är en stor inspiration men jag kämpar på och har långt, långt kvar till din nivå! Tack för bloggen iaf!
  Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill vara en inspiration men det är som sagt viktigt att man skapar sina egna mål Lycka till med dina!

   Radera
 6. Jag älskar också YNAB! Har använt det i tre år nu, och det ger verkligen en bra överblick och kontroll på vart pengarna tar vägen.

  Det du säger ovan tycker jag är viktigt, att vi måste skapa våra egna mål och prioriteringar. Det händer ibland att kollegor till mig ifrågasätter varför jag budgeterar, "du tjänar väl bra?" - som om budget bara behövs när en har dåligt med pengar och att budget alltid är lika med att snåla. Jag ser det mer som att jag genom att inte lägga onödigt med pengar på sånt jag inte tycker är viktigt så kan jag både spara och kosta på mig lite dyrare saker som jag uppskattar och tycker är viktiga (mest träningsgrejor, i mitt fall).

  Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med ett annat YNAB fan! jag säger precis som du - varför skulle budget bara behövas om man har dåligt med pengar? Det handlar ju om , som du påpekar, ett verktyg för att kunna göra de prioriteringar som är rätt i ens liv.

   Radera
 7. Du har verkligen bra och sunda mål. Önskar dig all lycka 2015. :)

  SvaraRadera
 8. Hej! Har läst din blogg i flera år och den inspirerar mig mycket! Jag undrar vad för Afrikaresa du bokat? :) jag drömmer om att göra något liknande i framtiden med min tre kids.
  Tack för en bra blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bokat en egenkombinerad resa hos Africana Travel. Vi åker till Tanzania och kör en safari i Selous (bra för barn då det inte bara är bilsafari). Sen blir det sol & bad på Zanzibar en vecka.

   Radera
 9. Ok! Tack för svar. Hoppas du kommer blogga om resan :)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin