onsdag 7 januari 2015

Hur gick det med 2014 års mål?


Goals

Just nu är det många som bloggar om sina mål för 2015 (mitt inlägg kommer imorgon) och hur det gick med deras mål för 2014. Själv gjorde jag en uppföljning "i halvlek" i slutet av juni men mycket har hänt sedan dess.

Kortsiktiga mål 2014
Överlag har det gått bra med mina kortsiktiga mål.


1. Finansiera Sportlov 2014 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
Kommentar: Jag sparade ihop runt 12 000 till sportlovet, vilket gott och väl täckte bilhyra, skidhyra och mat m.m.

2. Finansiera Sommarsemester 2014 utland + hemester (började spara till detta efter sportlovet)
Kommentar: Efter sportlovet fortsatte mina automatiska överföringar till semesterkontot så barnen och jag spenderade bland annat en vecka i Frankrike vilket var väldigt mysigt.  Vi hade även en fantastisk semestervecka på hemmaplan (svårt att ha annat med den fina sommaren) och en helg med dop och släktträff på Öland. Min vanliga semesterbudget ligger på runt 12000 (vi fick flygbiljetter och boende i Frankrike i julklapp) och den räckte bra.

3. Spara till sportlov / semester 2015 (börjar spara till detta efter sommarsemestern)Kommentar: Det här började jag spara till efter sommarsemestern och jag ser fram emot en sportlovsvecka i Kläppen även i år.

4. YNAB - fully buffered (en månadslön på banken)
Ända sedan jag drog  igång YNAB så har målet varit att uppnå steg 4 - fully buffered den 1:a i månaden. Efter nyår hade jag sparat ihop ungefär 1/3 av en månadslön och sen snålade jag i kombination med att jag tog  ut gammal semester i pengar och den första april blev jag som det heter "fully funded". Hurra!

5. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 2% i belåningsgrad.
Målet var 2% men jag kom upp i mer än 3% i år tack vare låga räntor. Dessutom minskade min allmänna skuldkvot - win win!

6. Jag har lagt till några delmål för göra mina "mellanmål" mer konkreta. Ett delmål  för 2014 var att finansiera själva tågresedelen + transfer etc inför min resa till Kina 2016. Efter att ha kollat runt bland lite olika researrangörer satte jag ett mål på 12000 för 2014. 
Kommentar: Jag fick nästan ihop till tågresan, jag bör nå målet nu i januari 2015

"Mellanmål" 2-5 år

 1. NYC tillsammans med min mamma när hon fyller 65 (nästa år)
 2. Två stora resor (Afrika 2017 och Transsibiriska/transmongoliska järnvägen + Kina och Korea 2016)
 3. Betala av CSN innan 2020
Här blev det ändrade planer. Visserligen har mitt sparande puttrat på (en del står på låst konto sedan några år tillbaka), när det gäller NYC så började vi ju spara redan 2010...
I slutet av förra sommaren bestämde jag mig för att tidigarelägga Afrikaresan av ekonomiska skäl . Det visade sig att det skulle bli väsentligt dyrare att åka efter att barnen fyllt 12 (de fyller 11 & 12 i år) så jag bestämde mig för att supersnåla under en kortare period istället för att spara i långsammare takt. Det har inte alltid varit jättekul att snåla men jag har haft stor hjälp av dels mitt YNAB, budgetprogram (barnen fick julklappar även i år) och av att faktiskt ha bokat resan. När jag för tredje dagen sitter med min medhavda grönsakssoppa till lunch på jobbet så tänker jag på hur fantastiskt det ska bli när vi är på safari... Jag har även satt upp bilder på Zanzibar på kylskåpet som en extra påminnelse.

Vad gäller resan till Kina så ligger den fortfarande högt på önskelistan men vi får se. Jag fortsätter att spara några hundralapper i fonder till den .

Även CSN skulden minskar stadigt om än långsamt. Det känns lite seg om jag ska vara ärlig för jag vill också bli av med den. I början på året så ökade jag min extraamortering något och det gör lite skillnad i alla fall. Jag har dock bestämt mig för att köra sköldpaddestrategin  - slow and steady wins the race.


Även om jag kanske inte har uppnått några fantastiska sparmål i jämförelse med andra bloggare så är jag nöjd med att ha uppnått MINA mål. Mina prioriteringar  (resor med familjen och skuldfri på sikt) utgår ju ifrån hur jag vill leva mitt liv och då är det kanske irrelevant att jämföra sig med andra som har helt olika förutsättningar.

Imorgon bloggar jag om målen för 2015!

8 kommentarer:

 1. Alla har som sagt olika förutsättningar och olika mål med sitt sparande. Trots att du inte uppnådde allt så har du uppnått mycket mer än om du inte haft en plan. Imponerad av din målmedvetenhet!
  Med en plan så går det ju också att ändra planen utan att det blir katastrof. Låter jättekul med afrikaresa med barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ett riktigt äventyr med Afrika!

   Radera
 2. Jag tycker det är helt fantastiskt vad du åstadkommit under ett år! Ska bli kul att få fortsätta följa dig och inspireras! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När man ser resultaten så här efteråt känns det nästan overkligt.

   Radera
 3. Jag tänker som du verkar göra, att leva sparsamt i vardagen för att kunna resa t ex. Att spara järnet i 15 år för att sedan dra sig tillbaka är inget som tilltalar mig. Jag har på nära håll sett hur livet drastiskt kan förändras på nolltid och då hjälper det inte att vara rik om 10 år. Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på balans mellan mål på kort, mellan och lång sikt. Jag vill ha snabba wins men jag sparar också för framtiden. men som du skriver så vet man aldrig vad som händer imorgon.

   Radera
 4. Ditt mål inspirerar mig, din målmedvetenhet med! Spännande med resemålen! Har ju liknande resemål som jag sparar till hela året, 2015 blir det 3-4 resor till Spanien, 3 st som redan är köpta och betalade. 2 sommarmånader även i år. Kanske sista gången så länge för mig, om jag har nytt jobb till nästnästa sommar. *håller tummarna*
  Jag planerar nu tills mitt barn börjar förskoleklass och hoppas på en längre vinterresa innan dess. Spännande med 2015 års mål!

  Jag tänkte fortsätta med månadsdelmål och har även "sträva efter att känna flow", sträckläsa böcker, skriva, måla, jobba - mer egentid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med dina mål även de som rör flow och egentid! Man får helt klart anpassa sitt resande efter barnen, vi kan t. ex bara åka på skolloven men å andra sidan har vi jättekul tilllsammans nu när de är lite äldre.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin