torsdag 23 januari 2014

Uppföljning på ekonomiska mål


Bild: Live Life Happy

Det här inlägget är en sorts uppföljning på förra veckans inlägg om mina ekonomiska mål, och som fokuserar på hur de val man gör i mångt och mycket styr ens ekonomi. Som jag skrev så har jag goda grundförutsättningar, dvs en bra lön, låga räntor och inga konsumtionslån vilket på sätt och vis beror på val jag har gjort (som att inte handla på kredit, att inte binda min ränta etc). Men även resten av byggstenarna i  min ekonomi, som att jag försöker leva under mina tillgångar och ha billiga vanor handlar i mångt och mycket om val. Naturligtvis är jag medveten om att många som är sjukskrivna eller sjukpensionärer eller arbetssökande inte har samma grundförutsättningar men det betyder heller inte att man den som har bättre förutsättningar inte kan eller gör val.

Det finns ju massor av saker jag avstår från, både små och stora. Ett exempel är jag ibland skulle vilja ha ett hus eller större lägenhet. Jag har en 3:a och delar rum med min dotter vilket funkar bra just nu, men i framtiden kanske jag får sova i vardagsrummet. Eftersom jag inte har bil är jag också tvungen att bo där det finns goda möjligheter till kollektivtrafik. Ändå har jag valt att lyxa till det med en trea, jag skulle kunna bo ännu billigare i en tvåa eller i ett billigare område vilket dock skulle innebära långa pendlingstider.
Mina vinterstövlar har jag limmat då de börjar bli mer än lovligt utslitna och min skidjacka/skaljacka är ca 13 år gammal och börjar gå sönder. Jag är inte direkt fräckast i backen men de tusentals kronor en likvärdig jacka skulle kosta lägger jag hellre på annat i år. Nästa år eller om den går sönder ännu mer kanske jag prioriterar att köpa en ny - eller inte. Men jag fryser inte och är inte blöt om fötterna - ganska lyxigt ändå måste jag säga.
Min tvättmaskin i lägenheten läcker så jag vågar inte använda den. Istället för att köpa en ny använder jag den gemensamma tvättstugan vilket på många sätt är mindre bekvämt än att kunna tvätta när man vill. Jag har för övrigt en son som tränar fotboll och handboll flera gånger i veckan så det är inte så att jag inte har högar av smutstvätt. Men håll med om att det är lyxigt att ha tillgång till en tvättstuga och slippa tvätta allt för hand!
Sen hade jag jättegärna åkt till Santa Barbara och hälsat på min bror som pluggar där ett år, den chansen kommer nog inte att komma tillbaka men istället prioriterar jag skidåkning på sportlovet tillsammans  med mina barn. Superlyxigt att ha råd att spara så att vi kan åka till svenska fjällen en hel vecka!

Sen gör jag en massa små val i vardagen som att med mig lunch till jobbet och ofta äta rester och tråkig/billig mat (även på helgerna istället för att unna mig det ena och det andra). Det var länge sedan jag köpte nya kläder och ännu längre sen jag köpte något nytt bara för att jag var bjuden på fest. I det hela avstår jag ganska många små guldkanter för att istället få "guldmarginaler" i livet. Och jag ser inte det som några uppoffringar utan som medvetna val. Överlag är det viktigt att lära sig skilja mellan sk. needs och wants om man vill ta kontroll över sin ekonomi

Du behöver mat men du behöver inte kött/läsk/kaffebröd/halvfabrikat/alkohol/fredagsmyschips
Du behöver kläder men du behöver inte märkeskläder, en ny modernare vinterjacka eller 5 par jeans
Du behöver någonstans att bo men du behöver inte ett hus eller ett badrum per person

För den som  inte tycker sig ha några marginaler i sin ekonomi - se över varje utgift hur stor eller liten den än är. Behöver du verkligen köpa/äta/lägga ut pengar på X? Men om jag inte får Y eller Z - då är ju livet jättetråkigt? Ja, det kanske det är men då har du faktisk valt att lägga dina pengar på Y eller Z - och då får du avstå från nåt annat.

Kan du äta havregrynsgröt till middag en dag i veckan? Flera dagar i veckan? Ärtsoppa till lunch alla dagar?
Kan du byta boende till något billigare? Eller ha en inneboende? Är det dags att låta barnen betala för att de bor hemma? Kan du sälja bilen? Säga upp ditt gymkort och träna hemma istället?

Exemplen ovan kan tyckas drastiska men avsikten är att få dig som läsare att reagera och reflektera. Livet går upp och ner och imorgon kanske det är jag (eller du) som är arbetssökande eller sjukskriven och tvingas göra obekväma och vad som kännas som orättvisa val. Eller så flyttar kanske barnen hemifrån och helt plötsligt ligger matkostnaderna och mobilkostnaderna på en rimlig nivå igen eller så får du en oväntat stor löneförhöjning. Våra förutsättningar förändras hela tiden.

Vad jag vill säga med det här inlägget är att de allra flesta av oss trots allt kan välja hur vi lägger upp vår ekonomi. Som min son gärna påpekar så är det inte så "lyxigt" att behöva ta bussen till och från handbollscupen MEN som jag å andra sidan gärna påpekar är det väldigt lyxigt att kunna åka på semester i fjällen.

24 kommentarer:

 1. Jag sover i v-rummet och har noterat att där min säng står har folk i allmänhet en stor bokhyllevägg. Jag har ju inga böcker, eftersom alla böcker finns på bibblan:)
  Flickorna har var sitt rum och fler rum känns onödigt.
  Kram till braigaste konsumtionsbloggen (ja, alltså HUR man gör) I know :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Du är så inspererande! Du får en att tänka till,jag ska oxå bryta trenden att " måste äta extra gott i helgen".jag ska severa havregrynsgröt med äppelmos och mjölk i helgen nån av dagarna till familjen,så spar man ett antal kronor. Tack och kram från Ingela.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett inspirerande inlägg. Borde täta lite läckor här med. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna! Jeanette - visst är det bättre att ha tillägnat sig innehållet i biblioteksböckerna än att ha en egen bokhyllevägg att visa upp.
  Ingela - kul att du blir inspirerad!
  Per Penning - visst är det fascinerande hur lätt de där små läckorna uppstår.

  SvaraRadera
 5. Jätteintressant inlägg! Speciellt i Sverige finns det så väldigt många ideer/normer om hur man borde leva/bo/prioritera för att vara som alla andra, lagom Medelsvensson.

  Vet inte hur många ggr jag hört att min treåring borde ha ett eget rum. Nej, han sover ändå helst bredvid mig (i sin säng) och leker i vardagsrummet nära mig. Han behöver inget eget rum, än (när han börjar skolan kanske jag får prioritera om, fråga om han vill ha eget rum och vi flyttar eller inte). Eller att man "måste" bo i hus under småbarnsåren för barnens skull, tror mitt barn är ute på våran innegård/lekplats lika mycket som andras barn är i sina trädgårdar + den är alltid full av kompisar.

  Håller också med om att man ofta får höra att man lever tråkigt om man inte gör allt det där som alla andra gör men jag prioriterar annorlunda. Jag kan leva på rester några dagar eller äta pannkakor en lördagskväll (barnet älskar) och tycka det är mysigt och gott. Har ganska låga krav (en lånad bok och siesta) för att må bra vilket underlättar.

  Min stora lyx och anledning att jag vill spara mer pengar i vardagslivet är att kunna vara långa perioder i mitt barns andra hemland, Spanien.

  Oj, det långt! Tack för en inspirerande blogg!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Ja, oj va mycket pengar många skulle spara om det inte tog med nedan i varukorgen:

  kött/läsk/kaffebröd/halvfabrikat/alkohol/fredagsmyschips

  Har själv valt bort det + röker och snusar inte.

  SvaraRadera
 7. Hej igen! Jag och min familj har i alla år undrat vart pengarna tog vägen.Vi har två bra inkomster och villa,två båtar,reser utomlands varje år.Vi har inte massa skulder men huslån.Nu hittade jag din blogg för 3 dagar sedan och du har alla svar.Man blir blind,man småhandlar för att bli lycklig för stunden.Vi ska forsätta att resa,ut i skärgården med båten men nu ska pengarna växa på kontot och det blir en rolig utmaning!Du skulle ha Ekonomi Pris för att du är så smart,trevlig och Inspirerande!!! Kram från Ingela.

  SvaraRadera
 8. Tack själv Bella! Siesta och en lånad bok är rätt vardagslyxigt. Och fantastiskt att kunna ge sitt barn tid och vistelse i sitt andra hemland
  Och jag, att inte röka elelr snusa spara man nog en hel del pengar på.

  Tack Ingela! Lycka till med utmaningen!

  SvaraRadera
 9. Mm, riktigt bra inlägg. Vi har alla en massa små val som precis som du säger kan göra guldmarginal. Här prioriterar vi att jobba lite mindre, Mannen 75% och jag 80%. Klart det blir mindre pengar i plånboken men vi renoverar inte, äter ofta rester (kommer sig naturligt när man är 6 pers och har ett mycket litet kylskåp) och motionerar ofta på gratissätt (skidor i skogen, cykel osv). Massa små saker som gör att vi kan göra annat. Lånar helst inte pengar eller tar avbetalning på någonting utan sparar ihop. Man tjänar hur mycket som helst på det. Precis som du säger så är det viktigaste att man funderar på vad man verkligen vill så att man inte råkar köpa en daim här och en film där för att sen inte ha råd till det man verkligen vill. Klokt inlägg, Kram

  SvaraRadera
 10. Hej! Du har så rätt!!!!

  stor kram Britt

  SvaraRadera
 11. Som vanligt bra talat! Jag tycker dock inte riktigt om att du nästan sätter likamed-tecken mellan billig mat och tråkig mat. Det finns massor med fantastiskt god mat som är billig. Raggmunk och linssoppa till exempel lagar jag för att det är gott, samtidigt är det billig och mättande mat.
  Rester tar jag alltid vara på och kombinerar i matlådor eller som måltid hemma. Barnen gillar när det blir rest-buffé.

  SvaraRadera
 12. >>Kan du äta havregrynsgröt till middag en dag i veckan? Flera dagar i veckan? Ärtsoppa till lunch alla dagar?<<

  Jag är inte övertygad om att det skulle vara nyttigt och det bästa för min kropp och hälsa. Annars håller jag med dig.

  SvaraRadera
 13. Jenny - ja, jag gillar begreppet guldmarginal. Och precis som påpekar så kan en daim hit och film dit göra så att man till slut inte har råd med det där andra som man vekrligen vill göra.

  Tack Britt!

  Camilla - jag älskar själv linssoppa och liknande så för mig är det inte tråkig mat. Det handlar mer om att välja bort helgmat, som ska vara lite extra, mot vardagsmat ibland.

  Anonym, alla mår bra av olika saker men det är få som skulle få en sämre hälsa av att byta ut den vanliga middagen eller lunchen mot linssoppa eller gröt någon dag eller dagar i veckan.

  SvaraRadera
 14. Väl talat säger Snålmor som just hällt ner överbliven cocos från chokladbollsbak i en burk för att spara och bröa en kakform med någon annan dag. :)

  Det viktigaste med att ta kontroll över sina ekonomiska val, även om marginalerna är små, tror jag är känslan av att självständigt styra sitt liv och inte kastas hit och dit som det råkade bli. Håller helt med den som skrev om allt man "måste" ha i Sverige idag, saker som för 20 år sedan inte alls var självklara. Den här kollektiva känslan av att vi självklart ska ha allt och det ska ske nu utan att kosta någon ansträgning är inte bra.

  Tack vare de val jag och min familj gör har vi klarat flera dyra situationer kring vårt drömboende utan att låna mer pengar än vad vi köpte för. Det innebär köra mycket gamla bilar, inga utlandsresor och matplanering och budget på varenda krona men i gengäld har vi varje månad pengar över och behöver inte oroa oss särskilt mycket för vad vi ska göra om något händer. Sinnesfriden, både av att ha en ordnad ekonomi och att bo där vi bor är värd de uppoffringarna. Tack för att du skriver och delar med dig, alltid intressant att läsa!

  SvaraRadera
 15. Snålmor, visst är sinnesfrid värt en hel del!

  SvaraRadera
 16. Så bra och så rätt. Tack för trevligt inlägg.

  SvaraRadera
 17. Hej.
  Jag har 10,600kr efter skatt.
  Hyra på 4,113kr för en etta på 60kvm. Låga räkningar i övrigt..

  SvaraRadera
 18. Jag slukar dina inlägg om ekonomi och kommentarerna är lika intressanta. Efter att ha läst om 60-20-20 och måsten, vill och sparande så blev jag inspirerad. Det ledde till att jag och sambon gjorde om hur vi tänkte kring budget. Vi skapade excelark där vi har månadsbudget med de "målprocent" vi vill lägga på de tre kategorierna måsten, vill och sparande. Efter ett drygt halvår och till nyår kunde vi justera vår budget eftersom vi fört kassabok på utgifterna. Maten tog mindre pengar än vad vi trodde och vissa vill-utgifter sticker så illa i ögonen utan starka skäl så de har vi fått ta bort. Detta för att kunna täcka måsten eller öka sparandet lite grann.

  Nu är det roligt och intressant att tänka på hushållsekonomin. Innan detta tyckte jag det var pestigt eftersom jag bidrar med avsevärt mindre p.g.a student-deltidsarbetande-kvinna(generellt lägre lön)-yngre.

  SvaraRadera
 19. Eriksjos, tack!
  Hannele, jag ska titta på det vid tillfälle när jag har någon handyman/handywoman hemma som kan hjälpa mig
  Kul att du blev inspirerad Anna!

  SvaraRadera
 20. Hej! Guldmarginaler:-) Jag längtar efter en trädgård. Nu är det ett hus till salu, mindre än en km därifrån vi bor nu, vilket innebär att vi får behålla mycket av det vi gillar. Huset har en uthyrningslägenhet, vilket gör en ok ekonomi, även om det är ett hus. Men jag är rädd... vi har det enkelt liv nu på våning 4 i miljonprogrammet, en välhållen bostadsrätt. Fem i familjen, tre barn under 8 år, fyra rum på 91 kvm. Tack vare enkelheten kan vi båda jobba heltid, och ändå ha tid för barnen, vi bor granne med förskolan, skolan, ICA, biblioteket och busshållsplatsen. Jag är rädd för allt jobb ett hus kan innebära fuktskador, läckande tak och kommande höga räntor. Vet inte ut eller in. Måste fundera lite till. Tack för din blogg!!

  SvaraRadera
 21. Som vanligt väldigt inspirerande att läsa dina inlägg. Och tack för hjälpen med min YNAB-fråga. Är riktigt peppad att betala av mina lån. Ett lån slutbetalade jag faktiskt redan förra året men två återstår alltså. Ett av mina mål är att spara 10% av min inkomst varje månad men jag är inte där riktigt än. 5% är ett rimligt första mål som jag kan sätta av redan nu.
  Jag har infört köpstopp på nya böcker. Det är verkligen min stora last. Men nu har jag gett mig tusan på att utnyttja biblioteket mer. Jag bor nära bibblan och de är verkligen toppen där. Inga som helst problem att fjärrlåna böcker. Det är ett fåtal gånger som de inte har kunnat fjärrlåna en bok och då handlar det om lite mer "udda" titlar på engelska. :-) Bookmooch har jag lagt ner, det blir för dyrt att skicka böcker utomlands och det finns tyvärr inte tillräckligt många svenska moochare. Nu svamlar jag bara. Än en gång, tack för inspiration!

  SvaraRadera
 22. Lite sen kommentar kanske, men angående den läckande tvättmaskinen så finns det ett ställe som heter reservex.se, där kan man köpa nya bälgar till massor av olika tvättmaskiners luckor. Om det inte räcker att rensa filtrena, så kanske det är den som spökar? Betydligt billigare än att köpa ny maskin och mer miljövänligt också. De har massor med reservdelar till olika sorters hushållselektronik. Bra ställe att kolla in innan man köper nytt./Sandra

  SvaraRadera
 23. Tack tipset Sandra!

  Spännande med hus Maria H men jag minns hur det var när vi skulle köpa och hur vi vacklade fram och tillbaka... Sen är det ju ungefär som med barn att man inte ångrar sig när man väl står där med hus även om vissa saker är betydligt enklare med lägenhet.

  Bra att du fick ordning på YNAB Titti! Och lycka till med bokköpstoppet!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin