tisdag 28 januari 2014

KöpfestenTrots finans- och Euro-kris, klimatförändringar och peak everything, köper vi mer och mer varje år. Det är helt ok. Det kan till och med vara helt rätt.
Jag hittade en intressant rapport, Köpfesten, från kommunikationsbyrån Futerra. Rapporten lanserades ursprungligen på Sustainability day 2012 och i den kan man läsa hur man som företag skapar framgångsrika medvetna erbjudanden till konsumenter som letar efter mer hållbara produkter och tjänster.

I rapporten, som  utgår från Sveriges kanske största målgruppsundersökning Orvesto med cirka 45 000 respondenter per år mellan 2007och 2012, kan man läsa om nya sätt att förstå målgrupperna för hållbar utveckling. Det handlar bland annat om segmenteringar av målgrupper utifrån modellen Value modes som har en indelning i tre stora grupper, Självförverkligare, framgångssträvare och trygghetssökare. Är du "Medvetna Minna", "Framgångrika Fanny" eller "Hemtame Henrik"? Vad går du igång på - attt ge pengar för att rädda djur? Ecoluxury? Fairtrade?

Andelen konsumenter som låter hållbarhet, hälsa och rättvisa styra i sina konsumtionsval växer i Sverige. Gruppen kallas Lohas vilket står för Lifestyle of health and sustainability. För ett par år sedan utgjorde Lohas 26-27 procent av konsumenterna, men idag (2012) är andelen hela 35 procent och siffrorna fortsätter att peka uppåt.  Lohas finns i alla tre grupperna ovan, men är tydligt överrepresenterade bland självförverkligarna. Så vad särskiljer en typisk Lohas? Det är en hon, som är högutbildad, tjänar över 300 000 kronor om året, röstar på mp, v, kd eller c och är medlem i Naturskyddsföreningen eller Svenska Turistföreningen. Någon mer än jag som känner igen sig :-)

Vill du läsa rapporten "Köpfesten" så hittar du den här

Om Futerra
Futerra är en kommunikationsbyrå. De ser sitt uppdrag som att göra hållbar utveckling så lockande att alla vill vara en del av den.

2 kommentarer:

  1. Jätteintressant tips, tack! Och ja, nog känner jag igen mig i den där beskrivningen!

    SvaraRadera
  2. Jag är ju medlem både i naturskyddsföreningen och svenska turistföreningen :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin