tisdag 21 januari 2014

Filmtisdag: the Unseen


Dagens filmtips är Unseen. Titta först och scrolla sedan ner... (Klicka här om du inte kan se klippet ovan)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trailern ovan är egentligen ingen film utan ett sätt för Världsnaturfonden att uppmärksamma palmoljans negativa miljökonsekvenser, och framför allt att palmoljan finns överallt. Jag gillar PR-byrå tilltaget att använda sig av filmestetik i form av trailer och citat från recensioner!
Palmolja är ett av livsmedelsindustrins vanligaste fetter. Palmoljan har neutral smak, är enkel att använda och de lättodlade palmerna växer snabbt. Oljan används i allt från kakor till smink. Står det vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett i innehållsdeklarationen på en produkt kan den innehålla palmolja. 
Men tyvärr medför produktionen miljöproblem. I delar av världen skövlas regnskog för att ge plats åt palmoljaplantager. Det i sin tur hotar både djurliv och bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Därför är palmolja en viktig hållbarhetsfråga för livsmedelskedjor både i Sverige och i andra länder. ICA siktar på att all palmolja som används i deras egna varor ska vara hållbart och ansvarsfullt producerad senast 2015. Tills dess köper man GreenPalm-certifikat, där pengarna går till att stödja ansvarsfull produktion. Man köper också certifierad palmolja från plantager som följer ekologiska, sociala och ekonomiska riktlinjer. Coop har som mål att fasa ut den ocertifierade palmoljan.

Ett sätt att undvika palmolja är att undvika hel- och halvfabrikat (tacoskal, chips, kakor) men sen har vi alla andra produkter (kosmetika, tvål, tvättmedel osv...) Det enda sättet är bli klokare är att lusläsa innehållsförteckningar och fråga i affären eller hos tillverkaren.

Mer
Här är ett intressant inlägg om palmolja ur ett hälso- och miljöpespektiv. Läs i kommentarerna för mer info palmoljefria produkter.

2 kommentarer:

  1. Jag bor ju i södra Kina ett år, och jag gissar att jag kommer att bli en riktig miljötaliban när jag kommer hem. Här är det nästan ingen idé att försöka. Alltså, det är inte så att kineserna i gemen struntar i miljön och konsekvenserna för hälsan. Men all produktion är så enorm! Korruptionen och kortsiktiga vinstintressen är förhärskande och för en utlänning är språkbarriären ett verkligt problem. Det finns förstås hållbart framställda livsmedel och andra produkter - men de är dyra, svåra att få tag på och så finns hela tiden en gnagande misstanke att det kanske inte är riktigt att lita på ändå. Organic är ett säljargument precis som Hermésmärket på den billiga kopian jag köpte på klädmarknaden igår. Det är väldigt intressant, skrämmande och tankeväckande att bo här. Hemma igen får det bli en ordentlig miljörevision:-)

    SvaraRadera
  2. Jag kan tänka mig att det är frustrerande men samtidigt tankeväckande att bo där du gör.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin