onsdag 8 januari 2014

Bokonsdag: the Millionaire Next Door, The Surprising Secrets of America's Wealthy

Den här boken har jag velat läsa länge och till slut fick jag äntligen möjlighet att låna in den från ett annat bibliotek. Författarna Thomas J. Stanley och William D. Danko har ägnat många år åt att intervjua amerikanska miljonärer (dvs med en nettofömögenhet på över 1 miljon dollar) för att undersöka hur de har blivit rika, vilken bakgrund de har och vilka konsumtionsvanor de har. Författarna gräver även djupare och undersöker hur miljonärernas barn lever och även som en jämförelse hur miljonärernas deras mindre förmögna jämlikar lever (dvs de som har höga inkomster men mindre förmögenheter , oftast för att de lever över sina tillgångar).

These people cannot be millionaires! They don't look like millionaires, they don't dress like millionaires, they don't eat like millionaires, they don't act like millionaires--they don't even have millionaire names. Where are the millionaires who look like millionaires?

Skenet bedrarOm man ska sammanfatta hela boken med två ord är det "skenet bedrar, de som utåt verkar rika är inte alltid är rika och tvärtom. Oftare än vad man tror kör miljonärernaa begagnade bilar, de bor i samma hus sedan 25 år tillbaka (som ofta ligger i lägre medelklassområden), de arbetar inte inom it, bank eller finans och de handlar definitivt inte sina kläder i designerbutiker utan snarare i enklare varuhus eller kedjor motsvarande Lindex och Kappahl.
De som vi uppfattar som riktiga miljonärer (tänk Donald Trump, limousiner, lustjakter i Miami och flashiga lägenheter på Manhattan) med utgör alltså endast en liten del av de förmögna i USA.


Inkomst och förmögenhet är två helt skilda saker
I boken använder sig författarna flitigt av begreppen PAW (prodigious accumulator of wealth) och UAW (under accumulator of wealth), Med ett flertal exempel visar författarna att det inte enbart är inkomsterna som man blir rik av. Det handlar om något som enkelt som att leva under sina tillgångar och att undvika livstilsinflation. Många kanske har höga inkomster men om de lever upp eller till och med över sina tillgångar och inte investerar för framtiden (gör några pensionsavsättningar) lever de farligt.

"Alla" kan bli miljonärerEnligt boken hade 80% av miljonärerna skapat sina egna förmögenheter. Två tredjedelar var dessutom egenföretagare. En annan sak de hade gemensamt var att de sällan försörjde sina vuxna barn. Visserligen hade de kanske bidragit till att finansiera studier och eventuellt även gett ett bidrag till första bostaden men därefter fick barnen klara sig själva.

Sammanfattning
Boken var som sagt extremt intressant att läsa. Den stärkte mig defintivt i min uppfattning om det lönar sig att leva under sina tillgångar och att undvika livsstilsinflation. Även om man inte blir miljonär så har man i alla fall en bra mycket bättre utgångspunkt än de som lägger sina pengar på konsumtion.
Samtidigt vet jag inte riktigt om man kan jämföra amerikanska förhållanden med svenska. Jag tror inte att det är lika lätt att skaffa sig en förmögenhet i Sverige som i USA. Det gäller dessutom att investera sina pengar rätt och det är något som boken inte går in så mycket på.
I Sverige finns ju för övrigt tidningen Connoisseur som riktar sig till personer med en deklarerad nettoförmögenhet om minst 5 miljoner kronor, alternativt en deklarerad bruttoinkomst på minst 1,2 miljoner kronor. Jag utgår från att tidningen går runt på reklamintäkter från olika typer av lyxiga varumärken men om man ska tro the millionaire next door så är de riktigt rika inte intresserade av den typen av konsumtion.Tre tips om du vill bli miljonär (om man ska tro boken i alla fall)
 1. Lev under dina tillgångar - själva grundstenen för den som vill bygga en förmögenhet
 2. Starta ett eget företag - tjäna inte pengar åt andra
 3. Investera gärna i aktier men behåll ditt innehav under en längre period
Vill du läsa en bok som speglar  svenska förhållanden kan jag rekommendera Fattiga och rika: sanningen om svenskarnas privatekonomi av Peter Söderman (recenserad här)

Mer

Läs ett utdrag här
Nine Lessons in Wealth-Building from The Millionaire Next Door
Boken finns som ljudbok på youtube

3 kommentarer:

 1. Intressant! Jag tror verkligen på att man blir rik på sina små utgifter i stället för på sina stora inkomster. Helt rätt tänkt!

  SvaraRadera
 2. jo, intressant. Tänk bara på dem som vunnit typ 1 miljon på Lotto och ändå har skaffat bara skulder, när året har gått...

  SvaraRadera
 3. Låter som en intressant bok. Skickade iväg en fjärrlåneansökan till mitt bibliotek.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin