torsdag 30 januari 2014

Nya vanor


Bild:  Duncan Hull

En kommentar på ett gammalt inlägg fick mig återigen att fundera över livstilsinflation. Inlägget handlade vanor och i inlägget jämförde jag mina vanor då (2007, under mitt köpstoppsår) mot när jag var studerande.

Skillnader nu mot då
Då - (2007)

  1. Jag köper mer och dyrare vin - 100 kr flaskor iställer för 50 kr flaskor
  2. Jag köper dyrare kläder och skor (inte 2007 dock) - då var det mest 2nd hand eller reafynd
  3. Jag äter ute oftare och dyrare (inte heller 2007) - ibland åt man lunch ute men annars var det bara vid väldigt speciella tillfällen som man gick på restaurang
  4. Nu har jag bil istället för enbart att cykla eller åka kollektivt
  5. Då bodde jag billigare, i kollektiv eller delad lägenhet

Nu har jag återigen justerat mina vanor
  1. Mindre alkohol över huvud taget men oftare mousserande vin
  2. Köper mindre kläder överlag (går mer sällan i affärer)
  3. Äter ut mer sällan än 2007
  4. Ingen bil längre men när jag var student hade jag inte körkort (tog det när jag fyllde 25)
  5. Bor billigare i lägenhet igen

Jämfört med när jag var student lägger jag kanske inte så mycket mer pengar på mat nu egentligen men jag lagar och äter en annan typ av mat. Den största anledningen till detta är barnen, livsstilen ser annorlunda ut nu helt enkelt. Jag har också blivit mycket bättre på att matplanera och att ta till vara på rester - någon fördel ska man väl ha av att bli äldre.
Jag semestrar på ett helt annat sätt, också främst för att jag har barn. Jag lägger pengar på andra saker helt enkelt. Men livet förändras och när barnen flyttar hemifrån eller när de blir tonåringar om några år så kommer vanorna säkert att förändras igen. Det viktigaste tycker jag dock är att ifrågasätta varför man gör på ett visst sätt och om det verkligen är det optimala just nu eller om det bara är en gammal vana som hänger i.

På samma sätt är det bra att hålla ett öga på sina utgifter och se om det är någon vana man har lagt sig till med som påverkar privatekonomin på ett sätt som man inte riktigt hade räknat med. Köpepizza varje fredag till hela familjen kostar en del om man räknar ihop det över ett år.

Just nu läser jag boken Happy Money (recension kommer) som handlar om hur man kan få ut mesta möjliga glädje av sina pengar och där är en viktig princip att inte "unna sig" för ofta eftersom det inte blir lika speciellt då. Blir man verkligen 50% gladare av att äta köpepizza varje vecka jämfört med om man bara skulle äta det varannan?

Har du någon dyr vana?

10 kommentarer:

  1. Jag gillar fina kläder och känna mig fint klädd.. Fast jag har dragit ner mycket på det kontot.

    Att ta vara på maten är också ett förbättringsområde jag tagit tag i. Finns hundralappar att spara där, rätt kul när man ser och känner resultat! Slipper handla lika ofta och det blir billigare. Win,win!!!

    SvaraRadera
  2. Det handlar hela tiden mycket om "omedelbar behovstillfredsställse" som det så fint heter. Vi har blivit lite som bebisar...

    SvaraRadera
  3. Jag har haft riktigt dyra vanor, utan att riktigt förstå det. Under många år åkte jag taxi då och då, drack latte från hörnet, lunch ute och köpte mängder av tidningar och magasin. Det senaste året har jag verkligen fått tänka om. Och det var värt det! Genom att spara, handla på rea och Blocket kunde finansiera en stor födelsedagsfest, en ny garderob (behövdes efter stor viktnedgång), en sommarsemester, kyl- och frys, och julklappar utan att handla på kredit. Jag har tänkt om helt och köper bara det jag och familjen behöver. Nu är målet att spara ihop några månaders buffert. Vill aldrig mer hamna i kreditkortsfälla!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte att jag har några dyra vanor, samtidigt känns det som pengarna bara "går" sp jag håller nu på att se över alla utgifter och gör ny budget.

    Det jag kan komma på är att jag gillar att göra kvalitetsköp vilket ju är dyrare, men samtidigt så gör det att saker behövs köpas sällan. Och att jag och maken gillar att gå ut på dyrare restauranger, men vi har barnvakt ca en gång i halvåret så det blir heller inte så stor summa om vi slår ut det.

    SvaraRadera
  5. Anonym 1 - "omedelbar behovstillfredsställelse" är nog den främsta anledningen till livstilsinflation. Behovet av att unna oss det ena och det andra. Jag tänker på det unga paret i Lyxfällan för flera år sedan "som tog sig råd" att köpa en hund för flera tusen trots att de inte kunde betala hyran...

    Anonym 2 - det låter bra att det var värt det och att du kom till insikt om dina vanor!

    Ekomamma - det är en svår avvägning det där, ibland känner jag att det inte är värt det att lägga en massa pengar på kvalitet för att man trättnar på det eller så. Jag köper hellre begagnat (men någorlunda kvalitet) än dyra märkesvaror som ska vara kvalitet. Det känns som om man får mer valuta för pengarna på så sätt.

    SvaraRadera
  6. Det där med utemat är lite svårt att värdera tycker jag. Visst är det dyrt med t.ex hämtmat åt hela familjen, men samtidigt finns det ett mervärde som att slippa planera, handla råvaror, laga mat, duka och diska. Så på ett sätt uppfattar jag det mer som att man lägger pengarna på umgänge (och att slippa vardagsarbetet) för en kväll.

    SvaraRadera
  7. Jag har funderat över din fråga nån dag, t.o.m frågat men kan inte komma på någon dyr vana förutom klipp/slinga håret hos frisören. Det är svindyrt! Jag gör det typ var tredje månad men om man slår ut det så blir det ganska mycket pengar per månad som jag lägger på min frisyr/hårfärg. Jag får nog fundera på om det är värt det eller om jag kan hitta en billigare alternativ.

    När man inte dricker alkohol/äter ute/ skippar snabbmat/inte dricker kaffe, röker eller snusar. Jag äter inte speciellt mycket smågodis/chips etc heller men slutade köpa hem vid nyår för att jag inte vill att mitt barn ska växa upp med sånt typ av fredagsmys.

    Jag tror inte jag själv har gjort nån större livsinflationresa men att få barn/ ha barn kostar ju pengar.

    SvaraRadera
  8. Anne - varje person/familj har ju olika prioriteringar och man kan absolut se det som att lägga pengarna på umgänge. När min dotter sover över hos sin kompis köper sonen och jag ibland hem kinamat. Ja, det är en del pengar men det är också något annat än bara själva maten. Det är umgänge, en mamma-son grej och något vi kanske gör rvå gånger om året. Helt klart värt det även om det inte är så hälsosamt (räkchips!!!) och det kostar 200% mer än vad hemlagad middag skulle kosta.

    SvaraRadera
  9. Bella - om man har hälsosamma och ekonomiska vanor i övrigt kan ett frisörbesök var helt klart värt pengarna. Just att man får bli lite ompysslad som småbarnsmamma är viktigt.

    SvaraRadera
  10. Delikatesser på helgen och vin! Det är lyxkonsumtion som det möjligen riskerar gå inflation i. Böcker är en annan post, har svårt att inte vilja äga. Men det har blivit lite mindre av den varan eftersom jag teots en del motstånd läser somligt i Ipaden nu. Kostar gör det förstås ändå, men oftast mindre. Och jag lånar mycket på bibblan i normala fall.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin