Fotograf/Källa:Stéphane Lombard
Förra året arrangerades SM i mathantverk i samband mässan Mitt Kök på
Stockholmsmässan i Älvsjö. I år hade man förlagt arrangemanget till Svenska Mässan i Göteborg i samband med mässan Mitt Kök den 6-7 september. I år tävlade 450 produkter indelade i 38 olika klasser. Dessa bedömdes av en sakkunnig jury där bland andra systrarna Brydling, Cheryl Lindblad, Manfred Enoksson från Saltå Kvarn och Leif Mannerström ingick.Juryarbetet ägde rum inför publik under
Det var första gången som tävlingen avgjordes i Göteborg. Staden har dessutom tydligen utsetts till årets matlandethuvudstad 2012 (något jag måste ta reda på mer om).
Mängder av marmelader, sylt, gelé, grönsaksinläggningar, chutney, smör, charkuterier, fisk, surdegsbröd, kakor och drycker som saft och glögg provsmakades. I år gick flest guldmedaljer roligt nog till Västra Götaland, förra året var det ju Jämtland som tog hem storvinsten. Bland annat premierades havrebröd och chokladmyntadrömmar från Gunnebo slott och trädgårdar, Bakverkstans vita rundstycken från Cum pane, Krusvinbärssaft från Resville Mathantverk och Jordgubbar-havtorn-rosenkvittensylt från Tua Cultura.
På newsdesk finns listan över alla vinnarna.
Om arrangörerna
Bakom SM i mathantverk står Eldrimner
- Nationellt resurscentrum för mathantverk, med säte i Jämtland. SM i
Mathantverk är en mycket betydelsefull och prestigefylld tävling för
Sveriges alla mathantverkare. Med mathantverk avses en varsam förädling
av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala, ofta
knuten till gården. Man arbetar med naturliga processer och människan
och handen är närvarande genom hela produktionskedjan. Det småskaliga
mathantverket ger unika produkter med smak, kvalitet och identitet som
inte industrin kan ta fram.
måndag 24 september 2012
Matmåndag: SM i Mathantverk 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vi åt lunch på söndag på Åseby Västergård (mittemot Säve flygplats på Hisingen), där fick man lokal äggost med björnbärssylt, kantarellmacka, hembakat, köpa hemlagad sylt, lokalt odlade grönsaker, ägg och annat.
SvaraRaderaÅh, det lät gott!
SvaraRadera