tisdag 4 september 2012

3 schyssta shoppingapparHäromdagen satt jag med barnen och tittade på reprisen av Allsång på Skansen (kanske inte det jag själv hade valt men det var fredagsmys och barnen bestämde...) Babbens sång om sin Smartphone inspirerade mig till ett inlägg om några smarta appar. Alla tre finns att ladda ner via App Store eller Google Play.

Mathantverk
Nu blir det enkelt att hitta fram till alla fantastiska gårdscharkuterister, fiskförädlare, gårdsmejerier, sur­degsbagare och marmeladmakare. Appen heter kort och gott Mathantverk, är gratis att ladda ner och guidar dig till över 1300 mathantverkare från norr till söder i hela landet. Ta cykeln eller bilen och planera din egen matresa. Sök upp matproducen­ter närmast dig, handla från dina favoriter och lär känna människorna bakom hantverket. Bakom appen står Eldrimner, Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk.

Fairtrade
På internationella konsumentdagen den 15 mars i år lanserade Fairtrade sin mobilapplikation som gör det lättare för svenska konsumenter att efterfråga etiska produkter i butiken eller leta upp en restaurang som serverar Fairtrade-märkta varor. Genom att scanna streckkoden på Fairtrade-märkta varor i butikshyllan kan kunderna direkt få information om produkterna och möjlighet att träffa odlarna bakom varan de håller i handen.


Shopgun
Shopgun har tagits fram av ett gäng vanliga konsumenter i Göteborg. Appen förmedlar Miljö-, Etik- och Hälsoråd i samarbete med bl.a WWF, Naturskyddsföreningen och Folksam. Liksom Fairtradeappen visar Shopgun vad som döljer sig bakom streckkoden och möjliggör därmed mer informerade köpbeslut. Med Shopgun kan du läsa av en streckkod och få upp produktfakta samt köpråd om en produkt. Appen använder trafikljussystemet – RÖTT, GULT eller GRÖNT – för att hjälpa konsumenter att välja bättre produkter i affärerna.

Har du tips på några fler appar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin