Förra veckan skrev jag om hållbart mode i NYC och recenserade "Vad händer sen, en bok om omsorgsfullt mode?". Dagens bokrecension fortsätter på samma tema.
Hur kan en t-shirt vara så billig som 69 kronor? Framför allt om den är gjort av 100% bomull? Varifrån kommer bomullen i en t-tröja för 69 konor? Ingen i branschen tycks kunna besvara den frågan. Och varför skulle någon vilja veta det? En ny tröja, gjord av 100 procent ren, mjuk bomull, till priset av två koppar kaffe – det är väl bara att slå till?
Det enkla svaret är att bomullen i är att bomullen är alltför billig i dagens läge. Bomullsproducenter i de rika länderna subventioneras med stora summor pengar varje år, medan producenter i Centralasien och Västafrika får så låga priser för sin produkt att de knappast kan överleva.
I den här boken försöker Gunilla Ander spåra bomullens ”solkiga historia och ursprung”. Hon reser till diktaturens Uzbekistan, där barn används som i princip obetalda tvångsarbetare för att skörda bomullen åt diktatorn. Hon beskriver de de fattiga bomullsböndernas situation i Övre Volta, liksom de subventionerade bomullsproducenterna i de amerikanska sydstaterna. Författaren lägger också in historiska skildringar från tekoindustrins kollaps i Sverige, den brittiska industriella revolutionen och från 1800-talets amerikanska Söder, där slaveriet var en förutsättning för ”King Cottons” styre.
Ett stor del av boken ägnas också åt samtida förhandlingar om handelspolitik inom ramen för Världshandelsorganisationen, WTO. Det ger en intressant inblick i det fula spelet bakom vad som egentligen styr den "fria" marknaden.
Bomull - en socialt men även ekologiskt ohållbar gröda
I Uzbekistan har jakten på billig bomull resulterat i en ekologisk tragedi, Aralsjöns uttorkning och industrin vilar på tvångsarbetande skolbarn. USA:s bomullssubventioner drabbar de afrikanska bönderna medan Världsbanken och den Internationella valutafonden i frihandelns namn pressat regeringen till avregleringar. Något som i sin tur banat väg för rika länders uppköp av gigantiska markarealer, så kallad ”land grabbing”.
Men boken visar på hur man kan påverka branschen som en medveten konsument. Genom att köpa kläder som tillverkats med schysst bomull – rättvisemärkt sådan, där extern kontroll gör att man som konsument kan vara säker på att det högre priset verkligen kommer rätt personer till del – så kan man bidra till en positiv utveckling för några av världens fattigaste bönder. Boken tar även upp alternativa material som är långt mer hållbara än ren bomull, bambu är ett exempel.
Längst bak i boken finns en källförteckning för den som vill veta mer om hållbart mode, situationen i Uzbekistan eller Rättvisemärkt.
Om författaren
Gunilla Ander är journalist med fokus på internationell jordbrukspolitik. Sedan mitten av 1980-talet har hon arbetat som nyhetsreporter på FLT, Expressen, Helsingborgs Dagblad och tidningen Arbetet. För tio år sedan började hon specialisera sig på EU:s jordbrukspolitik och WTO-förhandlingarna om frihandel, för facktidningen Land Lantbruk.
År 2005 vann hon Star Prize, som ibland kallas ”VM i lantbruksjournalistik”, för en reportageserie om frihandelns betydelse för bönder i Nya Zeeland, Argentina och Mali.
Tillsammans med sin make Nils Hansson gav hon år 2005 ut Tango – återkomsten, om den nya tangovåg som på senare år har svept över världen.
Mer
Läs ett smakprov ur Bomull här.
Läs en intervju med författaren här.
Känns som en måsteläsabok! Gissar på att det är en blodtryckshöjare utan dess like.
SvaraRadera