onsdag 19 september 2012

Bokonsdag: Vad händer sen?I tisdags skrev jag om satsningen på hållbart mode i New York så det passar bra att blogga om en bok på samma tema.
I "Vad händer sen - en bok om omsorgsfullt mode" får läsaren följa med på en tecknad resa genom en hållbar modeindustri,  från bomullsfältet via medvetna klädkonsumenter, till komposthögen. Boken, som gvs ut 2010, handlar om hur vi tillverkar, behandlar och kan tänka om modeindustrin och även våra egna konsumtionsmönster. Det är en bok som beskriver hur det faktiskt borde vara. De företag som porträtteras i boken är ansvarstagande företag och konsumenterna är medvetna och tar ansvar för att förlänga plaggets livscykel genom lagning och återanvändning - sådant som vi borde bli mycket  mycket bättre på.

Den här boken skulle fungera väldigt bra som grund för en studiecirkel, särskilt om man utgår från det appendix för teori och utbildning som finns som komplement till boken och som ger uppslag till fortsatt reflektion.  
Den fungerar också bra om man vill förklara för barn hur kläder tillverkas. Hemma gav den upphov till en givande diskussion om allt från olika klädmaterial till varför man tvättar sina kläder på olika sätt. Jag håller precis på att lära barnen att tvätta själva så boken kom väldigt lägligt.

Om författarnaBoken är författad av Karin Stenmar oh Annika Axelsson, grundarna till det ansvarsfulla textil- och modeföretaget DEM Collective, samt av Karl Palmås, forskare vid Chalmers och Otto von Busch, Assistant Professor of Integrative Fashion at Parsons the New School for Design. Otto von Busch har tidigare gett ut "Becoming fashion-able" på Camino förlag i september 2009.


Illustrationerna är gjorda av Axel Trumpfheller

Jag lånade min bok på biblioteket men boken (både på svenska och på engelska) och appendixet What happens next?- an Appendix om Fashion Stewardship and Social Entreprenourship finns att köpa i Caminos webbutik i både löspris och paketpris.

1 kommentar:

  1. jag lär mej mer om kläder av sonen som studerat textiler, men det är inte lätt. Rätar mej på alla behandlade kläder, för att konsumenter vill (?) ha slätt... Barnbarnet fick eksem av nya trosor!!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin