torsdag 27 september 2012

Gästinlägg: Om dygder

Avatar-Hope faith love joy

Bild:  -Mr.Halo-

Här kommer ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar på Köpstoppsbloggen.

Jag fick en intressant kommentar om dygder efter inlägget om mitt köpstopp. Hela kommentaren
kommer här:

Anonym skriver: Jag har nyss läst ut Dygdens glädje (199 sidor) av Johan Wennström där han i det mest intressanta och avslutande 5e kapitlet skriver om sex kärndygder och relaterade karaktärsdrag.
Han menar att bejakande av dessa dygder och karaktärsdrag berikar livet och har många andra positiva effekter. Kanske kan man se köpstopp som en övning eller utmaning främst i dygden Återhållsamhet och karaktärsdragen Självkontroll och Måttlighet? Kan man i så fall tänka sig andra
givande övningar och utmaningar i andra dygder och karaktärsdrag?

De sex kärndygder (och relaterade karaktärsdrag):
1) Vishet (Kreativitet, Nyfikenhet, Självständigt tänkande, Bildningslust)
2) Tapperhet (Mod, Uthållighet, Ärlighet)
3) Humanitet (Kärlek, Altruism, Vänlighet, Känslans intelligens)
4) Rättrådighet (Välutvecklad känsla för rättvisa och jämlikhet)
5) Återhållsamhet (Självkontroll, Måttlighet, Ödmjukhet)
6) Transcendens (tillhörighet med någonting större än en själv - Förmåga att uppskatta skönhet,
Hoppfullhet, Tro)


Själv tycker jag att återhållsamhet är det som varit lättast att göra ett projekt av. Vid köpstopp kan också kreativiteten utmanas: jag kanske måste tillverka nåt av något annat jag redan har eller komma på en helt ny lösning (självständigt tänkande). Att det skulle kallas vishet är nog ändå att ta i. Övning i tapperhet skulle kunna vara att göra sådant man är rädd för som att tala inför folk, gå en kvällskurs ensam, söka hjälp för något man försökt hantera själv…eller vad det nu skulle kunna handla om.
Humanitet skulle kunna vara att bli volontär och hjälpa människor som har det svårt.

Rättrådighet känns svårare. Kanske volontärskapet kan platsa även här. Att börja jobba politiskt kanske. Att börja agera mot orättvisor på jobbet om sådana finns istället för att jamsa med, skulle också kunna inrymmas under rättrådighet. Transcendens : kan man öva sig i tro? Jag tänker att man kan öva sig i att se skönheten i det man har omkring sig i vardagen som partnern, sitt gamla vanliga, orenoverade kök, pendelvägen till jobbet etc. Man kan också träna sig i att betrakta skeenden som oroar med mer kärleksfullhet och humor (här har jag faktiskt förslag på en bra hemsida www.healthwatch.se med övningar främst för att hantera stress).

Min höstutmaning som redan pågår är att ha klänning två dagar i veckan och inte bara ta den enkla lösningen jeans och tröja. Det kräver en viss uthållighet och självkontroll. Mycket långt från transcendens men det sägs ju att även den längsta resa börjar med första steget…!

Karin

1 kommentar:

  1. Hei! Det var eit fint innlegg og ein bra blogg. Skal prøve å huske på desse dygdene i kvardagen.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin