tisdag 31 januari 2012

Cykeltisdag: Lite abstinens så här års


Extraordinary Paths Series - Albert Pereta from Share the Path on Vimeo.

Filmen funnen via Velonavia

Snön och inte minst isen ligger tjock här på gatorna i Göteborg och eftersom jag är alldeles för feg för att cykla just nu har jag en viss cykelabstinens, då passar det bra med en härlig cykelfilm som ovan . Ändå har har cyklat en del på sistone. Min Brompton bor för tillfället i Köpenhamn så att jag har tillgång till en cykel  när jag är nere i världens bästa cykelstad vilket är minst en gång i månaden. I helgen cyklade vi ut mot VästAmager och tittade på spännande hus som 8-tallet (mer om det på fredag)

onsdag 25 januari 2012

Bokonsdag: Livstid

Livstid

Boken Livstid - FÖRundran, EFTERtanke,  MITT i livet bygger på bloggen Livstid  av Maria Estling Vannestål och Sara Norrby Wallin.

Här kommer första inlägget i vår blogg om livstiden – med ursprung i två fyrtioårskriser och en gemensam fest!"

Så börjar bloggen Livstid.nu hösten 2008. Två lite lagom vilsna men kapabla vänner skapar sig sitt eget andrum, bloggen som en egen form av coachning, som snart upptäcks och uppskattas av många andra.
2011 blev bloggen en "en matnyttig tankebok med lång hållbarhet och hög igenkänningsfaktor, för kvinnor i mittemellanåldern och många andra".
Kanske är det där jag befinner mig - i mittemellanåldern - för det var ganska  hög igenkänningsfaktor i många av inläggen. Det handlar om allt i från dessa ständiga listor (livet som "listjunkie" är titeln på ett av blogginläggen) till att fundera över Bitterfittan , mammaskuld, energitjuvar på jobbet och hur man hanterar dem men även om meditation och andra former av mer jordnära stresshantering som att stapla ved.
FÖRundran, EFTERtanke och MITT i livet är de tre viktigaste tankegångarna - at tman inte ska behöva vänta tills man blir pensionär innan man tänker efter och förundras över livet.

Det skrivs en del om miljö och konsumtion och helst plötsligt läser jag om min egen bok och blogg! Det gör mig alltid lika förvånad och glad :-)
Nu borde jag kanske inte vara så förvånad då jag faktiskt har haft mailkontakt med Sara för några år sedan och dessutom hade förmånen att träffa hennes man när jag föreläste om köpstopp för Klimatpiloterna i Kalmar.
Tid är ett annat ständigt återkommande tema i boken/bloggen; egentid, tidsbrist, kvalitetstid etc. Författarna har t.o.m tid som tema för deras gemensamma 40-årsfest.

Jag gillar överlag den personliga tonen i boken, den är resonerande utan att vara pratig. Dessutom kompletterar författarna varandra på ett bra sätt! Man behöver heller inte läsa boken från pärm till pärm även om inläggen är i kronologisk ordning. Det vimlar dessutom av bra bok- och musiktips i boken! Det enda jag saknar är ett utförligt index.
Jag hittade boken på mitt lokala bibliotek men man kan också köpa boken direkt från författarna.

Om författarna
Sara Norrby Wallin arbetar som chef inom polisen och är i grunden samhällsvetare. Utöver "det vanliga" på jobbet har Sara uppdrag och vidareutbildning inom ledarskap, kommunikation, internationellt samarbete och miljöledning. Miljöintresset märks också på fritiden eftersom familjens gula hus är ett egenbyggt ekohus. Det cyklas och tågas mycket (lätt) och brottas en del med konsumtionsvanorna (svårt). Intresset för människor i grupper har på senare tid lett till en utbildning i samtalscirkelledning och föreläsningsuppdrag om ledarskap och kreativitet.
Maria Estling Vannestål är lektor i engelska vid Linnéuniversitetet och har en gymnasielärarutbildning i botten. Lärande i sig intresserar, inte minst möjligheten att använda digital teknik och sociala medier i processen, och detta (bland annat) är något som hon både skrivit läromedel och håller föreläsningar och workshop om runtom i landet. I den stundtals tuffa akademiska miljön leder Maria också stresshanteringsgrupper bland sina kollegor, baserat på de strategier hon utvecklat genom egna erfarenheter. Samtidigt har hon stuckit ut hakan genom att hävda att man varken måste eller bör sätta jobbet framför allt annat i livet, utan hellre bredvid.
De har även gett ut boken Älskade lista! Från måsten till lust som handlar inte så mcket om "att göra"- eller handlingslistor utan mer listor som gör dig glad och fri eller som väcker din förundran och eftertanke? Listor över vad som får dig att må bra eller personer du blir inspirerad av, de bästa resmålen du besökt, eller dem du har kvar att längta till.

tisdag 24 januari 2012

Gästinlägg: Att handla rätt när man handlar – det är inte så lätt…

Konsumtion 191

Bild: Peter Karlén  

Förra veckan gästbloggade Karin om boken Nedkopplad. Idag handlar det om att handla rätt...

I går handlade jag i stans största köpcentrum. Jag har blivit medlem i en kedja för kroppsprodukter och får billiga månadserbjudanden som jag oftast struntar i. men nu behövde jag läppbalsam/cerat eller vad man nu kallar det och slog till på två för 29 kr. De var ganska små men förpackade i skruvhylsa i plast och försedda med vacker(?) bild. Som extrapresent fick jag två pennor. Hur är det möjligt att det är så billigt? Det undrar jag varje gång jag handlar i den affären (som alltid har flera expediter som glatt slår in billiga varor för under 100kr och varje gång lämnar med något extra, so mina pennor). Är affären täckmantel för någon skum ekonomisk verksamhet eller??

Yngste sonen behövde en kostym i somras. Eftersom han fortfarande växer var det ingen idé att satsa på god kvalitet. Det blev en kostym från den stora, billiga herrkedjan för 999kr. Kostymen var snygg och satt bra. Examensfesten blev lyckad. Jag stod åter där med min undran om hur det kan vara så billigt? Här kan jag dock lätt se för mig hur fattiga arbetaresitter och syr under hemska förhållanden på andra sidan jorden. Jag kan också tänka mig den miljöförstöring som kemikalierna i textilindustrin skapar (mycket långt från min älskade skog och sjö…).

Jag gör inte alltid sådana här val. När det gäller elapparater handlar jag helt annorlunda. Vår kaffebryggare hade börjat läcka och behövde bytas. Eftersom vi har en bra elaffär med himla bra service i ”min förort” så går jag alltid dit. Jag kom ut med en dyraste apparaten för över 2000 kr, med över 5 års garanti och förhoppningsvis av god kvalitet och tillverkad under schyssta förhållanden.

Jag tycker det är svårt att vara konsekvent som konsument. Min huvudregel är att låta bli att handla om jag absolut inte behöver saken/plagget i fråga. Om det går att handla begagnat så gör jag helst det. Om inte så beter jag mig så olika som i exemplen ovan. Hur tänker du när du
handlar?

Karin

lördag 21 januari 2012

Lördagsboktips! Trista sevärdheter av Johan Tell

Trista sevärdheter

Idag tänkte jag tipsa om antiguidebok som heter Trista sevärdheter av Johan Tell.
Via Hanneles blogg fick jag tips om denna bok och när jag hittade den på 300m2, Stadsbibliotekets nya cityfilial var jag tvungen att låna hem den. Trots att boken består av bilder i stil med "Sveriges fulaste vykort" och korta texter är den både fantastiskt rolig och allmänbildande.

Birka

Bild: Birka av  anaru

Ur boken: Alla Stockholmsbarn åker båt till Birka som beskrivs som "[...]en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna från åren 700-900". Att platsen är orörd beror på att ingenting finns att röra. Det finns en gräsplätt (där bodde vikingarna), en äng ( där bodde vikingarnas kor) oh en sjö (där låg vikingarna skepp). Alla Stockholmsbarn blir jättebesvikna...

I Göteborg med omnejd avfärdas Feskekõrkan  (outlet för torsk och räkor) och Scoutmonumentet i Slottskogen som utflyktsmål men jag har också besökt andra trista sevärdheter som björnen i Sveg, Globen (inget annat än en ombyggnadsbar hockeyrink med välvt tak som gått ekonomskt back sedan den dag den byggdes), runstenen på Frösön + och spanat efter Storsjöodjuret, Grimeton, Göta kanal, Lunds domkyrka (alla skånska skolbarn blir jättebesvikna över att Jätten Finn bara är 165 cm lång), Skänninge, Trelleborg, Varnhem samt  Helensstugan i Skövde...

Tag gärna en titt och se om det finns någon trist sevärdhet att titta på där du bor, eller planera in en semesterresa där ni kollar in en väl valt antal obegripliga sevärdheter...

onsdag 18 januari 2012

Bokonsdag & gästinlägg: Nedkopplad

Bild: Volante

Jag har skrivit en hel del genom åren om mediafasta, elektronisk paus etc. Nu i somras kom boken Nedkopplad på svenska och den har fått stor uppmärksamhet i media. Karin som regelbundet gästbloggar om allt från mat till resor har läst den:

Denna mycket intressanta bok läste jag i höstas. Susan är journalist, i hjärtat New York-bo, men bor i Perth i Australien med sina tre tonårsbarn. Som journalist har hon tagit till sig den nya tekniken och är lika beroende av sin IPhone, IPad, dator etc som barnen är. Inspirerad
av Thoreaus bok Walden (där författaren under två år avsäger sig den tidens bekvämligheter och bor ensam i en enkel stuga vid en liten sjö) beslutar hon att familjen skall klara sig utan modern teknik i ett halvår. Susan inleder med att stänga av strömmen helt i två veckor. Efter denna avhållsamhet är det okej med ström, varmt vatten osv och med fast telefoni och CD-spelare men inte med något annat. Om barnen behöver göra skolarbeten på datorn får de göra det på skolan, på biblioteket eller hos kompisar. Sina artiklar får hon skriva för hand för att senare på redaktionen skriva in dem i datorn.

I boken blandas dagbokanteckningar från familjelivet med den senaste mediaforskningen.
Jag gillade boken! Som trebarns-mamma där yngste sonens (16 år) datorvanor är en ständig källa till irritation och oro från min sida så var det intressant att se hur hennes från början helt negativa barn så småningom kunde se fördelar. De hittade tillbaka till gamla intressen som att spela musikinstrument och baka. De höjde alla sina betyg, hittade nya sätt att umgås med varandra och sina vänner. Hela familjen kom närmare varandra genom att man började laga mer ordentliga middagar och äta tillsammans och ge sig tid att prata med varandra igen (det hade man gjort innan tekniken tog överhanden).

Läs boken. Gör det för att hitta argument för lagom teknikanvändning, för din egen upplysning eller bara för nöjet att följa familjens kamp i den moderna världen!

Karin


Om författaren
Susan Maushart är en amerikansk författare, journalist och forskare från New York University, men främst av allt är hon mamma till Bill, Sussy och Anni. Susan Maushart bland annat skrivit ”The Mask of Motherhood” som beskrevs av London Times som en ”feministklassiker”. Hon skrev ”Nedkopplad” i Australien där hon bodde i drygt 20 år. Hon bor numera i New York.

Mer
Bloggare i närkamp med sin ledighet



måndag 16 januari 2012

Halländska gårdsbutiker & kaféer, en svensk matresa

Halländska gårdsbutiker


Så här års är det många som planerar sommarens semester. Funderar man på en hemester kan den här boken fungera  som inspiration. Boken innehåller historia, recept & underbara bilder ifrån ett tjugotal halländska pärlor. Man får följa med på en resa genom ett halländskt landskap, på slingrande grusvägar och genom grönskande bokskogar och över åkrar och ängar.  Utanför de vanliga vallfartsvägarna, gömmer den halländska landsbygden en skatt av charmiga kaféer och gårdsbutiker där det värnas om det genuina, om gamla hantverk och traditioner, kunskaper som annars lätt faller i glömska.
Det är allt från från gårdar med självplock till slott och småskaliga glassfabriker. Själv har jag faktiskt bara besökt Äskhults by trots att jag bor i Göteborg och har väldigt nära till Halland. Efter att ha läst om de olika ställen blev jag väldigt sugen på att besöka Möllagård och smaka på deras italienska glass. Öströö har vi också pratat om att besöka.


Vill man ladda upp inför resan kan man alltid prova några av recepten i boken. Det är allt ifrån egen varianter av gammal favoriter (t. ex ostkaka med pumpa) eller receptet (t. ex môkebullar) som  knyter an till svunna tider och gamla kunskaper. Vinkokt potatis verkar också spännande!

Titta gärna på webbplatsen Mat & smak, också som jag skrev om förra våren . Där finns bland annat en sökbar katalog med i dagsläget närmare 600 lokala producenter av bra mat, artiklar, aktuella råvaror för säsongen och en kalender med matevenemang om man vill hitta ännu fler utflyktsmål.


Om författarna
Boken är skriven av Ann-Kristin Lindh, Ann-Charlotte Fägerlind (fotograf) och Jonas Lindblad (formgivare). Nu i år kommer boken "Västgötska gårdsbutiker & kaféer", den ser jag fram emot!




lördag 14 januari 2012

Bytt är bytt...

2012-01-09 20.32.46 Den senaste tiden har jag behövt lite olika saker. Istället för att gå ut och handla nytt eller begagnat har jag försökte att byta. De senaste året har antalet köp/byt/säljsidor på exempelvis Facebook exploderat. Jag är själv med på 4 st olika, som alla har lite olika regler för hur och vad man får byta, skänka eller sälja. Några lyckade byten den senaste tiden har varit ett handfat (för stort för oss) mot en tekanna, en stokkestol (barnen är så stora att de använder vanliga stolar) mot en lampa och ett lakan för en 120 säng. Dessutom har jag gett bort lite böcker och barnfilmer som jag inte haft användning för längre samt hämtat en 120 säng och ett par skridskor. Jag gillar att man kan återvinna på ett sätt som gagnar alla inblandade och det är roligt att träffa lite nya människor. Dessutom har det varit ett bra incitament för att rensa ordentligt i garage och garderober också, något som ständigt verkar behövas trots att jag inte är någon storshoppare.
Har du gjort några lyckade byten?

måndag 9 januari 2012

Köttfria måndagar

British Baked Beans on Toast

Bild: fritish
Här hemma är våra måndagar är sedan länge köttfria. Jag veckomenyplanerar mer eller mindre slaviskt sedan flera år tillbaka och på måndagar äter vi alltid något med bönor. Det kan vara allt från baked beans on toast (som jag lärde mig älska när jag bodde i London som tonåring), till red beans on rice (får mig att tänka på mina resor i Amerikanska södern) eller burrittos med svarta bönor.

För den som vill veta mer kan jag rekommendera Meat the Truth, en film som visar hur djurhållningen globalt släpper ut mer växthusgaser än alla bilar, lastbilar, flygplan och fartyg tillsammans. Andra frågor som tas upp i filmen är djurhållningens konsekvenser för vattentillgång och fördelningen av världens livsmedelsresurser. I slutet av dokumentären presenteras förslag på praktiska lösningar för att hejda klimatförändringarna. Ett exemepel är att om alla människor i USA skulle införa en köttfri dag i veckan, så skulle det innebära en årlig minskning av landets växthusgasutsläpp med motsvarande 46 miljoner flygningar tur och retur mellan New York och Los Angeles.
Den amerikanska "Meatless Monday" rörelsen lanserades 2003 i samarbete med Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health – och nu är rörelsen aktiv i 23 länder.
Här i Sverige har både skolor, restauranger, flygbolag och hotell hakat på. Kött och Charkföretagen är av naturliga skäl skeptiska men uppmanar intressant nog till att servera ett vegetariskt alternativ till kötträtter veckans alla dagar...

fredag 6 januari 2012

Inredningsfredag: ett hem fyllt av fynd och fiffiga lösningar

Via the Non-consumer Advocate fick jag tips om ett fantastiskt lägenhetsprojekt i London.Det händiga paret Kresse Wesling och James Henrit har förvandlat ett tomt skal till en lägenhet fylld av fantastiska fynd och fiffiga återvinningslösningar. Eller vad sägs om en dörrmatta av återvunna brandslangar? Med hjälp av Freecycle, loppisar, den brittiska motsvarigheten till Blocket samt grovsopefynd har det skapat ett högst personligt hem där sängen och garderoben är tillverkad av gamla byggnadsställningar, diskhon hittad i skogen och fåtöljen har ursprungligen varit en vintunna.
Även om inte alla lösningar är i min smak så är det en bra påminnelse om att man inte behöver köpa nya saker för att få ihop ett hem.

Här är en länk till originalartikeln där du kan se bilderna.

Elvis + Kresse

Bild: By [re]design

Nu driver paret en firma med samma namn där de säljer väskor och accessoirer av återvunna brandslangar. De säljer t.o.m en cykelväska till Bromton.

söndag 1 januari 2012

Inför 2012

2011 006

Lite bubbel...

Det här inlägget var usprungligen tänkt att publiceras på nyårsafton men instället fick jag sitta på barnakuten med en liten sjukling. Det visade sig dock inte vara något allvarligt och vi hann hem i god tid innan 12-slaget.


Så här vid årets slut början är det intressant att blicka tillbaka och läsa om mina ambitioner för Köpstoppsbloggen 2011 . Jag hoppades på ännu ett år fyllt av skratt, upplevelser, tågresor utan allt för långa förseningar (vad är väl 7h i Vännäs eller 5h i Kiruna), samvaro med familj och vänner, träning, lagom mycket jobb, brödbak, matlagning och mycket mer.
Det mesta av det fick jag uppleva under året men tyvärr också en väldigt tuff höst med mycket på det personliga planet som gjorde att det inte blev så mycket ork över till Köpstoppsbloggen. Jag drog även ner på föreläsningar och landra aktiviteter.

Hur blir det under 2012?
Det kommer att bli en del ganska stora förändringar på det personliga planet men eftersom min målsättning alltid har varit att skriva personligt men inte så privat på bloggen så får vi se hur mycket det kommer att märkas i inläggen. Jag har också tackat ja till att hålla några föreläsningar vilka jag kommer att annonsera på Köpstoppsbloggens facebooksida.

Jag planerar att fortsätta att blogga om miljö, konsumtion, mat och mycket annat. Jag kommer fortsätta med den ungefärliga uppdelningen som jag haft några år nu:

Måndagar
Matmåndagarna fortsätter. En av mina föresatser är att fortsätta att ta med matlåda, både för att spara pengar och för att ta till vara på rester. Restdejtning som det populärt kallas :-)
I bike Kbh

En av mina favoritbilder från 2011

Tisdagar
På tisdagar skriver jag oftast om något som har med miljö, transport, resor, återvinning eller liknande att göra. Det kan handla om allt från avfallshantering till cykling.  Det har blivit allt mer av det sistnämnda på bloggen. 2011 cyklade jag mellan  Köpenhamn och Berlin och sommaren 2012 blir det förhoppningsvis dags för en andra omgång  ac Cycling for libraries och då ska vi cykla genom de baltiska staterna. Jag hoppas också kunna göra lite kortare och längre cykelutflykter på hemmaplan. Förra året lovade jag en tält + cyklingstur med barnen men det blev aldrig av så det får vi göra i sommar istället.

Bokonsdag
På onsdagar recenserar jag olika böcker. Nu närmast väntar Äta djur, Modemanifestet och Matens pris. Kom gärna med fler förslag på böcker att recensera! I perioder läser jag mycket både facklitteratur som skönlitteratur men jag har varit dålig på att  uppdatera min läsdagbok på sistone.

Torsdag
På torsdagar skriver jag ofta om ekonomi, frivillig enkelhet, tidsanvändning och liknande. Under 2010 började jag engagera mig i Timeshifters något som jag hoppas kunna fortsätta med även under 2012.

Fredag
Här kommer det tips om intressanta boendeformer och lite inredning med fokus på miniboenden och återanvändning. En och annan film dyker också upp.

Lördagar och söndagar
Känner jag att jag har något att blogga om på helgen gör jag det annars tar jag förmodlingen ledigt :-)

Lite nytt och lite gammalt också
Andra saker jag vill skriva om är den nya tidens bytesekonomi - alla skänkessidor på Facebook och liknande.Gästinläggen fortsätter förhoppningsvis också. Vill du vara med och gästblogga så maila på antianki@gmail.com.





Ett riktigt gott nytt år önskar jag er alla!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin