måndag 9 januari 2012

Köttfria måndagar

British Baked Beans on Toast

Bild: fritish
Här hemma är våra måndagar är sedan länge köttfria. Jag veckomenyplanerar mer eller mindre slaviskt sedan flera år tillbaka och på måndagar äter vi alltid något med bönor. Det kan vara allt från baked beans on toast (som jag lärde mig älska när jag bodde i London som tonåring), till red beans on rice (får mig att tänka på mina resor i Amerikanska södern) eller burrittos med svarta bönor.

För den som vill veta mer kan jag rekommendera Meat the Truth, en film som visar hur djurhållningen globalt släpper ut mer växthusgaser än alla bilar, lastbilar, flygplan och fartyg tillsammans. Andra frågor som tas upp i filmen är djurhållningens konsekvenser för vattentillgång och fördelningen av världens livsmedelsresurser. I slutet av dokumentären presenteras förslag på praktiska lösningar för att hejda klimatförändringarna. Ett exemepel är att om alla människor i USA skulle införa en köttfri dag i veckan, så skulle det innebära en årlig minskning av landets växthusgasutsläpp med motsvarande 46 miljoner flygningar tur och retur mellan New York och Los Angeles.
Den amerikanska "Meatless Monday" rörelsen lanserades 2003 i samarbete med Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health – och nu är rörelsen aktiv i 23 länder.
Här i Sverige har både skolor, restauranger, flygbolag och hotell hakat på. Kött och Charkföretagen är av naturliga skäl skeptiska men uppmanar intressant nog till att servera ett vegetariskt alternativ till kötträtter veckans alla dagar...

4 kommentarer:

  1. Du har fått en award av mig! Kika in hos mig och läs mer!

    SvaraRadera
  2. Om du vill så har du en award att hämta hos mig.

    SvaraRadera
  3. Det där ser faktiskt riktigt gott ut, konstigt nog :D

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin