onsdag 25 januari 2012

Bokonsdag: Livstid

Livstid

Boken Livstid - FÖRundran, EFTERtanke,  MITT i livet bygger på bloggen Livstid  av Maria Estling Vannestål och Sara Norrby Wallin.

Här kommer första inlägget i vår blogg om livstiden – med ursprung i två fyrtioårskriser och en gemensam fest!"

Så börjar bloggen Livstid.nu hösten 2008. Två lite lagom vilsna men kapabla vänner skapar sig sitt eget andrum, bloggen som en egen form av coachning, som snart upptäcks och uppskattas av många andra.
2011 blev bloggen en "en matnyttig tankebok med lång hållbarhet och hög igenkänningsfaktor, för kvinnor i mittemellanåldern och många andra".
Kanske är det där jag befinner mig - i mittemellanåldern - för det var ganska  hög igenkänningsfaktor i många av inläggen. Det handlar om allt i från dessa ständiga listor (livet som "listjunkie" är titeln på ett av blogginläggen) till att fundera över Bitterfittan , mammaskuld, energitjuvar på jobbet och hur man hanterar dem men även om meditation och andra former av mer jordnära stresshantering som att stapla ved.
FÖRundran, EFTERtanke och MITT i livet är de tre viktigaste tankegångarna - at tman inte ska behöva vänta tills man blir pensionär innan man tänker efter och förundras över livet.

Det skrivs en del om miljö och konsumtion och helst plötsligt läser jag om min egen bok och blogg! Det gör mig alltid lika förvånad och glad :-)
Nu borde jag kanske inte vara så förvånad då jag faktiskt har haft mailkontakt med Sara för några år sedan och dessutom hade förmånen att träffa hennes man när jag föreläste om köpstopp för Klimatpiloterna i Kalmar.
Tid är ett annat ständigt återkommande tema i boken/bloggen; egentid, tidsbrist, kvalitetstid etc. Författarna har t.o.m tid som tema för deras gemensamma 40-årsfest.

Jag gillar överlag den personliga tonen i boken, den är resonerande utan att vara pratig. Dessutom kompletterar författarna varandra på ett bra sätt! Man behöver heller inte läsa boken från pärm till pärm även om inläggen är i kronologisk ordning. Det vimlar dessutom av bra bok- och musiktips i boken! Det enda jag saknar är ett utförligt index.
Jag hittade boken på mitt lokala bibliotek men man kan också köpa boken direkt från författarna.

Om författarna
Sara Norrby Wallin arbetar som chef inom polisen och är i grunden samhällsvetare. Utöver "det vanliga" på jobbet har Sara uppdrag och vidareutbildning inom ledarskap, kommunikation, internationellt samarbete och miljöledning. Miljöintresset märks också på fritiden eftersom familjens gula hus är ett egenbyggt ekohus. Det cyklas och tågas mycket (lätt) och brottas en del med konsumtionsvanorna (svårt). Intresset för människor i grupper har på senare tid lett till en utbildning i samtalscirkelledning och föreläsningsuppdrag om ledarskap och kreativitet.
Maria Estling Vannestål är lektor i engelska vid Linnéuniversitetet och har en gymnasielärarutbildning i botten. Lärande i sig intresserar, inte minst möjligheten att använda digital teknik och sociala medier i processen, och detta (bland annat) är något som hon både skrivit läromedel och håller föreläsningar och workshop om runtom i landet. I den stundtals tuffa akademiska miljön leder Maria också stresshanteringsgrupper bland sina kollegor, baserat på de strategier hon utvecklat genom egna erfarenheter. Samtidigt har hon stuckit ut hakan genom att hävda att man varken måste eller bör sätta jobbet framför allt annat i livet, utan hellre bredvid.
De har även gett ut boken Älskade lista! Från måsten till lust som handlar inte så mcket om "att göra"- eller handlingslistor utan mer listor som gör dig glad och fri eller som väcker din förundran och eftertanke? Listor över vad som får dig att må bra eller personer du blir inspirerad av, de bästa resmålen du besökt, eller dem du har kvar att längta till.

1 kommentar:

 1. Hej Anki!
  Roligt att läsa dina tankar om vår bok! Vi har redan haft kontakt med en av dina bloggläsare, det var så vi upptäckte att du hade skrivit om oss.

  Om du blir överraskad när du hittar din blogg i nya sammanhang är det inget mot när vi får veta att boken finns på ett lokalt bibliotek någonstans utanför Kronobergs län! Ett register finns förresten längst bak, kunde vi ha gjort det mer utförligt? Det får vi fundera på till nästa upplaga.

  Här i Växjö är det snart Kulturnatt där vi gör några framträdanden som bygger på boken. Och så har vi just startat en samtalscirkel - det är ett kraftfullt verktyg för att hitta det riktigt viktiga i livet - och skala bort sånt som inte kvalar in, som onödig konsumtion till exempel...

  Vi hörs säkert framöver!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin