måndag 16 januari 2012

Halländska gårdsbutiker & kaféer, en svensk matresa

Halländska gårdsbutiker


Så här års är det många som planerar sommarens semester. Funderar man på en hemester kan den här boken fungera  som inspiration. Boken innehåller historia, recept & underbara bilder ifrån ett tjugotal halländska pärlor. Man får följa med på en resa genom ett halländskt landskap, på slingrande grusvägar och genom grönskande bokskogar och över åkrar och ängar.  Utanför de vanliga vallfartsvägarna, gömmer den halländska landsbygden en skatt av charmiga kaféer och gårdsbutiker där det värnas om det genuina, om gamla hantverk och traditioner, kunskaper som annars lätt faller i glömska.
Det är allt från från gårdar med självplock till slott och småskaliga glassfabriker. Själv har jag faktiskt bara besökt Äskhults by trots att jag bor i Göteborg och har väldigt nära till Halland. Efter att ha läst om de olika ställen blev jag väldigt sugen på att besöka Möllagård och smaka på deras italienska glass. Öströö har vi också pratat om att besöka.


Vill man ladda upp inför resan kan man alltid prova några av recepten i boken. Det är allt ifrån egen varianter av gammal favoriter (t. ex ostkaka med pumpa) eller receptet (t. ex môkebullar) som  knyter an till svunna tider och gamla kunskaper. Vinkokt potatis verkar också spännande!

Titta gärna på webbplatsen Mat & smak, också som jag skrev om förra våren . Där finns bland annat en sökbar katalog med i dagsläget närmare 600 lokala producenter av bra mat, artiklar, aktuella råvaror för säsongen och en kalender med matevenemang om man vill hitta ännu fler utflyktsmål.


Om författarna
Boken är skriven av Ann-Kristin Lindh, Ann-Charlotte Fägerlind (fotograf) och Jonas Lindblad (formgivare). Nu i år kommer boken "Västgötska gårdsbutiker & kaféer", den ser jag fram emot!
4 kommentarer:

 1. Möllegård med Riccardos underbara glass... Miljön är inte superrolig precis runt omkring, iofs finns där sm åsöta Shetlandsponnys i en hage som man kan gosa med men... Riccardos glass är vääääl värd trippen dit. Om ni övernattar i närheten ta med er en kylbox och köp med glass hem så ni har till dagen efter med ;). Kom ihåg att ta med kontanter, ganska många för glassen är inte billig, de tar inte kort på Riccardos.

  MVH/ANNA i Halmstad

  SvaraRadera
 2. Hej Ann-Christin!


  Hittade hit till din trevliga blogg av en slump. Kul att du gillade Halländska! Förhoppningsvis kommer du att tycka om Västgötska gårdsbutiker också. Vi har redan gått i tryck och i maj bär det av. :-)

  Ann-Kristin
  tidattskriva.blogspot.com

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin