onsdag 28 juli 2010

Slow food - gott rent & rättvist.

Slow food

Här kommer en recension av av Slow food-boken som jag utlovade tidigare i månaden.
Slow food - gott rent & rättvist.
Det här är Carlo Petrinis 5:e bok (tror jag) om Slow food. Jag har inte läst någon av de tidigare men den här boken ger en tydlig bild av de tankar som ligger till grund för den internationella Slow Food-rörelsen. Boken är förhållandevis teoretisk men ändå rätt lättläst.
Författaren pläderar för en ny gastronomi, maten som något njutbart och en källa till glädje, och pekar också ut vägen dit. En väg som går via fördjupad kunskap om varifrån maten kommer, om lokala traditioner och småskalig produktion. Den går via mat som inte suger ut och förstör vare sig miljön eller människorna som producerar den.
Insprängt i boken finns något som Petrini kallas "dagböcker" och som handlar om författarens egna erfarenheter och upplevelser in förhållande till de olika teorierna. Det är fascinerande berättelser om mat, miljö och ursprung - anekdoter som det kunde skrivas hela böcker om.
Dagbok nr 14 handlar om en resa i Sverige där Petrini bland annat besökte Sápmi och diskuterade hur man kan bevara renprodukter som suovas.
Till bokens svenska utgåva har den indiska fysikern, miljöaktivisten och Right Livelyhood-pristagaren (som även är vice ordförande i internatonella slow food) Vandana Shiva skrivit förordet.
Längst bak finns en bibliografi där man kan få fler boktips. Det finns ingen hänvisning till Till matens försvar av Michael Pollan som jag tycker att Petrinis bok har en hel del gemensamt med men det beror på att Petrinis bok gavs ut några år innan Pollans bok. Däremot hittar man Schlosser's Fast food nation (Snabbmatslandet) bland böckerna.

Om författarenCarlo Petrini är journalist, grundare och ordförande för den internationella Slow Food-rörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin