lördag 3 juli 2010

Tema semester: packa med hjärtat!Vanligtvis är jag en person som reser med lätt bagage, helst bara en kabinväska om jag ska flyga. Men det finns en anledning att välja en större resväska nästa gång. Anledningen heter Pack for a purpose, en organisation som för

1. Kolla om det finns något projekt dit du ska åka
2. Välj "lodging", dvs ett ställe som tar emot saker
3. Välj vad du vill ta med
4. Lämna saker som du tagit med

Vad du tar med kan göra stor skillnad! En bara drygt 2 kg tyngre packning innebär att du kan ta med något av följande:
• 400 blyertspennor eller
• 5 fotbollar och en pump eller
• ett stetoskop, en blodtrycksmanschett och 500 plåster

Initiativtagare till projektet är Rebecca och Scott Rothney som själva såg vilken efterfrågan det fanns på både förnödenheter och det där extra (fotbollar) när de reste runt i Afrika.

I asked a travel agent why other travelers did not use their luggage allowances this way. "Because nobody thinks about it," he said. That was our "aha" moment.
Dessutom insåg de att det fanns ett glapp mellan mängden tillåtet bagage på flyget och vad som var praktiskt att resa runt med. Ett glapp som kunde användas till att göra skillnad i vardagen för många människor.

Mer
Packing & Traveling Light Recommendations
One bag - the art and science of travel light

3 kommentarer:

 1. Efter mina egna resor i södra Afrika kan jag verkligen hålla med om att det finns ett oerhört behov för sådana varor som vi tar för givet. Mina reklampennor från jobbet resulterade i många stora leende på små pojkar och flickor som fick chansen att rita sina första teckningar.

  Dock blir jag lite kluven inför förslaget att uppmuntra till att flyga runt med en massa extra bagage med tanke på klimataspekten. Varje kilo extra ombord betyder många extra liter flygbränsleförbrukning och därmed onödiga koldioxidutsläpp.

  Själv står jag ofta kluven inför valet av t.ex. Rättvisemärkt socker som åkt runt halva jorden eller betsocker från de nästan "lokala" åkrarna. Mao blir det lätt en konflikt mellan det sociala ansvaret och klimatansvaret.

  Beträffande förslagen från Pack for a purpose skulle jag hellre öka på semesterreskassan med några hundralappar och både gynna en lokalförsäljare av pennor och fotbollar och sedan förgylla barnens tillvaro. Medicinsk utrustning o dyl blir förstås en lite annan deal om det inte finns en etablerad hjälporganisation på plats - då får det sociala ansvaret "segra" även i min lilla värld.

  Tack för att du tog upp ett tänkvärt ämne! Själv står jag som sagt ofta kluven mellan hjärta och hjärna och tyvärr utan tillräckligt med kunskap för att fatta riktigt kloka beslut.

  SvaraRadera
 2. Bra synpunkter! Som vanligt kanske en gyllene mellanväg är det bästa, packa med sådant som inte kan köpas på plats OCH kompletteringshandla. Dessutom blir ju bagagewt lättar eom man sedan ska resa vidare efter att man har lämnat av de medhavda gåvorna.

  SvaraRadera
 3. Även jag tycker det verkar lite ohjärtligt (eller i alla fall kortsiktigt) att öka flygfrakten, och därmed växthusgasutsläppen av sånt som går att skicka med bud via båt och lastbil. Särskilt med tanke på att det är de fattiga som kommer bli hårdast drabbade av klimatförändringarna.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin