fredag 30 juli 2010

Inredingsfredag: ekosmart i Portland



Alla bilder av och med tillstånd från/all photos by and with permission from
Matt Kirkpatrick.

build and buy exactly what you need, nothing more

Via Twitter fick jag tips om Harpoon house ett nybyggt ekosmart hus i Portland, Oregon. Huset är designat av Matt Kirkpatrick, Design for Occupancy, som även bor i huset tillsammans med sin flickvän. Huset består av 65 m2 boyta och 41 m2 oisolerad källare. Huset har tre våningar och är 8,5 m högt, bygg i Smart genomtänkt design står i fokus både ute och inne - allt för $192,700.



Profile Smart från Caroma

Badrum
I badrummet har man installerat en smart toalett/handfatskombination. När man spolar kommer det vatten ur kranen för att påminna om att man ska tvätta händerna. Vattnet rinner sedan vidare ner i tanken och används när man spolar nästa gång.



Tak
Husets tak är ett sk. grönt tak, även kallat vegetationstak. Detta gör att huset är svalt på sommaren och tar hand om regnvatten. På det övre taket har man planterat olika typer av sedum, Till familjen sedum hör olika typer av örter och suckulenter (se ovan) som dels klarar sig med ett tunt lager jord och som även tål torka bra.
Även i Sverige har vi en lång tradition av gröna tak. Gräs och torv har länge använts för att skydda och täta taken och samtidigt isolera mot kyla.

Trädgård
I trädgården har man satsat på funktion för att kunna odla frukt och grönt till husbehov. och växter anpassade för de lokala växförhållandena. Det finns även plats för en kompost som kompletterar maskkomposten inomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin