fredag 2 juli 2010

Tema semester - 5 Sälentips

Skogens konung

Bild: min egen, älg i Rörbäcksnäs

Sälen är ett resmål som fungerar lika bra på sommaren som på vintern, särskilt för barnfamiljer. Det kan bli hur dyrt eller billig man vill. Antingen lagar man all mat "hemma" och tar med matsäck eller så äter man på de restauranger som är öppna.
Det finns en hel del att välja på även tidigt på säsongen men öppettiderna varierar så det kan vara bra att kolla på Sälen 360 eller ringa innan om man vill besöka en viss attraktion eller gå på en speciell restaurang.
Man kan ägna sig åt gratisaktiviteter som cykling (ta med egen eller hyr) eller vandring, alternativt köpa sk. bikepass och ta någon av liftarna upp. Nytt för i år är även Experium i Lindvallen, äventyrsbad, bowling, bio och spa m.m i ett.
Här kommer några andra tips!

1. Tandådalens fjällkyrka
Fika, wifi, lekhörna till barnen och låneböcker med mera hittar man i Tandådalens fjällkyrka. Fjällbullarna är supergoda och i fikat ingång både påtår och tretår.I sommar bjudes det både på vandringar och musikkvällar.

2. Lindvallens fäbod
På Lindvallens fäbod strosar djuren mer eller mindre fritt och du kommer riktigt nära dem. Här finns barnens minizoo med kaniner, getter, grisar och hästar och i år ven två islandshästar och en miniatyrponny (endast 70 cm hög). Dessutom en liten servering med möjlighet till en mysig fika i lugn fäbodmiljö.

3. Rörbäcksnäs
I byn Rörbäcksnäs hittar man både älgpark, hembygdsgård och en nybyggd kyrka. 500 m efter älgparken ligger en liten sjö där man kan äta matsäck. Kommer man vid rätt tid på året så kryllar det av grodyngel!

4. Försvarsanläggningar
Den militärhistoriskt intresserade kan kolla in en serie hinder som kallas "En spärr mot Hitler". Dessa anlades under andra världskrigets beredskapstid på de vägar som ledde in i Sverige från norska gränsen.I Torgås hittar man välbevarade exempel på befästningar från beredskapstiden. Här finns en konstruktion för att med hjälp av vagnar på räls köra ut stenblock på vägen för att blockera den.

5. Trollskogen, Hundfjället
Här bor Sälens troll som spelar och sjunger varje dag, även under sommarsäsongen. Ta med fika och hela familjen på en lättare vandring genom gammal urskog där trollen bor. Trollskogen består av flera olika delar: Trollskogen, Tandtrollskogen, Trollens fäbod, fordonsparken, barnens skulpturpark och naturhusen. Rätt kul även för vuxna.


Läs mer!
Vandringar i Sälenfjällen

1 kommentar:

  1. ...och inte att förglömma alla de ljuvliga bären man kan plocka i skogarna. Vi njuter fortfarande de underbara lingonen (som plockades i aug förra året) varje gång det står ugnspannkaka på bordet. Måste ta en funderare på om vi ska ta en sensommarvecka i Tandådalen igen i år. Väldigt prisvärt och massor av privata stugor som nästan hyrs ut gratis i lågsäsong. Om man bokar tätt inpå! Tack för bra länktips!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin